Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Εκπαίδευση Σκύλων – Το Κουτάβι Μέρος Α

Η εκπαίδευση του σκύλου σου ξεκινάει από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί στον χώρο που ζεις. Εάν υποθέσουμε ότι αυτό έγινε με σωστούς όρους τότε μιλάμε για ένα κουτάβι δυο μηνών που θήλασε και απογαλακτίστηκε ομαλά. Tο κάνω αυτό σαφές διότι οποιαδήποτε άλλη διαδρομή ενέχει κινδύνους για την συμπεριφορά του σκύλου και το άρθρο αυτό αναφέρεται μόνο στην εκπαίδευση ενός σκύλου που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα συμπεριφοράς. Έτσι λοιπόν η υποχρέωση σου απέναντι στο νέο μέλος της οικογένειας είναι να κάνεις σαφές ότι βρίσκεται σε συνθήκες ασφάλειας και φυσικά να διδάξεις τους κανόνες που διέπουν την κοινή σας ζωή.

Όσο και εάν αυτό αποκαλείται από πολλούς περίοδος προεκπαίδευσης πίστεψέ με δεν υπάρχει πιο σημαντικό διάστημα στην ζωή του σκύλου σου. Κάθε οικοδόμημα στηρίζεται στην βάση του και όσο όμορφος και να είναι ένας όροφος εάν η βάση στήριξής του είναι σαθρή…θα καταλήγει πάντα σε κατάρρευση. Η ουσιαστική εκπαίδευση λοιπόν είναι αυτό το διάστημα. Παράλληλα η επιλογή της διατροφής του σκύλου σου θα είναι ένας φίλος ή κάποιος που θα βάζει συνέχεια παγίδες στην προσπάθεια σου γι’αυτό πριν διάβασε σε παρακαλώ το άρθρο Σκύλος και Διατροφή.

«Είσαι Ασφαλής»

Η ανασφάλεια γεννιέται συνήθως εκεί που υπάρχει το άγνωστο (ή φυσικά εκεί που έχουμε γνώση της επικινδυνότητας μιας κατάστασης). Το κουτάβι σου ήδη αντιμετωπίζει την πρόκληση από το άγνωστο. Όσα γνώριζε μέχρι χτες ήταν η μητέρα του τα αδέλφια του και μερικά τετραγωνικά μέτρα μιας φωλιάς. Ξαφνικά όλα αυτά έγιναν παρελθόν και βρέθηκε με κάποιον άγνωστο σε άγνωστο χώρο. Εδώ πρέπει να χαλιναγωγήσεις τις όποιες επιθυμίες σου σε οδήγησαν να αποκτήσεις σκύλο και να έχεις υπομονή. Το κλασικό λάθος της πρώτης μέρας είναι οι έντονες φωνές (χαράς) προς το κουτάβι και η επιμονή μας να ξεκινήσει το παιχνίδι. Άλλο ένα λάθος είναι να το παρακολουθούμε να ανιχνεύει τον νέο χώρο αντί να το οδηγήσουμε εμείς στην γνωριμία με το σπίτι του αργά και σταθερά. Στο κομμάτι της δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας προς το κουτάβι σου προτείνω λοιπόν τα εξής.

  •  Δημιούργησε ένα σημείο στο χώρο που βρίσκεστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας το οποίο θα αποτελεί την φωλιά του σκύλου σου. Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσες να διαθέσεις κάποια χρήματα για την αγορά ενός Crate το οποίο θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και στις ώρες απουσίας σου από το σπίτι ώστε να διασφαλίσεις ότι η μοναχική του παραμονή στο σπίτι δεν εγκυμονεί κινδύνους ούτε για το σπίτι αλλά ούτε για αυτόν. Το Crate επίσης θα σου φανεί πολύ χρήσιμο στην εκμάθηση της τουαλέτας και σε πολλά άλλα που θα περιγράψουμε παρακάτω. Μέσα στο Crate τοποθέτησε το κρεβατάκι του σκύλου σου αλλά και ένα δύο παιχνίδια ώστε να μπορεί όποτε θέλει να απασχολείται μαζί τους. Η άλλη λύση μπορεί να είναι ένα παρκάκι το οποίο θα χρησιμοποιήσεις ακριβώς με την ίδια φιλοσοφία ή ο περιορισμός αυτού του σημείου με κάποιον τρόπο ώστε να διασφαλίσεις τις συνθήκες ελέγχου των οποίων “ιδεών” εξερεύνησης μπορεί να οδηγήσουν σε κακό αποτέλεσμα το σπίτι σου ή το κουτάβι.
  • Χώρισε την γνωριμία του κουταβιού με το σπίτι σε στάδια. Προχώρησε αργά και υπομονετικά στην γνωριμία του με τους άλλους χώρους του σπιτιού μόνο όταν το δεις να αισθάνεται άνετα και οικία με τον χώρο που του παραχώρησες. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μέρες μην βιάζεσαι και μην πιέζεις ποτέ όταν βλέπεις την ανασφάλεια του να περάσει τα όρια ενός δωματίου. Από την άλλη εάν ο νέος σου συγκάτοικος δείχνει ήδη έτοιμος από την πρώτη ώρα να οργώσει όλο το σπίτι τότε ή διαδικασία γνωριμίας (κρατώντας της ίδιες αρχές) παίρνει άλλη διάσταση και βασίζεται στην δημιουργία ορίων για το που μπαίνουμε και πότε και το πως σεβόμαστε κάθε χώρο ανάλογα με την χρήση του.
  • Μην ενοχλείς ποτέ τον σκύλο σου όταν κοιμάται. Θα έχεις παρατηρήσει ότι οι σκύλοι ξυπνάνε πιο εύκολα από ότι οι άνθρωποι. Ένας μικρός θόρυβος πολλές φορές φτάνει για να δεις το κουτάβι σου να πετιέται από την θέση του. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μέρες που ο σκύλος έπρεπε να είναι ετοιμοπόλεμος για να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε εξωτερική πρόκληση δεν απέχει πολύ από το σήμερα. Αντίθετα, ο άνθρωπος όταν κοιμάται θεωρεί σχεδόν πάντα ότι λίγα είναι τα πράγματα που θα μπορούσαν να ταράξουν την ξεκούραση του και θα έπρεπε να τους δώσει σημασία. Παρόλα αυτά όμως θα έχεις επίσης παρατηρήσει ότι σε περιόδους που μπορεί να βιώνεις κάποια ανασφάλεια ακόμα και ο δικός σου ύπνος μετατρέπεται σε ύπνο με το ένα μάτι ανοιχτό. Μην ταράζεις λοιπόν το κουτάβι σου όταν κοιμάται και με την συμπεριφορά σου δίδαξε ότι μπορεί να ξεκουράζεται με ασφάλεια.
  • Τάιζε τουλάχιστον 4 με 5 φορές την ημέρα (εκτός εάν έχεις άλλη οδηγία από τον κτηνίατρο σου) και χρόνισε απόλυτα τις ώρες του φαγητού. Ο σκύλος σου σιγά σιγά θα καταλάβει ότι η τροφή έρχεται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και ότι δεν χρειάζεται να την αναζητά. Παράλληλα όμως φρόντισε να μαζεύεις την τροφή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα περίπου 20 με 30 λεπτά ώστε να μην οδηγήσεις το φαγητό σε απαξίωση δίνοντας του το μήνυμα ότι τρώει όποτε εκείνος το επιθυμεί. Αυτό επίσης θα σε βοηθήσει στο να χρονίσεις καλύτερα τα δεδομένα του “λερώματος του”. Τέλος μην γίνεσαι εμμονικός με το βάρος του και το ενδεχόμενο να γίνει υπέρβαρος. Είναι απλά ένα παιδί σε ανάπτυξη και χρειάζεται αρκετή ποσότητα τροφής, φτάνει η τροφή του να πληρεί τις απαραίτητες προδιαγραφές ποιότητας (όχι  χημικά πρόσθετα, τροφές εγκεκριμένες και για ανθρώπινη κατανάλωση, όχι συστατικά που προέρχονται από εντατική εκτροφή ζώων). Οι ποσότητες που αναφέρονται πίσω από τις τροφές είναι ενδεικτικές…(μην κάνεις φυσικά κάποια ακρότητα). Ο μεταβολισμός είναι διαφορετικός σε κάθε πλάσμα. Φρόντισε απλά να παρακολουθείς ότι τα κόπρανα του δεν είναι ρευστά αλλά πάντα σκληρά. Εάν δεις την παραμικρή διαφοροποίηση μείωσε την τροφή και μίλησε απευθείας με τον κτηνίατρο σου.
  • Μην αφήνεις τους φίλους σου ή τους επισκέπτες να παίζουν ανεξέλεγκτα με τον σκύλο σου. Εξήγησε τους ότι μπορούν να τον χαϊδέψουν ήρεμα εφόσον εκείνος τους προσεγγίσει. (Θυμήσου τα πάντα είναι άγνωστα για το σκύλο σου).
  • Φρόντισε το ξεκίνημα της συγκατοίκησης σας να γίνει Σαββατοκύριακο ή ιδανικά εάν μπορείς πάρε μερικές μέρες άδεια από την δουλειά. Η απότομη μετάβαση από την μητέρα του σε σένα και από σένα σε 8 ώρες απουσίας σου μπορεί αν γίνει ιδιαίτερα οδυνηρή. Φρόντισε να έχεις λίγες μέρες μπροστά σου ώστε να διδάξεις (ξεκινώντας με μικρές απουσίες και μεγαλώνοντας σταδιακά τους χρόνους) ότι πάντα γυρνάς. Παράλληλα και με την ίδια φιλοσοφία διδάσκεις και το πώς και που κοιμόμαστε ξεκινώντας από τον ίδιο χώρο που κοιμάσαι εσύ και καταλήγοντας στον χώρο φωλιάς του κουταβιού που είπαμε στο 1. Την πρώτη μέρα όμως θεώρησε δεδομένο ότι το κουτάβι πρέπει να κοιμηθεί στον ίδιο χώρο με σένα. Εάν ανήκεις σε εκείνους επίσης που τους αρέσει να κοιμούνται στον ίδιο χώρο με τον σκύλο τους ακόμα καλύτερα, η παράγραφος αυτή δεν θα σε απασχολήσει ποτέ. Με δεδομένο φυσικά ότι πότε δεν ξέρουμε τι μπορεί να αντιμετωπίσουμε αύριο, καλό θα ήταν κάποια στιγμή να διδάξεις τον σκύλο σου ότι θα πρέπει να συνηθίζει να μένει και μόνος του κάποια βράδια. Επίσης, εάν κατά την διάρκεια της νύχτας (εφόσον κοιμάστε στον ίδιο χώρο) παρατηρήσεις «αταξίες» μπορείς να χρησιμοποιείς το Crate ή το πάρκο για τον ύπνο του διαφορετικά το κρεβατάκι του αρκεί. (Εάν κοιμάστε σε διαφορετικούς χώρους πάντα στο πάρκο ή το Crate).
  •  Συνόδευσε τα χάδια σου ή το κάλεσμα του όταν πρόκειται να τον ταΐσεις ή να παίξεις μαζί του με το όνομα που επέλεξες να έχει το κουτάβι και μην το μαλώνεις ποτέ χρησιμοποιώντας το. Το όνομά του φρόντισε να είναι η πιο ασφαλής λέξη στο κόσμο για αυτόν…η λέξη που θα σφραγίζει…τον δεσμό σας!
  • Το χάδι σου κράτα το εκεί που υπάρχει απευθείας ενασχόληση με το σκύλο. Μην χαϊδεύεις το σκύλο χρησιμοποιώντας τον για αγχολυτικό όταν κάνεις κάποια άλλη δραστηριότητα. (π.χ. βλέπεις τηλεόραση ή μιλάς στο τηλέφωνο).
  • Τέλος έλεγξε εξονυχιστικά το σπίτι στους χώρους που έχει πρόσβασή το κουτάβι σου για αντικείμενα που μπορεί να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του και εξαφάνισε τα. Γυμνά καλώδια, μικρά διακοσμητικά και άλλα πολλά είναι προφανείς κίνδυνοι για κάποιον που ανακαλύπτει τον κόσμο…με το στόμα του.
  • Απόφυγε αρχικά δραστηριότητες που μπορεί να ξυπνήσουν το αίσθημα ανασφάλειας στο σκύλο σου. Το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα είναι μια από αυτές. Για να το βάλεις ήπια στον κόσμο και στους ήχους των μηχανών μπορείς να χρησιμοποιήσεις συσκευές με ήπιους ήχους σε σαφή απόσταση από το κουτάβι (καλό θα ήταν να έχει οπτική επαφή). Επίσης, μπορείς η ώρα της χρήσης μιας συσκευής να έχεις φροντίσει να συμπίπτει με την ώρα ταΐσματος, ώστε η δραστηριότητα σου να περάσει σε δεύτερο πλάνο αλλά και να συσχετιστεί με κάτι θετικό. Μην μετακινείς τις συσκευές από το σημείο της χρήσης τους. (πχ μην πας με τον αποχυμωτή στο σαλόνι για να σε βλέπει ο σκύλος σου και μην τον κοιτάς έντονα για να δεις τις αντιδράσεις του, διότι κινδυνεύεις να δώσεις λάθος μήνυμα).

Η ζωή στην «αγέλη» έχει κανόνες!

Βασικός σύνδεσμος με την προηγούμενη κατηγορία της ασφάλειας είναι το θέμα της τιμωρίας. Φυσικά και για να επιβάλεις κάποια όρια θα πρέπει να υπάρχει κάποιος κακός συσχετισμός μιας πράξης με τις συνέπειες της. Η ιδέα ότι ο σκύλος μπορεί να διδαχθεί χωρίς την χρήση μιας ανεπιθύμητης συνέπειας εάν ήταν εφικτή θα την είχε εφαρμόσει πρώτους από όλους ο άνθρωπος για τον εαυτό του. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσεις στο μυαλό σου μια ουτοπική φαντασίωση από το ρεαλισμό της πραγματικότητας. Τι γίνετε λοιπόν όταν ένας σκύλος ξεπερνάει ένας κανόνα; Φυσικά και η χρήση βίας δεν είναι η απάντηση γιατί θα ανέτρεπε την σχέση ασφαλείας που οφείλεις να δημιουργήσεις με τον σκύλο σου.

  • Η απάντηση όμως μπορεί να είναι η για μικρό διάστημα απομάκρυνσή του από την «αγέλη» με τον περιορισμό του στο Crate, στο παρκάκι ή τον χώρο που προαναφέραμε. Έτσι σταδιακά το μήνυμα ότι το μαζί σημαίνει και μια σειρά υποχρεώσεων, που στηρίζουν μια σχέση σεβασμού ανάμεσά σας, θα περάσει χωρίς ρήγματα εμπιστοσύνης. Τώρα δεδομένα το Crate πρέπει να αποτελεί ένα χώρο ασφάλειας για το σκύλο σου. Έτσι φρόντισε για τις πρώτες μέρες να το συνδέσεις μόνο με θετικά βιώματα, αποφεύγοντας να ξεκινήσεις άμεσα την επιβολή των κανόνων. Τα παιχνίδια που θα βρίσκονται εντός (εκτός από την ώρα του ύπνου) ή και το τάισμα του μπορούν να είναι τα εργαλεία σου ώστε το Crate να θεωρηθεί ένας αγαπητός χώρος. Το τάισμα βέβαια αφού καταφέρεις να περάσεις το μήνυμά σου, θα πρέπει να γίνεται σε ανοικτό χώρο. (δεν ισχύει εάν χρησιμοποιείς παρκάκι όπου μπορείς να συνεχίσεις να το ταΐζεις μέσα στα όριά του).
  •  Όταν δέχεσαι μια επίσκεψη ακόμα και εάν έχεις ένα κουτάβι πάντα πρόθυμο να μπει στο παιχνίδι με όλους θέσε όρια, διαφορετικά ίσως αύριο το πρόβλημα σου να γίνει ότι δεν μπορείς να μιλήσεις με κάποιον με ησυχία μια που θα έχεις διδάξει ότι επισκέψεις σημαίνουν “παίζω”.
  • Τα δαγκώματα στα χέρια, στο σώμα ή στα ρούχα είναι ίσως το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι κηδεμόνες σκύλων. Αυτό έχει την βάση του στο ότι επιτρέπονται μια σειρά συμπεριφορών όσο ακόμα ορίζονται ως μη άξιες λόγου για να καταλήξουμε να γκρινιάζουμε σύντομα για αυτό που εμείς διδάξαμε ως επιτρεπόμενο. Από την πρώτη μέρα λοιπόν, είτε αναίτια είτε στο παιχνίδι, ο σκύλος σας εκδηλώσει μια τέτοια συμπεριφορά ακολουθείς άμεσα την πρώτη οδηγία συνοδεύοντάς την με μια έκφραση αποδοκιμασίας που συνήθως είναι το “μη”. (Όχι φωνές, όχι βίαιες κινήσεις). Σημαντικό επίσης είναι να μάθεις να μιλάς στον σκύλο σου δίνοντας αληθινό συναισθηματικό υπόβαθρό στις λέξεις που χρησιμοποιείς…και να μην κοροϊδεύεις. Η συναισθηματική νοημοσύνη του σκύλου δεν κοροϊδεύεται…εάν εσύ παίζεις το θέατρο της εκπαίδευσης όταν μιλάς μαζί του εκείνος θα καταλάβει σύντομα ποια είναι η αληθής συμπεριφορά σου και πότε προσποιείσαι.

 Επίσης, η συμβουλή μου είναι να μην επιτρέπεις ανεβάσματα του κουταβιού στα πόδια σου. Το ανέβασμα στα πόδια για να ζητήσει χάδια ή για να σε προκαλέσει για παιχνίδι ή ακόμα και για να σε υποδεχθεί στο σπίτι είναι πράγματι μια πολύ τρυφερή στιγμή. Αύριο όμως που τα μεγέθη θα αλλάξουν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα τόσο για εσένα όσο και για τους καλεσμένους σου ή τους ανθρώπους που θα συναντάς στην βόλτα του. Σε πρώτη φάση λοιπόν δοκίμασε όταν κάνει κάτι τέτοιο να το κατεβάσεις ήπια από πάνω σου χαϊδεύοντας το όταν και τα 4 πόδια του βρίσκονται στο πάτωμα, διδάσκοντας έτσι τι απαιτεί το savoir vivre. Εάν επιμείνει δείξε την δυσαρέσκιά σου γυρίζοντας την πλάτη σου και αποχωρώντας από κοντά του. Τώρα εάν στα χέρια σου βρίσκεται ένας μικρός «warrior» που δεν θα κάνει πίσω με τίποτα…η τιμωρία είναι γνωστή.

  • Δεν επιτρέπουμε την είσοδο στην κουζίνα. Η κουζίνα είναι ο χειρότερος χώρος εκπαίδευσης για έναν σκύλο. Σύντομα θα μάθει ότι όλο και κάτι φαγώσιμο θα βρούμε στο πάτωμά της ενώ παράλληλα οι μυρωδιές δεν θα αργήσουν να τον σηκώσουν στα δύο πόδια ώστε να βρει από που προέρχονται.
  • Δεν επιτρέπουμε το παιχνίδι με αντικείμενα του σπιτιού. Μικροαντικείμενα, παντόφλες, κάλτσες, πόδια από καρέκλες δεν πρέπει να αποτελούν σημείο εξάσκησης των ενστίκτων του σκύλου σας. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές όσο πιο άμεσα είναι δυνατόν. Παράλληλα τα παιχνίδια που επιλέγεις να αγοράσεις φρόντισε να μην έχουν το σχήμα μιας παντόφλας όπως “έξυπνα” πολλές εταιρίες ειδών για σκύλους έχουν στην γκάμα τους.
  • Χρόνισε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν στο σκύλο σου, αλλά και τους χώρους που αυτές γίνονται. Το φαγητό το παιχνίδι και ότι άλλο είναι σημαντικό. Έτσι, ταΐζεις πάντα σε συγκεκριμένο μέρος συγκεκριμένες ώρες όπως και παίζεις σε συγκεκριμένο μέρος, συγκεκριμένες ώρες. Ειδικά για το παιχνίδι σκόπιμο θα ήταν εάν υπάρχει εξωτερικός χώρος αυλή ή μπαλκόνι να κρατηθεί όσο γίνεται έξω από τους τείχους του σπιτιού για να μπορεί να εκδηλώνεται και χωρίς τον φόβο μιας ζημιάς. Αντίθετα μέσα στο χώρο του σπιτιού κράτησε πιο ήπιες δραστηριότητες.
  • Μην δίνεις λιχουδιές. Η ανταμοιβή φυσικά και έχει μεγάλο ρόλο στην εκπαίδευση ενός σκύλου. Όταν όμως δεν βασίζεται σε αυτή την λογική εύκολα απαξιώνετε η τροφή ή οδηγούμαστε σε συμπεριφορές όπως το συνεχές “Ζητιάνεμα”. Εάν δεν θέλεις λοιπόν να καταλήξεις με έναν σύντροφό που δεν τρώει το κανονικό του φαγητό γιατί προτιμά τις λιχουδιές ή δεν μπορείς να φας κάτι χωρίς να του δώσεις και εκείνου τότε κράτησε αυτόν τον κανόνα. Στο επόμενο στάδιο τις εκπαίδευσης θα έχεις αρκετές ευκαιρίες να δώσεις λιχουδιές με εκπαιδευτικό σκοπό.
  • Περιόρισε χωρίς προφανή λόγο. Μια φορά την ημέρα ακόμα και εάν είσαι σπίτι και δεν συντρέχει λόγος τιμωρίας δίδαξε το σκύλο σου ότι μπορεί να χρειαστεί να περιοριστεί. Πολλοί ρωτούν εάν αυτό θα συσχετιστεί με τιμωρία στην σκέψη του σκύλου και η απάντηση είναι σαφέστατα όχι. Η διαδικασία αυτή δεν διαφέρει σε τίποτα από το να πεις στο παιδί σου με έντονο τρόπο. Πήγαινε στο δωμάτιό σου τιμωρώντας το για κάποια συμπεριφορά ή με ήπιο τρόπο πήγαινε στο δωμάτιό σου γιατί θέλουμε, π.χ. να μιλήσουμε με τον μπαμπά. Ο τρόπος διαφοροποιεί τους λόγους και στην μια περίπτωση και στην άλλη και ο σκύλος σου είναι αρκετά ευφυής για να το καταλάβει.
  • Μην τον ανεβάζεις στους καναπέδες και τα κρεβάτια. Η θέση στην οποία κάθεται κάποιος προσδιορίζει πολλά για την θέση του σε μια ομάδα…και όχι δεν είμαι αντίθετος στο να κοιμάται κάποιος με τον σκύλο του ή να τον ανεβάζει δίπλα του σε έναν καναπέ. Είμαι αντίθετος στο αυτό να γίνεται πριν μπει η σχέση μου με κάποιον σε τάξη. Ξεκινώντας λοιπόν με το να θέσουμε κάποια όρια, μπορούμε όταν αυτό συμβεί επιτυχώς μετά να επιλέξουμε τον τρόπο ζωής μας με τον σκύλο μας. Φτάνει φυσικά ακόμα και στο μέλλον να είμαστε έτοιμοι και πάλι να βάλουμε όρια, εάν κάποιες παραχωρήσεις δεν εκτιμηθούν σωστά. Είναι απλό έτσι κάνουμε και μεταξύ μας, έτσι δεν είναι;

Για το τέλος άφησα το θέμα του λερώματος το οποίο γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι για αρκετούς από εσάς και πόσο άγχος σας προκαλεί. Καταρχήν μην έχετε άγχος και μη εμπλέξετε αρχικά τα εξαρτημένα αντανακλαστικά σε αυτή την διαδικασία. Με απλά ελληνικά για την πρώτη τουλάχιστον εβδομάδα μην χαϊδεύετε τον σκύλο σας όταν τα κάνει εκεί που θέλετε και μην τον μαλώνετε όταν δεν τα κάνει. Καταρχήν:

  • Φρόντισε να μάθεις τις κινήσεις που σηματοδοτούν το λέρωμα που έρχεται.
  • Παρατήρησε εάν ο σκύλος σου τα κάνει μέσα στο Crate ή περιμένει να βγει από αυτό ή ακόμα και σε φωνάζει για να τον βγάλεις. Στην περίπτωση που αυτό συμβαίνει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον περιορισμό όταν δεν μπορείτε να έχετε το μυαλό σας στο λέρωμα του.
  • Τοποθέτησε μια πάνα ή μερικά φύλα εφημερίδας σε κάποιο σημείο εμφανές στον σκύλο σου αλλά όχι πολύ κοντά στην «φωλιά» του.
  • Μην έχεις συνέχεια στην διάθεσή του νερό ( έτσι και αλλιώς κανένα πλάσμα στην φύση δεν έχει όποτε μην συμπεριφέρεσαι λες και ο σκύλος σου θα πάθει αφυδάτωση σε 5 λεπτά), Δώσε 5 με 6 φορές την ημέρα, έχε πάντα στην διάθεση του νερό μαζί με το φαγητό του και άφησε του νερό εάν φύγεις από το σπίτι και θα είσαι εντάξει. Επίσης, μην δίνεις νερό όταν είναι λαχανιασμένος διότι αυτό εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για την υγεία του συν το γεγονός ότι πίνει περισσότερο νερό από όσο έχει ανάγκη. Άφησε να ηρεμήσει λίγα λεπτά και δώσε του μετά που θα έχει καλύτερη αίσθηση του πόσο πρέπει να πιει. Ο χρονισμός του πότε τρώει και πίνει νερό είναι σημαντικός παράγοντας και για τον χρονισμό των λερωμάτων.
  • Βγάλε τον στο μπαλκόνι στο οποίο θα έχεις τοποθετήσει μια πάνα ανά μια με δύο ώρες. (όταν αυτό φυσικά είναι εφικτό). Με αυτό τον τρόπο ίσως προλάβεις ένα λέρωμα ακόμα και εάν δεν έχεις προλάβει να αναγνωρίζεις τις προειδοποιήσεις της γλώσσας του σώματος.
  • Βγάλε τον στο μπαλόνι εάν έχεις προειδοποιητικά σημάδια. Μυρίσματα στο πάτωμα σαν να ψάχνει κάτι συγκεκριμένο να βρει, απότομη επιτάχυνση βηματισμού για μικρές αποστάσεις που συνοδεύονται με αλλαγές πορείας, στροβιλισμοί γύρω από τον εαυτό που, κλαψούρισμα μπροστά στην μπαλκονόπορτά σου ή κλάμα για να βγει από το Crate .Επίσης φρόντισε πάντα να του δίνεις πρόσβαση στον χώρο λερώματος, μετά το πρωινό ξύπνημα, μετά από έντονη δραστηριότητα και μετά το φαγητό του. (η έντονη δραστηριότητα δεν επιτρέπεται μετά από γεύματα και για τουλάχιστον 2 με 3 ώρες).
  • Μην θεωρείς δεδομένο ότι επειδή λερώνει σε σωστό σημείο την πρώτη εβδομάδα το θέμα έχει τελειώσει. Η διαδικασία εκμάθησης της τουαλέτας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με ασφάλεια παρά μόνο όταν ο σκύλος σου θα μπορεί να βγαίνει πλέον βόλτες (μετά την ολοκλήρωση των εμβολίων του) και το λέρωμα του θα μεταφερθεί εξ ολοκλήρου έξω.

Το θέμα λέρωμα θα το αναλύσουμε με ειδικό άρθρο στο μέλλον. Μέχρι τότε όσοι κηδεμόνες κουταβιών αντιμετωπίσουν πρόβλημα μετά την σωστή εφαρμογή των παραπάνω μπορούν να με καλέσουν απευθείας για να τους δώσω περαιτέρω οδηγίες.

Οδηγίες για τα παιδιά.

Καταρχήν συγχαρητήρια εάν είσαι γονιός και επέλεξες το παιδί σου να μεγαλώσει με ένα τετράποδο αδελφάκι που θα αποτελέσει γι αυτό φίλο και δάσκαλο και θα πλουτίσει τις παιδικές του αναμνήσεις με τρυφερές εικόνες. Η τρυφερότητα, η συναισθηματική ισορροπία, και ο σεβασμός στην ζωή, των ανθρώπων που μεγάλωσαν σωστά με έναν τετράποδο φίλο είναι κάτι που ο κόσμος μας χρειάζεται. Σου δίνεται μια απίστευτη ευκαιρία, μέσα από την συνύπαρξη με τον σκύλο, να διδάξεις στο παιδί ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον κόσμο. Συγκατοικούμε με κάποιους που ίσως δεν είναι τόσο έξυπνοι ή τόσο δυνατοί όπως ο άνθρωπος, αλλά τους οφείλουμε τον σεβασμό και την αγάπη μας, διότι έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με εμάς.

Δεν είναι παιχνίδια, δεν είναι εδώ για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς μας. Είναι εδώ και αυτοί για να διεκδικήσουν μια θέση στον ήλιο. Επειδή λοιπόν εμείς είμαστε δυνατοί…μπορούμε να την προσφέρουμε. Η φροντίδα που απαιτεί ένας σκύλος είναι κάτι στο οποίο μπορείς να εμπλέξεις το παιδί, εφόσον η ηλικία του το επιτρέπει. Εάν είναι πολύ μικρό τότε άφησε να μεγαλώσει παράλληλα με το μεγαλείο που λέγεται σκύλος. Την ιδέα ότι το παιδί πρέπει να παίξει τον ρόλο ενός αρχηγού της αγέλης σε παρακαλώ, ξέχασε την. Ο σκύλος ξέρει τι είναι το παιδί. Δικός σου ρόλος είναι να αφήσεις μια τρυφερή σχέση να αναπτυχθεί και πάλι όμως κάτω από συγκεκριμένους κανόνες.

Γαλουχείς δύο αδέλφια από διαφορετικά είδη…δεν είναι υπέροχο αυτό;

Διδάσκεις ότι δεν τους επιτρέπεται να ξεπερνούν τα όρια ο ένας προς τον άλλο. Είσαι πάντα εκεί για να υπενθυμίζεις τα όρια. Το παιδί πρέπει να μάθει ότι δεν είμαστε ποτέ έντονοι απέναντι στο σκύλο. Ότι απαγορεύεται να κάνουμε πράγματα που τον πονούν ή τον τρομάζουν. Ο σκύλος πρέπει να μάθει ακριβώς τα ίδια και εσύ πρέπει να είσαι πάντα παρών. Ακόμα και εάν το κουδούνι ή το τηλέφωνο χτυπήσει για λίγα λεπτά…εσύ πρέπει να είσαι «εκεί».

Μην τους αφήνεις ποτέ να διεκδικούν αντικείμενα μεταξύ τους και να είσαι προσεκτικός σε δραστηριότητες που εμπλέκονται με την τροφή. (πχ το παιδί κυκλοφορεί στο σπίτι τρώγοντας κάτι και αφήνοντας «ίχνη» παντού). Τέλος, πρέπει να θυμάσαι ότι ο μιμητισμός είναι μέρος της εκπαίδευσης ενός παιδιού αλλά και ενός σκύλου. Δεν χρειάζεται καν να υποδείξεις πως χαϊδεύουν ένα σκύλο σε ένα παιδί. Θα δει εσένα και εάν η σχέση σου με το σκύλο είναι σε σωστές βάσεις θα αναπτύξει και εκείνο σωστές βάσεις.

Αντίθετα, ότι και να του διδάξεις με το στόμα…είναι άχρηστο, εάν δεν δει πρώτα από όλα εσένα να το πραγματοποιείς. Εσύ είσαι η τρυφερότητα προς τον σκύλο που θα διδαχθεί, εσύ είσαι ο σεβασμός. Κάτι ακόμα όσον αφορά στην λεκτική διδασκαλία. Εκφράσεις όπως αυτό είναι ένα σκυλάκι και το αγαπάμε…είναι άτοπες. Η αγάπη δεν διδάσκεται, υπάρχει απλά. Διδάσκεται η χρήση μιας συσκευής, όχι όμως η αγάπη.

Δεν χρειάζεται να πεις τίποτα…ο λόγος είναι προϊόν της σκέψης…τα περισσότερα παιδιά όταν τους λες αυτό το αγαπάμε μπερδεύονται…τα βάζεις σε μια διαδικασία να ψάξουν μέσα τους για το συναίσθημα, επειδή εσύ το είπες και εάν δεν το βρουν μπορεί να αισθανθούν ακόμα και άσχημα. Μην μιλάς για αγάπη λοιπόν…δείξε με την ζωή σου την αγάπη…και σκύλος και παιδί θα την αναγνωρίσουν. Και όταν έρθει η ώρα και δεις το παιδί σου να εκφράζει την αγάπη του, ίσως με ένα χάδι,..τότε μόνο πες του…αυτό είναι αγάπη, αυτό μας κάνει ανθρώπους!

Αυτή λοιπόν είναι η εκπαίδευση του σκύλου σας για τις πρώτες δύο εβδομάδες της συμβίωσης σας. Αφού λοιπόν ολοκληρώσετε αυτό το στάδιο ήρθε η ώρα για το επόμενο που δεν είναι άλλο από το Διδάσκοντας την γλώσσα της επικοινωνίας…Σύντομα!!!

Χρήστος Κούτσης
Εκπαιδευτής Σκύλων

Το κείμενο είναι ενημερωτικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την απευθείας συνεργασία με έναν επαγγελματία Εκπαιδευτή Σκύλων. Επίσης απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του κειμένου ακόμα και εάν εμπεριέχει την πηγή προέλευσης με μόνη εξαίρεση την απευθείας κοινοποίηση του στα Social Media.