από το www.dogsnaturallymagazine.com του Rodney Habib
Αν μαγειρεύετε, μπορεί να είστε ήδη εξοικειωμένοι με τον κουρκουμά, αλλά για τους αρχάριους, ας ξεκινήσουμε με ένα γρήγορο μάθημα μαγειρικής. Ο κουρκουμάς είναι ένα βότανο που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τζίντζερ (πιπερόριζα, είναι γνωστό για το βαθύ πορτοκάλι του χρώμα και χρησιμοποιείται στη μαγειρική, στη βοτανοθεραπεία και ως βαφή. Είναι βασικό συστατικό της μαγειρικής των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Σήμερα είναι το συστατικό κλειδί στα περισσότερα πιάτα που περιέχουν κάρυ, καθώς και σε Ταϊλανδέζικα, Ινδικά και Περσικά πιάτα.
Η Αγιουβερδική και η Κινέζικη ιατρική γνωρίζει εδώ και χρόνια τα οφέλη του κουρκουμά για το σώμα.
«Α…γιου…βερ…δικη ιατρική?»
Γρήγορη επεξήγηση. Ένα αρχαίο Αγιουβερδικό γνωμικό λέει: «Όταν η δίαιτα είναι λάθος, το φάρμακο είναι χωρίς νόημα. Όταν η δίαιτα είναι σωστή, το φάρμακο είναι άχρηστο.» Η Αγιουβέρδικη ιατρική είναι η παραδοσιακή ιατρική της Ινδίας, που ξεκίνησε πάνω από 5000 χρόνια πριν. Πώς συνδέεται όμως με το σήμερα; Δεν εξετάζει το θέμα της θεραπείας, εξετάζει την πρόληψη και χρησιμοποιεί στοιχεία όπως τη διατροφή, την άσκηση και τον τρόπο ζωής για να επαναφέρει την ισορροπία στο σώμα.
Το τι τρώμε είναι ο παράγοντας κλειδί αυτής της ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης.
Το Μπαχαρικό της Ζωής
Πίσω λοιπόν στον κουρκουμά. Ξέρουμε ότι είναι μπαχαρικό. Είναι πορτοκαλί. Μαγειρεύουμε Ανατολίτικα και Ασιατικά πιάτα με αυτό. Αλλά γιατί είναι τόσο καλό για τα κατοικίδιά μας; Το βιοενεργό συστατικό του κορκουμά είναι η «κουρκουμίνη» ( μην το μπερδέψετε με το κύμινο). Στην κουρκουμίνη οφείλεται το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Για αυτό λόγο, είναι μια πολύ καλή προσθήκη στη διατροφή των κατοικιδίων που υποφέρουν από ασθένειες που προκαλούν πόνο.
Είναι επίσης ωφέλιμη και σε πολλά άλλα επίπεδα! Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην Ανατολίτικη ιατρική, για να καταλάβουμε πως χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της καλής υγείας.
Η παραδοσιακή Ασιατική ιατρική χρησιμοποίησε τον κουρκουμά, για την ικανότητά του να αποτοξινώνει τον οργανισμό, να καθαρίζει το αίμα, να ενεργοποιεί την παραγωγή χολής στο συκώτι, να απολυμαίνει τις πληγές και να τονώνει το στομάχι. Ακόμα οι Ταϊλανδοί τον χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν τη διάρροια και άλλες νόσους του στομαχιού και επίσης για να εξουδετερώσουν τις δερματοφυτίες και τις μυκητιάσεις. Στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, βάζουν κουρκουμά στις πληγές για να τις καθαρίσουν και να ενεργοποιήσουν την επούλωση, κρατώντας τα επιβλαβή βακτηρίδια μακριά.
Καταπολεμά τα πάντα
Η Δυτική ιατρική, επιτέλους ενημερώνεται για την Ανατολική πρακτική. Γίνεται πλέον εκτενής έρευνα πανω στη φαρμακολογική χρήση του κουρκουμά, για τη θεραπεία και/ή τη μείωση των συμπτωμάτων μιας μεγάλης γκάμας θεμάτων υγείας. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας πραγματοποιεί 19 κλινικές δοκιμές στον κουρκουμά και την κουρκουμίνη. Ένα άρθρο που γράφτηκε για την American Academy of Pain Management ασχολείται με τα οφέλη του κουρκουμά στην υγεία.
«Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα πιο δυνατά διαθέσιμα φυσικά αντί-φλεγμονώδη,»
λέει ο Dr.Randy J. Horwitz, ιατρικός διευθυντής του Arizona Centre for Integrative Medicine και βοηθός καθηγητή του τμήματος της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Επίσης, ο Dr. Horowitz αναφέρεται σε μια έρευνα του 2006 του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, που βρήκε ότι αυτό το δυνατό αντί-φλεγμονώδες μειώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη είναι και δυνατό αντί-οξειδωτικό. Τα αντί-οξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν επώδυνες φλεγμονές και φθορές στις προσβεβλημένες από αρθρίτιδα αρθρώσεις.
Οι αντί φλεγμονώδεις ιδιότητες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο κουρκουμάς είναι ένα φυσικό αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακός παράγοντας, δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμος στην απολύμανση και τη θεραπεία τραυματισμών του δέρματος. Η έρευνα προτείνει να το αναμιγνύουμε με μέλι, όταν το χρησιμοποιούμε τοπικά. Αυτό δημιουργεί μα πάστα που μπορούμε εύκολα να την απλώσουμε στις πληγές. Έχουμε ξαναμιλήσει και στο παρελθόν για το ωμό μέλι, έτσι ίσως γνωρίζετε πως και το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Φυσικά πρέπει να έχετε το νου σας στον τριχωτό σας φίλο γιατί ο συνδυασμός κουρκουμά-μελιού, μπορεί να αποτελέσει νόστιμη λιχουδιά.
Η Υγεία της Καρδιάς
Ένα άλλο θέμα με τα ηλικιωμένα μας κατοικίδια είναι η διασφάλιση της υγείας της καρδιάς τους. Όπως και εμείς, έτσι και τα κατοικίδια, είναι επιρρεπή στις θρομβώσεις και στη χοληστερίνη. Μπορεί να έχετε ακούσει για την LDL (την κακή χοληστερίνη) και την HDL (την καλή χοληστερίνη). Ο κουρκουμάς λοιπόν, μειώνει τα επίπεδα της LDL, πράγμα που σημαίνει πως συμβάλει στην καλή υγεία της καρδιάς αλλά και του συκωτιού.
Ακόμα, ο κουρκουμάς, βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο θρομβώσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Είναι σημαντικό να μην αραιώνουμε το αίμα του σκυλού μας πάρα πολύ, η σωστή αραίωση όμως μπορεί να αποβεί βοηθητική. Αν ο σκύλος σας παίρνει αγωγή, ιδιαίτερα αν είναι σε αγώγη αραίωσης αίματος, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας, για τη σωστή δοσολογία.
Ένας Σημαντικός Αποτοξινωτής
Τι συμβαίνει με το συκώτι; Ναι, ο κουρκουμάς είναι καλός και για το συκώτι.
Το περιβάλλον μας γίνεται όλο και πιο τοξικό και δεν επηρεάζει μόνο εμάς, αλλά και τους πιστούς μας φίλους. Τα κατοικίδιά μας είναι ευάλωτα στις τοξίνες του περιβάλλοντος και αυτές που βρίσκονται μέσα στην τροφή τους, ειδικά στην ξηρά τροφή του εμπορίου και στις λιχουδιές.
Το συκώτι παίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό. Σκεφτείτε το συκώτι σαν το κεντρικό εργοστάσιο του οργανισμού. Συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις απαραίτητες βιοχημικές διεργασίες, που χρειάζονται για να λειτουργήσει το σώμα. Η ικανότητα του σώματος να πήζει το αίμα, να διασπά τις επικίνδυνες τοξίνες, να αποβάλει τα άχρηστα συστατικά και να αποθηκεύει ενέργεια, επηρεάζονται από το συκώτι. Είναι ο βασικός παίκτης στην πέψη του σκύλου μας, γιατί αποθηκεύει τις βιταμίνες και παράγει χολή που είναι απαραίτητη για τη διάσπαση των λιπαρών. Είναι βασικός μηχανισμός που συμβάλει στη συνολική υγεία του σκύλου μας.
Ο κουρκουμάς θεωρείται ότι ενεργοποιεί την παραγωγή της απαραίτητης ποσότητας χολής για την πέψη των λιπαρών. Οι πιο ενεργητικοί σκύλοι χρειάζονται τουλάχιστον 20% λιπαρά στη διατροφή τους. Η παραγωγή χολής λοιπόν είναι σημαντική για την υγεία τους.
Με λίγα λόγια. Ο κουρκουμάς ενισχύει την ικανότητα του συκωτιού να μεταβολίζει το λίπος και να αποβάλει τα άχρηστα συστατικά από τον οργανισμό.
Όπως με κάθε προϋπάρχον θέμα υγείας, αν ο σκύλος σας ήδη υποφέρει από μια πάθηση του συκωτιού, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο πριν προβείτε σε μια θεραπεία με κουρκουμά. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να επιδεινώσει το υπάρχον πρόβλημα.
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που έκανα ερευνώντας τα οφέλη του κουρκουμά, είναι αναφορές που γίνονται ισχυριζόμενες πως ο κουρκουμας μπορεί να βοηθήσει στη μάχη ενάντια στον καρκίνο! Αυτό το δυνατό αντιοξειδωτικό παίζει σημαντικό ρόλο στην προληπτική ιατρική.
Περίμενε, έχει κι αλλά!
Σε μια έρευνα στο UCLA οι γιατροί βρήκαν ότι η κουρκουμίνη φαίνεται να μπλοκάρει το ένζυμο που προωθεί τον καρκίνο και ενεργοποιεί την ανάπτυξή του στο κεφάλι και το λαιμό. Το Τμήμα Κλινικών Επιστημόνων Μικρών Ζώων, έκανε μελέτες που έδειξαν ότι η κουρκουμίνη περιορίζει την ανάπτυξη των όγκων και μπορεί ακόμα και να συρρικνώσει τους ήδη υπάρχοντες. Αυτό έχει να κάνει με την απίστευτη ικανότητα του μπαχαρικού να φράζει τα αγγεία που τροφοδοτούν τους όγκους.
Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι επίσης βοηθητικές στης μείωση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.
Δε λέμε ότι ο κουρκουμάς είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να προλάβεις, να ελέγξεις ή/και να θεραπεύσεις τον καρκίνο, αλλά σίγουρα έχουμε ενθουσιαστεί με τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.
Άλλες χρήσεις
Αν δεν έχετε ήδη πεισθεί για τα οφέλη του κορκουμά, να μερικές ακόμα χρήσεις του:
Βοηθά στη θεραπεία της επιληψίας.
Βοηθά στην ανακούφιση από αλλεργίες.
Βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη.
Να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της κατάθλιψης (ναι οι σκύλοι μπορεί να έχουν κατάθλιψη)
Σκοτώνει τα παράσιτα.
Θεραπεύει τις παθήσεις του στομαχιού, βοηθά στις πεπτικές διαταραχές και μειώνει τα αέρια και το φούσκωμα.
Δρα ως συνεκτικός παράγοντας και έτσι είναι καλό για τη θεραπεία της διάρροιας (βεβαιωθείτε πως το ζώο σας έχει αρκετό νερό για να πίνει).
Βοηθά στο μεταβολισμό του λίπους και στη διαχείριση βάρους.
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Πώς το δίνετε στο σκύλο σας; (το κείμενο αναδημοσιεύεται για ενημερωτικούς λόγους, μην επιχειρείτε όμως αλλαγές στην διατροφή του σκύλου σας χωρίς την σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρού σας)
Η συνιστώμενη δόση είναι περίπου 15-20mg. ανά κιλό του σωματίκου βάρους του σκύλου και 150-200mg για τις γάτες. Πιο απλά, το1/8 έως ¼ κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, για κάθε 4,5 κιλά του βάρους του σκύλου σας. Φροντίστε ο σκύλος σας να έχει αρκετό νερό ώστε να μη γίνει δυσκοίλιος.
Μπορείτε να του το δώσετε σε μορφή σκόνης, που είναι συνήθως πιο εύκολο να τη βρείτε, ή θρυμματισμένο ή ως φρέσκια ρίζα. Πασπαλίστε το πάνω από το φαγητό του και ανακατέψτε. Αν μαγειρεύετε το φαγητό του, μπορείτε να το προσθέσετε στη συνταγή. Η ποιότητα του ποικίλει και αν αγοράζετε κουρκουμά από το σουπερ μάρκετ, μπορεί να έχει περιέχει επιβλαβή ζιζανιοκτόνα και παρασιτοκτόνα. Αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητα του. Αν είναι δυνατό, προσπαθήστε να προμηθεύεστε, καλής ποιότητας οργανικό κουρκουμα. Αποθηκεύστε τον σε αεροστεγές βάζο, σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Dr. Demian Dressler, γνοστό ως “Dog Cancer Vet” και συγγραφέα του Dog Cancer Survival Guide: Full Spectrum Treatments to Optimize Your Dog’s Life Quality and Longevity: η κουρκουμίνη έχει μερικά προβλήματα βιοδιαθεσιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν απορροφάται στο αίμα όταν λαμβάνεται από το στόμα.
Υπάρχει κάτι άλλο που θα έπρεπε να ξέρω;
Θυμόσαστε ότι ο κουρκουμάς έχει ένα φωτεινό πορτοκαλί χρώμα; Οι αρχαίοι μοναχοί χρησιμοποιούσαν τον κουρκουμά, σαν βαφή για τα ρούχα τους. Ηθικό δίδαγμα: προσέξτε και ανακατέψτε καλά τον κουρκουμά με το φαγητό του σκύλου σας, αλλιώς θα καταλήξει με πορτοκαλί μουστάκια!
Ο κουρκουμάς δρα ως συνεκτικός παράγοντας, εξασφαλίστε στο σκύλο σας αρκετό νερό, για να περιορίσετε την πιθανότητα της δυσκοιλιότητας.
Οι έρευνές μας δεν βρήκαν μεγάλες αντιδράσεις για την ιατρική χρήση του κουρκουμά. Παρόλα αυτά αν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, παίρνει κάποια αγωγή, έχει προγραμματισμένο χειρουργείο, ή είναι σε περίοδο εγκυμοσύνης, πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας πριν τη χρήση του.
Νοστιμίστε τη δική σας ζωή και του σκύλου σας με λίγο κουρκουμά!
Το άρθρο είναι ενημερωτικό και σε καμμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά τον ρόλο του κτηνιάτρου σας. Μην δίνετε συμπληρώματα διατροφής και μην αλλάζετε την διατροφή του σκύλου σας χωρίς την συμφωνη γνώμη ή την καθοδηγηση του κτηνιάτρου σας.