Άρθρα Εκπαίδευσης Σκύλων
Υπάρχουν δυο τρόποι να επιλέξεις τον σκύλο σου. Ο ένας είναι να βασίσεις την επιλογή σου στο να μην χαλάσουν οι ισορροπίες της ζωής σου, γεγονός που είναι απόλυτα σεβαστό και ο δεύτερος…να επιδιώξεις την «αλλαγή». Στην πρώτη εκδοχή είναι όλα σχετικά απλά, επιλέγεις με βάση τον ορθολογισμό και έτσι ο σκύλος έρχεται να προστεθεί στην ζωή σου, χωρίς πολλούς κραδασμούς στην καθημερινότητα σου.
Διαβάστε Περισσότερα Ένας τρόπος να προσεγγίσουμε, αρχικά, την συμπεριφορά του σκύλου είναι να τον δούμε μέσα από την σύγκριση με εμάς. Θα έχετε σίγουρα ακούσει δεκάδες φράσεις οι οποίες, ορίζουν διαφορές ανάμεσα μας. Μια από τις φράσεις, αυτού του είδους, είναι “να μην εξηγείς την συμπεριφορά ενός σκύλου βασιζόμενος στην συμπεριφορά των ανθρώπων”. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από την αρχή να δούμε εάν κάτι τέτοιο ισχύει.
Διαβάστε Περισσότερα Ολοκληρώνοντας, το προηγούμενο άρθρο, κλείσαμε με έναν όμορφο ορισμό, για το τι είναι εκπαίδευση. “Εκπαίδευση, είναι η προσπάθεια, σωματικής, πνευματικής (νοητικής) και ηθικής καλλιέργειας”. Αφήνοντας, έξω από τον ορισμό, την έννοια «ήθος», (διότι τι είναι ηθικό ή όχι, μάλλον, έχει να κάνει με την υποκειμενική οπτική του καθενός), ο ορισμός θα μπορούσε να τροποποιηθεί σε: Εκπαίδευση, είναι η προσπάθεια καλλιέργειας, της σωματικής, συναισθηματικής και νοητικής, ισορροπίας.
Διαβάστε Περισσότερα Πίστεψέ με δεν υπάρχει τίποτα πιo πολύπλοκο για να απαντηθεί, στην συμβίωση σου με τον σκύλο, από το τι πρέπει να τρώει. Ως γενική αρχή θα σου πω ότι σωστή επιλογή είναι nature food dogη απαλλαγμένη από τεχνητούς παράγοντες διατροφή και αυτή που έχει υποστεί την λιγότερη δυνατόν επεξεργασία … και φυσικά αυτή η επιλογή πρέπει να στηρίζεται στην βάση ότι ο σκύλος είναι σαρκοφάγο. Υπάρχει, όμως, ένας κανόνας που πρέπει να ακολουθήσεις εάν θέλεις να έχεις έναν υγιή σκύλο…“Ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να γίνεις οπαδός μιας συγκεκριμένης θεωρίας”. Θα χρειαστώ λοιπόν την υπομονή σου τώρα για να ξεκαθαρίσουμε το πλαίσιο Σκύλος και Διατροφή.
Διαβάστε Περισσότερα Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση στους κηδεμόνες των σκύλων, αλλά και σε πολλούς εκπαιδευτές, παρακολουθώντας τις δύο επικρατέστερες “σχολές” να συγκρούονται για το εάν η θεωρία της “κυριαρχικότητας” ισχύει ή όχι. Στην πραγματικότητα αυτή η σύγκρουση δεν είναι παρά ένα παιχνίδι με τις λέξεις. Από την μια πλευρά έχουμε τον κλασικό ισχυρισμό, ότι υπάρχει μια έμφυτη τάση του σκύλου να “κυριαρχεί” έναντι των άλλων μελών της αγέλης του. Παράλληλα υπάρχει ο ισχυρισμός ότι αυτή η τάση είναι υπεύθυνη για την διαμόρφωση της ιεραρχίας στην δομή μιας αγέλης, αφού μέσα από μια διαδικασία ψυχολογικών αλλά και πραγματικών μαχών ο δυνατότερος επικρατεί ως ο Α-ρχηγός της αγέλης.
Διαβάστε Περισσότερα Καταρχήν θα πρέπει να δοθεί ένας ορισμός στο τι είναι πρόβλημα συμπεριφοράς; Μπορεί να φαίνεται λεπτομέρεια αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει καμία προβληματική συμπεριφορά σε έναν σκύλο. Απλά υπάρχουν συμπεριφορές που δημιουργούν προβλήματα, ειδικά στα πλαίσια ενός «κόσμου» κανόνων, όπως ο ¨κόσμος» του ανθρώπου. Πώς θα μπορούσε να είναι προβληματική, από μόνη της, μια συμπεριφορά που έχει ως στόχο την διασφάλιση της επιβίωσης (επιθετικότητα) ή το μαρκάρισμα της περιοχής του (λέρωμα μέσα στο σπίτι) ή την διαμαρτυρία για την επί ώρες επιβαλλόμενη μοναξιά σε ένα κοινωνικό ζώο (άσκοπο γάβγισμα);
Διαβάστε ΠερισσότεραΠερισσότερα άρθρα για το Σκύλο την εκπαίδευση και την συμβίωση μαζί του…σύντομα…