Φιλοσοφία εκπαίδευσης σκύλων – Η υπακοή και η ουσία της επικοινωνίας

Άξονας της φιλοσοφίας πάνω στην οποία στήθηκε το πρόγραμμα εκπαίδευσης σκύλων, είναι η κατανόηση ότι μέσα μας υπάρχει ένα κομμάτι το οποίο είναι και το κλειδί για την αληθινή επικοινωνία μας με τον σκύλο.

εκπαιδευτης σκυλων Χρήστος Κούτσης Σκύλος φιλοσοφια

Αυτό το κομμάτι σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος δείχνει να το χάνει ολοένα και περισσότερο. Έτσι, προσπαθεί να σχετιστεί και να επικοινωνήσει μέσα από ένα άλλο κομμάτι του, αυτό που εκπροσωπεί την γνώση.

Η καθημερινότητα και οι σχέσεις μας παίρνουν πλέον την μορφή μιας συσκευής που για να λειτουργήσει χρειάζεσαι εγχειρίδιο. Η γνωριμία σου με το σκύλο είναι ένας υπέροχος τρόπος για να το αντιληφθείς αυτό.

Με τον σκύλο σου δεν μπορείς να επικοινωνήσεις, επειδή διάβασες εκατοντάδες άρθρα στις σελίδες του διαδικτύου. Ούτε φυσικά η γνώση των όρων κυριαρχία, επιθετικότητα, αγέλη ή ότι άλλο επιστημονικοφανές.

Πριν την ανακάλυψη αυτών των όρων υπήρξαν άνθρωποι που, χωρίς “γνώση“, επικοινώνησαν αληθινά με τον σκύλο. Οι ιστορίες τους σήμερα γυρίζονται ταινίες ή αποτελούν το έναυσμα για πολλούς να αναζητήσουν το νόημα της ζωής μέσα από την σχέση τους με τον εκπρόσωπο ενός άλλου είδους.

Τι ήταν αυτό που έκανε την επικοινωνία τους με το σκύλο μια αυθόρμητη υπόθεση και γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος δυσκολεύεται τόσο πολύ να τα καταφέρει;

Αυτό για να απαντηθεί πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η “σκέψη” του ανθρώπου είναι ακόμα πολύ νέα και πολύ αργή για να υποκαταστήσει το ένστικτο…τον “σκύλο”…μέσα μας. Ο “σκύλος” αντίθετά είναι ταχύτατος, εάν χρειαστεί δρα πριν καν η “σκέψη” προλάβει να ψελλίσει μια συλλαβή.

Τους “σκύλους” εδώ και χιλιάδες χρόνια η “σκέψη” προσπαθεί να τους εξαφανίσει, να αποδείξει ότι δεν υπάρχει η αναγκαιότητα τους. Εάν τα καταφέρει το αύριο του ανθρώπου θα είναι χωρίς συναίσθημα, χωρίς επικοινωνία. Έτσι ίσως στο πλευρό του να έχει έναν σκύλο, αλλά ποτέ δεν θα τον κατανοήσει.

Γνωρίζοντας το Σκύλο

Ο στόχος σήμερα δεν είναι μονοδιάστατα η εκπαίδευση του σκύλου άλλα και η κατανόηση ότι εκπροσωπεί μέσα μας κάτι που χάνεται μέρα με την ημέρα. Εγώ σου εγγυώμαι ότι εάν ξανανιώσεις μέσα σου το ένστικτο που όταν ήσουν παιδί σε καθοδηγούσε, εάν αυτό το “σκύλο” τον ξαναγνωρίσεις, τότε η σχέση σου με τον αληθινό σκύλο θα γίνει ένα υπέροχο ταξίδι ζωής και ίσως και να είναι η επόμενη ιστορία που θα μας κάνει να δακρύσουμε σε μια αίθουσα κινηματογράφου.

Χρήστος Κούτσης
Εκπαιδευτής σκύλων