ψυχοτρόπα αντικαταθλιπτικά για σκύλουςΑντικαταθλιπτικά και Ψυχοτρόπα φάρμακα για το Σκύλο – Όλη η αλήθεια! Μέρος Α’

Ξεκινώντας να γράφω για την χρήση αντικαταθλιπτικών και ψυχοτρόπων φαρμάκων στο σκύλο αισθάνομαι να με βαραίνει η ευθύνη που έχω απέναντι σε κάθε έναν από εσάς. Πάνω από όλους όμως στον για αιώνες σύντροφο και συνοδοιπόρο μας! Για αυτό το λόγο θα ήθελα να κάνω μια παράκληση.

Εάν ανήκεις στην ομάδα αναγνωστών που διαβάζουν μια παράγραφο βγάζουν ένα συμπέρασμα και αποχωρούν, σε παρακαλώ αποχώρησε από τώρα! Εάν πάλι περιμένεις να αναφερθεί ένα ψυχοτρόπο για να σπεύσεις σε ένα φαρμακείο και να προσπαθήσεις να λύσεις μαγικά κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς του σκύλου σου, αποχώρησε γιατί εσύ είσαι και επικίνδυνος. Εάν όμως εσείς που ανήκετε σε αυτές τις δύο ομάδες θέλετε να ανακαλύψετε γιατί πίσω από πιθανά:

  • Κενά μιας νομοθεσίας,

  • Εύκολων ή και εκτός πλαισίων νόμου συνταγογραφήσεων ψυχοτρόπων φαρμάκων,

  • Αθέμιτων μέσων προώθησης φαρμάκων από εταιρείες,

οι πραγματικοί υπεύθυνοι είστε εσείς ή μάλλον εμείς, αξίζει τον κόπο να συνεχίσετε να διαβάζετε! Γιατί όλοι μας λίγο ή πολύ ανήκουμε σε αυτό που αποκαλώ “Η Συνωμοσία της Αδιαφορίας”.

Ο υποφαινόμενος δεν διαχωρίζει τον εαυτό του από την καταστροφική νοοτροπία μιας κοινωνίας, όπου πάντα υπεύθυνος είναι αυτός που βρίσκεται απέναντι μας και ποτέ εμείς οι ίδιοι! Η νοοτροπία αυτή κοστίζει ζωές, με την μεταφορική αλλά και την κυριολεκτική έννοια.

Οι συνέπειες των επιλογών που κάνουμε σήμερα, δεν είναι μόνο καταστροφικές δικαίως για εμάς αλλά και αδίκως για τις γενιές που έρχονται. Κάθε φορά που εγώ και εσύ εκφράζουμε μια άποψη που στηρίζεται στην άγνοια ή νομιμοποιούμε πρακτικές με την σιωπή μας, είμαστε αυτοί που δίνουμε την εντολή να μετατρέπεται ολόκληρος ο κόσμος σε ένα είδος απέραντου εργαστηρίου πειραματόζωων.

Ακριβώς 4 χρόνια πριν όταν έγραφα τα πρώτα κείμενα για την έναρξη του προγράμματος “Γνώρισε το Σκύλο σου, Άλλαξε την Ζωή σου” ήξερα ότι θα έρθει η ώρα που θα έπρεπε να γράψω το τελευταίο κείμενο που θα έκλεινε έναν κύκλο. Εκείνα τα πρώτα κείμενα, τα οποία δεν μιλούσαν αμιγώς για την εκπαίδευση σκύλων, μπέρδευαν πολλές φορές τους αναγνώστες που δεν καταλάβαιναν τι σχέση έχει ένα κείμενό που αφορά στις αυθεντίες να είναι υπογεγραμμένο από έναν εκπαιδευτή σκύλων! Προσπάθησα να έχω υπομονή λοιπόν, μέχρι να μπορέσω να συνδέσω εκείνα τα κείμενα με ένα θέμα που ήμουν παρών στην γέννηση του. Σήμερα το θέμα αυτό που δεν είναι άλλο από την χρήση ψυχοτρόπων σε σκύλους μπορώ πλέον να το αντιμετωπίσω με στοιχεία που αποκαλύπτουν και την σαθρότητα των θεμελίων μας σαν κοινωνία.

Η χρήση ψυχοτρόπων φαρμακευτικών ουσιών στο σκύλο!

Μην ξεγελαστείς, όταν τελειώσουμε δεν έχεις παρά να πάρεις αυτό το κείμενο και να καθρεφτίσεις μέσα του μια ολόκληρη κοινωνία, που ανεύθυνα αναζητά μια εύκολη λύση για το σήμερα χωρίς να λαμβάνει υπόψιν το τίμημα που θα πληρώσει αύριο. Αυτή όμως την ανευθυνότητα πρέπει να αρνηθούμε να την πληρώσει κάποιος ο οποίος δεν μπορεί να πει την γνώμη του ή να αντισταθεί στις επιλογές που κάνουμε στο όνομα του. Μπορείς να φωνάξεις δυνατά πόσο πολύ αγαπάς το σκύλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα εάν η αγάπη αυτή δεν αποτελεί πραγματικό δίχτυ ασφαλείας γύρω του. Τέλος να ξέρεις ότι σε αυτή την έρευνα δεν θα βρεις κραυγές αλλά πραγματικά στοιχεία. Δεν θα δαιμονοποιηθεί η επιστήμη και τα μέσα της, αλλά αντίθετα θα την προφυλάξουμε και θα προσπαθήσουμε να οριοθετήσουμε την λειτουργία της εντός του πλαισίου που πρέπει να υπηρετεί! Μια τελευταία φράση λοιπόν που είναι η αγαπημένη μου από τον όρκο του Ιπποκράτη και ξεκινάμε!

Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω.”

Λίγες μέρες πριν ξεκίνησα μια δημοσκόπηση η οποία είχε το ερώτημα Εσείς θα δίνατε αντικαταθλιπτικά ή άλλα ψυχοτρόπα φάρμακα για ένα πρόβλημα συμπεριφοράς του σκύλου σας;” Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ήταν 9% ΝΑΙ και 91% ΟΧΙ σε σύνολο 570 ψήφων! Η πραγματική ουσία όμως δεν ήταν στο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης αλλά τα σχόλια, τα μηνύματα και τα τηλέφωνα που δέχθηκα. Αυτά “σφράγισαν”αυτό που ήδη εγώ γνώριζα. Κατά την διάρκεια της δημοσκόπησης τήρησα ουδέτερη στάση ώστε να μην επηρεάσω κανέναν στην τοποθέτηση του, ενώ ήδη είχα ξεκινήσει να μιλάω με τον ΕΟΦ και τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Με το τέλος της δημοσκόπησης κατέθεσα λοιπόν την πρώτη μου τοποθέτηση η οποία όμως δεν είναι και η τελική. Για όσους δεν την έχουν διαβάσει είναι η ακόλουθη:

σκυλος και ψυχοτρόπαΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ – ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ

Έχουμε λοιπόν το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης για το “Εάν θα δίνατε Αντικαταθλιπτικά ή άλλα Ψυχοτρόπα φάρμακα στον σκύλο σας για την διόρθωση ενός προβλήματος συμπεριφοράς” με το 9% να απαντάει ΝΑΙ και το 91% ΌΧΙ και είναι ώρα να δώσω και την δική μου απάντηση πριν ακολουθήσει μια σειρά άρθρων με στοιχεία πέρα από κάθε αμφισβήτηση! Η σημερινή μου τοποθέτηση θα είναι μικρή, αλλά θα ακολουθήσει μια πιο ολοκληρωμένη ώστε να καταλάβετε ότι η πρόθεσή μου είναι έντιμη, πλήρως αντικειμενική και δεν δαιμονοποιεί τίποτα και κανέναν όταν δικαιολογείται η δράση του. Έτσι λοιπόν οφείλω να πω ότι τα φάρμακα δεν διορθώνουν συμπεριφορές! Ο ρόλος τους είναι η χρήση τους απέναντι σε τεκμηριωμένες ασθένειες που μπορεί φυσικά συμπτώματα συμπεριφορών να παραπέμπουν σε αυτές.

Αν έχεις παραισθήσεις ή ακούς πράγματα που δεν υπάρχουν μπορεί η ασθένεια σου να λέγεται σχιζοφρένεια. Εάν η αντίληψη σου έχει απόκλιση από την πραγματικότητα μπορεί να πάσχεις από παράνοια. Αν η διάθεσή σου ανεβαίνει στα ύψη και μετά πέφτει στα τάρταρα άνευ λόγου ίσως να είσαι αντιμέτωπος με την διπολική διαταραχή και το φάρμακο που θα λάβεις θα γράφει αυτό και όχι φάρμακο για ανθρώπους με διάθεση που ανεβοκατεβαίνει.

Στα φάρμακα θα δεις την ένδειξη της ασθένειας που το φάρμακο αντιμετωπίζει. Εάν όμως είσαι σκύλος και γαβγίζεις όταν φεύγουν οι κηδεμόνες σου από το σπίτι ή κάνεις καταστροφές δεν είναι ασθένεια! Εφόσον δεν υπάρχει λοιπόν ασθένεια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καμιά ψυχοτρόπος φαρμακευτική ουσία πόσο μάλλον εάν αυτή η ίδια η ουσία έχει άγνωστη δράση και ισχυρές παρενέργειες!

Στον άνθρωπο και τον σκύλο τα εν λόγω σκευάσματα ξεκαθαρίζεται ότι έχουν άγνωστη δράση στον εγκέφαλο, προειδοποιούν για δεκάδες σοβαρές παρενέργειες και χρησιμοποιούνται μόνο εάν το ρίσκο της χρήσης τους είναι μικρότερο από το όφελος. Επίσης ακόμα και σε εμάς που η σύγχρονή ψυχιατρική επιστήμη έχει πλέον περάσει σε άλλο επίπεδο μπορείτε εύκολα να βρείτε, πόσοι άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν, κατέστρεψαν ζωές, έχασαν ανθρώπους από το πλευρό τους και ακόμα και την ζωή τους σε κάποιες περιπτώσεις από μια λάθος διάγνωση, με εύκολες αναζητήσεις στο διαδίκτυο!

Οι όροι άγχος αποχωρισμού ή ψυχαναγκαστική συμπεριφορά που αποδίδονται στον σκύλο είναι αόριστοι και αφήνουν κενά για απλές νευρώσεις που μπορεί να δημιουργούνται από την ελλειπή φροντίδα τους. Ο σκύλος δεν επέλεξε να ζει μόνος σε ένα σπίτι και εσύ να λείπεις δουλεύοντας 12 ώρες και δεν θα τον ναρκώσουμε ή θα τον ρυθμίσουμε χημικά για να μην ταραχτεί η δική σου ζωή! Γιατί ο “ιός” της” ασθένειας” στην πραγματικότητα στις περισσότερες περιπτώσεις είσαι εσύ!

Η έρευνα!

Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε πρακτικά και μαζί να αναλάβουμε την ευθύνη να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Σας καλώ όλους να αμφισβητήσετε όσα γράφονται αλλά και να προσθέσετε στοιχεία εάν νομίζετε ότι είναι προς όφελος της έρευνας! Μια φράση μόνο πριν παρουσιάσω την πρώτη επιστολή του ΕΟΦ μετά την επικοινωνία μου μαζί του!

Έχουμε, επιτρέψτε μου την σκληρότητα της λέξης, την ανοησία ως έθνος να πιστεύουμε ότι έξω από τα σύνορά μας, είναι ένας κόσμος πιο εξελιγμένος. Χώρες όπως η Ηνωμένες Πολιτείες ή η Αγγλία και η Γερμανία γίνονται συχνά αντικείμενο θαυμασμού από τους “πρωτόγονους” Έλληνες και αυτό είναι αστείο. Δεν ζηλεύω λοιπόν την USA που εκπαιδευτές σκύλων βάζουν καρφιά για μια βασική υπακοή σε κουτάβια 4 μηνών, ούτε την Αγγλία που παρουσιάζονται μελέτες όπως της Δρ. Claire Corridan, και “δηλώνουν” ότι αντικαταθλιπτικά φάρμακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν το 80% από τα οκτώ εκατομμύρια σκυλιά της Βρετανίας (πηγή). Δεν ζηλεύω γιατί ξέρω ότι εάν οι Έλληνες εγκατέλειπαν τον μιμητισμό και ξανάβρισκαν μέσα τους την σπίθα από την οποία κατάγονται θα μπορούσαν να γίνουν τα πρότυπα και όχι τα αντίτυπα που είμαστε σήμερα!

Η πρώτη επικοινωνία με τον ΕΟΦ

Μετά από τηλεφωνική συνομιλία μου με τον ΕΟΦ έθεσα μια σειρά από ερωτήματα τα οποία απαντήθηκαν με την ακόλουθη επιστολή και αφορούσαν στην χρήση φαρμακευτικών ψυχοτρόπων σε σκύλους. Τα ερωτήματα δεν θα τα αποκαλύψω σήμερα, όπως φυσικά και δεν θα θέσω σε κοινή θέα τις ονομασίες των φαρμάκων τα οποία θα τα βλέπετε απλά με την ένδειξη, (Dog Drug 1, Dog Drug 2 κτλπ). Επίσης, για την προστασία του σκύλου από την ανθρώπινη ανευθυνότητα, ακόμα και οι κεντρικές ουσίες των φαρμάκων θα παρουσιάζονται ως τελείες μέσα σε παρένθεση  Στο επόμενο μέρος της έρευνας θα σας πω ακριβώς σε τι μου απαντάει ο ΕΟΦ και ποιο πρόβλημα διαφαίνεται και έτσι οδηγούμαι σε δεύτερη φάση να μιλάω με τα Αρμόδια Υπουργεία! Για την ώρα όμως θα ήθελα να δώσετε λίγο μεγαλύτερη σημασία στα σημεία της επιστολής που έχω τονίσει με bold και στο επόμενο μέρος θα τα εξηγήσουμε όλα αναλυτικά. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά τον ΕΟΦ για την ανταπόκριση του μέσα σε λίγες ώρες! Είναι αλήθεια ότι ακόμα και στο παρελθόν μου ως δημοσιογράφος, πριν γίνω εκπαιδευτής σκύλων, ουδέποτε είδα τέτοια ταχύτητα λειτουργίας σε Δημόσιο Οργανισμό!

Η επιστολή του ΕΟΦ

κ. Κούτση, καλημέρα σας,

σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας και σχετικά με τα ψυχοτρόπα φάρμακα για κτηνιατρική χρήση τα οποία είναι αδειοδοτημένα στη χώρα μας, σας αναφέρω ότι εθνικά αδειοδοτημένο είναι μόνο το σκεύασμα Dog Drug 1 (………………………). Κεντρικά αδειοδοτημένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τα οποία μπορούν να κυκλοφορούν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης, άρα και στην Ελλάδα, είναι τα: Dog Drug 2 (……………), Dog Drug 3 (………….), Dog Drug 4 (…………..) & Dog Drug 5 (…………………).

Όσον αφορά στη χρήση ανθρώπινων φαρμάκων στα ζώα, σας παραθέτω παρακάτω το Άρθρο 11 της ΚΥΑ 282371 του 2006 την οποία σας επισυνάπτω και ολόκληρη.

“Άρθρο 11(Άρθρο 10 Οδηγίας 2001/82/ΕΚ όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 παράγραφος 6 της Οδηγίας 2004/28/ΕΚ)
1. Εφόσον δεν υπάρχει εγκεκριμένο κτηνιατρικό φάρμακο για τη
θεραπεία ασθένειας ενός είδους ζώων που δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων, όλως εξαιρετικώς, ο κτηνίατρος δύναται, υπό την άμεση προσωπική του ευθύνη και ιδίως για να αποφευχθεί απαράδεκτη ταλαιπωρία του ζώου, να χρησιμοποιήσει για την αγωγή του συγκεκριμένου ζώου:
α) ένα κτηνιατρικό φάρμακο εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ, σύμφωνα με την παρούσα υπουργική απόφαση ή τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 726/2004 για χρήση σε ζώα άλλου είδους, ή και για χρήση σε ζώα του ιδίου είδους αλλά για διαφορετική ασθένεια, ή β) αν δεν υπάρχει το φάρμακο που αναφέρεται στο σημείο α), είτε:
i ένα φάρμακο εγκεκριμένο για ανθρώπινη χρήση από τον ΕΟΦ ή σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 726/2004, είτε
ii ένα κτηνιατρικό φάρμακο εγκεκριμένο σε άλλο κράτος μέλος σύμφωνα με διατάξεις ανάλογες της παρούσας σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 2001/82/ΕΚ, όπως ισχύει για χρήση στο ίδιο ή σε άλλο είδος είτε για την ίδια είτε για άλλη ασθένεια, ή γ) αν δεν υπάρχει το φάρμακο που αναφέρεται στο εδάφιο β), ένα κτηνιατρικό φάρμακο που παρασκευάζεται αμέσως πριν από τη χρήση από φαρμακοποιό και βάσει συνταγής κτηνιάτρου. Ο κτηνίατρος χορηγεί το φάρμακο προσωπικά ή μέσω τρίτου προσώπου υπό την ευθύνη του κτηνιάτρου.”

Με εκτίμηση,

……………………..

Η τμηματική παρουσίαση των στοιχείων δεν αφορά κάποιο φτηνό τρικ για να κρατήσω το ενδιαφέρον σας, αντίθετα αφορά στην διασφάλιση όσων πρόκειται να ακολουθήσουν. Σας ευχαριστώ που μείνατε μέχρι εδώ σε αυτή την φάση!

Δείτε το Μέρος Β’…εδώ