Εσύ και η εκπαίδευση του σκύλου!

Για να αναζητάς λοιπόν στο διαδίκτυο σελίδες που αφορούν στην εκπαίδευση σκύλων ανήκεις σε τέσσερις πιθανές κατηγορίες:

εκπαιδευτής σκύλων Χρήστος Κούτσης

1.Ψάχνεις πληροφορίες γιατί σκέφτεσαι να αποκτήσεις σκύλο.

2.Απέκτησες σκύλο και τώρα μένει το να βρεις κατάλληλο εκπαιδευτή ή άρθρα για να τον εκπαιδεύσεις μόνος σου.

3.Αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς από το σκύλο σου.

4.Θέλεις να γίνεις εκπαιδευτής σκύλων!

Όλα όσα κατάφερα να καταθέσω γραπτά, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, βρίσκονται εδώ. Οφείλω όμως από την αρχή να σε ενημερώσω για το πιο είναι το κατά την γνώμη μου το σφάλμα που ακολουθεί στην χώρα μας την εκπαίδευση ενός σκύλου. Είναι η ταχύτητα και χαίρομαι γιατί εάν έχεις φτάσει το διάβασμά σου μέχρι αυτό το σημείο δείχνει ότι έχεις μάθει να δίνεις χρόνο. Πολλά προγράμματα εκπαίδευσης στην Ελλάδα λειτουργούν εργοστασιακά. Οι δε συμβουλές εκπαίδευσης στα άρθρα είναι σαν tips για το πώς λειτουργεί μια συσκευή. Δεν έχω καμία διάθεση απαξίωσης ενός συναδέλφου μου αντιθέτως πολλές φορές το σφάλμα ξεκινάει από αυτόν που αναζητά μια υπηρεσία.

Το μεγαλύτερο μέρος των αναγνωστών άρθρων για σκύλους διαβάζει μόνο τίτλους ή κοιτάει τις φωτογραφίες.

Ενώ ανάμεσα σε μια σταθερή εκπαιδευτική διαδικασία θα προτιμηθεί κάποιος που υπόσχεται ότι με δέκα μαθήματα θα κάνει το θαύμα. Γιατί θα είναι θαύμα εάν πιστεύεις ότι έτσι εσύ θα γνωρίσεις την ψυχολογία του τετράποδου συντρόφου σου. Εκείνος πάλι πιστεύεις ότι θα μάθει να ακολουθεί ένα τρόπο ζωής κόντρα σχεδόν σε κάθε του ένστικτο; Εάν το θαύμα αυτό συμβεί πιθανότατα δεν χρειαζόσουν ποτέ εκπαιδευτή. Το ακόμα πιο οξύμωρο είναι ότι ακόμα και το οικονομικό κόστος στην δεύτερή περίπτωση είναι μεγαλύτερο από την πρώτη αναλογικά.

Χειρότερα είναι τα πράγματα στην εκπαίδευση υποψήφιων εκπαιδευτών σκύλων. Προγράμματα αστραπή πείθουν νέους ανθρώπους ότι με την αποφοίτηση θα έχουν την κατάρτιση ακόμα και για την επίλυση σοβαρών θεμάτων συμπεριφοράς. Ακόμα και εκεί όμως η ευθύνη βαραίνει τον εκπαιδευόμενο που ψάχνει κάτι που θα του δώσει γρήγορα ένα χαρτί στο χέρι που θα γράφει απόφοιτος! Θεωρώ λοιπόν ότι έχω την ευθύνη να σε καθοδηγήσω άσχετα από την τελική σου επιλογή. Εάν έχεις πάθος για το σκύλο. Εάν είσαι από εκείνους που ονειρεύθηκαν ότι αυτή η σχέση μπορεί να είναι μια διέξοδος από την επιφανιακότητα και την ταχύτητα του κόσμου μας. Τότε δεν είναι ανάγκη να βασίσεις αυτό το όνειρο στα ίδια χαρακτηριστικά.

Δώσε χρόνο. Διάβασε άρθρα με διαφορετικές λογικές ή μίλα με επαγγελματίες εκπαιδευτές σκύλων.

Όχι με έναν δύο αλλά με πολλούς. Επίλεξε αυτό ή αυτόν που σε κάνει να αισθάνεσαι ασφάλεια γιατί σου δίνει χρόνο να καταλάβεις. Απαντάει σε ερωτήσεις, δεν δίνει οδηγίες ως αυθεντία που δεν πρέπει να αμφισβητείται. Σέβεται το δικό σου όνειρο και εργάζεται για να το εκπληρώσει. Το βασικότερο…θα είναι πάντα εκεί ακόμα και μετά το τέλος της συνεργασίας σας.

Δεν θα σου αποκαλύψει το σκύλο μια τεχνική.

Σε όποια λοιπόν από τις κατηγορίες και εάν ανήκεις. Δώσε χρόνο στην επιλογή σου, είτε επιλέγεις σκύλο, είτε άρθρα, είτε εκπαιδευτή είτε σχολή για να σπουδάσεις. Γράψε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχεις και κυρίως αυτές που μπορεί να χαρακτηρίζεις ακόμα και παιδικές. Μην είσαι καχύποπτος γιατί αυτή είναι η άλλη πλευρά αλλά φρόντισε να βρεις απαντήσεις σε κάθε ερώτημα. Τέλος μην ψάχνεις λεζάντες γιατί θα πάρεις μόνο αυτό.

Γνωρίζω θετικούς εκπαιδευτές κατά δήλωση που μόνο αυτό δεν είναι και κλασσικότερους εκπαιδευτές που θετικότεροι δεν γίνεται.

Άφησε λοιπόν τι δηλώνει κάποιος και αξιολόγησε πως δουλεύει. Εάν εσύ αλλάξεις να είσαι σίγουρος ότι θα οδηγήσεις πολλούς από τους επαγγελματίες του χώρου να γίνουν καλύτεροι! Φυσικά εάν το θέμα σου είναι η αναζήτηση ενός εκπαιδευτή τότε φρόντισε να είναι νόμιμος επαγγελματίας! Τέλος όσον αφορά εμένα. Εάν κάποιο από τα άρθρα μου σου δημιουργήσει ερωτήσεις ή και παρατηρήσεις μπορείς ελεύθερα να με καλέσεις ακόμα και εάν δεν ψάχνεις εκπαιδευτή σκύλου. Σου εύχομαι καλή δύναμη!