Ο Σκύλος,  η Eκπαίδευση, η “Αγορά” και Eσύ!

Περίπου πέντε χρόνια πριν με είχε πιάσει μια μανία να διαβάζω κάθε τι νέο για την εκπαίδευση των σκύλων και την συμπεριφορά τους. Η απάντηση ή μάλλον το ταρακούνημα ήρθε από κάποιον που καμία σχέση δεν είχε με τον χώρο του σκύλου. Τυχαία περιγράφοντας την δική του επαγγελματική πορεία μου είπε για την συμβουλή που του έδωσε κάποτε ένας πασίγνωστος εκπρόσωπος του “χώρου” του. Του είχε πει “σταμάτα να διαβάζεις νέες έρευνες, δεν έχει σημασία πόσα μαθαίνεις διαβάζοντας, σημασία πάντα έχει το ποιος είσαι”.

Είναι από αυτές τις φράσεις που όταν τις ακούς ξέρεις ότι κάτι αλλάζει μέσα σου. Είχε δίκιο, τι σημασία μπορεί να έχει το πόσα γνωρίζεις σε έναν κόσμο που το σωστό και το λάθος είναι αδύνατον να αξιολογηθούν. Σε έναν κόσμο που μάθαμε να ακολουθούμε την άποψη των όποιων “αυθεντιών” αδιαμαρτύρητα διότι εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα. Η αυθεντία γνωρίζει σε βάθος ένα θέμα που το διδάχθηκε από κάποιον που πάλι γνώριζε εις βάθος ένα θέμα…και εάν αυτό που μεταδίδεται είναι λάθος; Εάν εγώ που καλούμαι να σου γνωρίσω τον σκύλο δεν αξιολογήσω σωστά την γνώση που μεταφέρω; Εάν αποδέχτηκα αυτό που με δίδαξαν χωρίς να ελέγξω εάν είναι ορθό; Κοιτάξτε γύρω σας και δείτε μια σειρά από έρευνες σε όποιον τομέα θέλετε και δείτε πως αυτές την μια μέρα εξυμνούνται και την επόμενη ανατρέπονται από κάτι νέο. Κανείς δεν ζητάει συγνώμη σε αυτή την διαδικασία και εάν ένα λάθος αφορά μόνο το είδος μας τότε οκ…είμαστε υπεύθυνοι των επιλογών μας. Όταν όμως το λάθος αφορά ένα άλλο είδος;

Ο σκύλος σήμερα αποτελεί μια νέα αγορά!

Το marketing είναι ενθουσιασμένο με το νέο target group. Εκατομμύρια άνθρωποι ακόμα και στην οικονομικά ταλαιπωρημένη Ελλάδα του σήμερα αναζητούν μια διέξοδο ζωής μέσα από την σχέση τους με τον σκύλο. Γνωρίζεις ότι ένας από τους μοναδικούς κλάδους που δεν αντιμετωπίζουν συνέπειες από την παγκόσμια οικονομική ύφεση είναι αυτός των “κατοικίδιων”; Ένα περίεργο οικονομικό γαϊτανάκι στήνεται την στιγμή που εσύ διαβάζεις αυτές τις γραμμές εν αγνοία του μοναδικού ενδιαφερόμενου…του ίδιου του σκύλου. Με το πρόσχημα της ευζωίας του, κάθε μέρα έρευνες και ανακαλύψεις γύρω από την συμπεριφορά του τροφοδοτούν οικονομικούς κολοσσούς με ένα νέο πελατειακό δυναμικό…πρόσφορο και αγνό…που βασίζεται στην λέξη που ορίζει την σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο…την αγάπη. Έτσι θα δεις να αυξάνονται μέρα με την μέρα οι διαφημίσεις που περιέχουν έναν σκύλο στα πλάνα τους, θα δεις φαρμακευτικές να νοιάζονται για το συναίσθημα του σκύλου σου…όπως ακριβώς νοιάστηκαν και για το ανθρώπινο συναίσθημα.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στην γνώση που περιμένεις να λάβεις από εμένα ως “αυθεντία” στην εκπαίδευση σκύλων και στο γιατί σημασία σε όσα θα πούμε δεν έχει τι θα μάθεις αλλά ποιος είσαι.

Τι είναι γνώση;

Είναι γνώση να διαβάσεις ένα άρθρο και να σπεύσεις να εφαρμόσεις όσα κάποιος σου υπέδειξε; Πόσες φορές στην ζωή σου μέχρι σήμερα ακολούθησες κάποια αυθεντία και μετά ανακάλυψες μέσα από την πράξη ή τους ισχυρισμούς μια άλλης αυθεντίας ότι έκανες ένα τραγικό λάθος;

σκύλος εκπαίδευση σκύλωνΥπάρχει κάποιο είδος γνώσης που είναι απόλυτο…που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί…δεν μπορεί να πέσει σε σφάλμα…και που εσύ μπορείς να το εμπιστευθείς;

Η απάντηση είναι υπάρχει και αφορά αυτό που σου είπα στην αρχή…”σημασία έχει ποιος είσαι”. Αυτό είναι και εκείνο που θα προσπαθήσω να σου μεταφέρω για την σχέση σου με τον σκύλο.

Πριν από χρόνια είχα την χαρά να ζήσω την μαγεία της δημιουργίας ζωής από την αγαπημένη μου Σίλβη! Σε όλη την διάρκεια της γέννας κοιτούσα τα δεδομένα της αληθινής γνώσης. Το μυαλό μου έψαχνε να καταλάβει πώς ένας σκύλος με χειρουργική ακρίβεια ακολουθούσε μια διαδικασία που δεν είχε διδαχτεί από κανέναν…αυτή η γνώση ήταν κτήμα της από την ώρα που γεννήθηκε. Για χρόνια παρατηρούσα αυτό το είδος της γνώσης να εμφανίζεται κατά διαστήματα στην ζωή των σκύλων που γνώριζα.

Περιστατικά όπου η αντίδραση του σκύλου ήταν στιγμιαία μέσα σε μια πολυπλοκότητα δράσεων που σε έκαναν να νομίζεις ότι ακολουθούσε βήμα βήμα μια φωνή που του υπαγόρευε τι να κάνει. Έτσι λοιπόν έψαχνα και διάβαζα για να κατανοήσω αυτό το είδος της γνώσης!

Υπάρχει κάτι μέσα σου που είναι αλάθητο…είναι η γνώση που προσδιορίζει κάθε σου πράξη που δεν ενέχει τον φόβο της αποτυχίας. Είναι μια γνώση που κάθε κύτταρό σου την αναγνωρίζει ως αληθή. Εγώ λέω ότι είναι ένας σκύλος μέσα σου… ένας σκύλος που δεν μπορεί να παραπλανηθεί από κανένα εργαλείο του Marketing…και στον οποίο όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης. Αυτή η γνώση είναι που μπορεί να ορίσει την σωστή αληθινή σου σχέση με τον σκύλο. Εάν αυτό δεν το βρεις δεν έχει καμία αξία κάποια τεχνική που θα σου μεταφέρω.

Κάνε λίγο υπομονή και μην βιαστείς να μεταπηδήσεις στο άρθρο “πως να κάνω τον σκύλο μου να κάθεται” και ίσως βρούμε μαζί κάτι πολύ σημαντικό που ο σκύλος γνωρίζει αλλά εμείς ξεχνάμε. Από την άλλη χρειάζομαι την κριτική σου στάση. Ζητάω να μην δεχτείς τίποτα από όσα θα σου πω και εάν βρεις το σφάλμα τότε εσύ με την σειρά σου να με διδάξεις που έκανα το λάθος. Εάν είσαι πρόθυμος να ξεκινήσουμε…ας γνωρίσουμε τον

Αρχηγό της Αγέλης…Διάβασε εδώ!!!

Κράτα το