Υπάρχουν δυο τρόποι να επιλέξεις τον σκύλο σου. Ο ένας είναι να βασίσεις την επιλογή σου στο να μην χαλάσουν οι ισορροπίες της ζωής σου, γεγονός που είναι απόλυτα σεβαστό και ο δεύτερος…να επιδιώξεις την “αλλαγή”. Στην πρώτη εκδοχή είναι όλα σχετικά απλά, επιλέγεις με βάση τον ορθολογισμό και έτσι ο σκύλος έρχεται να προστεθεί στην ζωή σου, χωρίς πολλούς κραδασμούς στην καθημερινότητα σου. Από την άλλη πλευρά μια επιλογή με βάση το συναίσθημα μπορεί να ταράξει συθέμελα την ζωή σου. Εκεί όμως πολλές φορές αρχίζει και ο αληθινός κόσμος του σκύλου. Να θυμάσαι ότι αυτό που δημιουργεί σχέσεις είναι πάντα το συναίσθημα ποτέ η λογική.
Ο σκύλος δεν είναι το πλάσμα που κοιτάς με ευχαρίστηση να παίζει με τους ομοίους του σε ένα πάρκο, ο σκύλος είναι αυτός που θα βάλει εσένα ξανά…στο παιχνίδι.
Θα επιστρέψουμε σε αυτό, ας δούμε πρώτα κάποιες κατηγορίες που οφείλουμε να διαχωρίσουμε αλλά και έναν τρόπο σκέψης που μπορεί να καθοδηγήσει όσους θα προτιμήσουν να μην ταράξουν πολύ τα δεδομένα της ζωής τους.
Θέλω ένα Σκύλο Φύλακα.
Τότε θα επιλέξεις κάποιον από τους σκύλους που γονιδιακά έχουν έμφυτη την συγκεκριμένη τάση βασιζόμενος παράλληλα στην ανάλυση του τρόπου ζωής σου, της οικογενειακής σου κατάστασης αλλά και του χώρου που ζεις.
Τι σημασία έχει το που ζω;
Εάν μένεις σε μια μονοκατοικία με ένα τεράστιο οικόπεδο θα πρέπει να προσανατολιστείς στην επιλογή ενός σκύλου που εκτός από “Φύλακας” θα έχει την ταχύτητα και τις αντοχές να καλύπτει την περιοχή της εποπτείας του. Αντίθετα εάν μένεις σε σπίτι που δεν έχει εξωτερικούς χώρους ή έστω είναι μικροί τότε μπορείς να επιλέξεις “βαρύτερους σκύλους”. Σκόπιμα δεν ανάφερα την λέξη φυλή με δεδομένο ότι η επιλογή σου δεν είναι ανάγκη να απευθύνεται σε “καθαρόαιμα” σκυλιά. (ο όρος καθαρόαιμα είναι τουλάχιστον ατυχής μια που όλες οι φυλές προέρχονται από προσμίξεις διαφορετικών τύπων σκύλων).
Ενδεικτικά αναφέρω ότι γρήγοροι φύλακες είναι οι: Γερμανικοί ποιμενικοί, Βελγικοί Ποιμενικοί (Μαλινουά – Malinois, Γκρένενταλ – Groenendael, Λακενουά – Laekenois, Τερβίρεν – Tervuren), τα: Μπριάρ – Βriard, Μποσερόν – Βeauseron, Ντόμπερμαν – Doberman, Boxer και ο Ολλανδικός Ποιμενικός (που δυστυχώς δεν έχει την αναγνώριση που του αξίζει). Αντιπροσωπευτικά από την άλλη πλευρά του “πολλά βαρύ” φύλακα είναι τα: Ελληνικός Ποιμενικός, Ροτβάιλερ – Rottweiler, Κάνε Κόρσο – Cane Corso, Dogo Canario, Dog de Bordeaux, Kαυκάσου, Κεντρικής Aσίας, Mastiff και Bullmastiff ενώ ενδιάμεσα και στις δύο περιπτώσεις είναι το Γιγαντόσωμο Σνάουτσερ – Schnauzer και το Dogo Αrgentinο που παρά το μεγεθός τους η ταχύτητά τους είναι εντυπωσιακή.
Ζω σε μικρό χώρο και δεν μου αρέσουν οι μεγαλόσωμοι σκύλοι.
Αρκετές μικρόσωμες φυλές είναι εξαιρετικοί φύλακες. Τα καθήκοντα τους, όμως, λόγω μεγέθους περιορίζονται απλά στο να προειδοποιούν για τον κίνδυνο. Τέτοιοι σκύλοι «συναγερμοί» είναι το: West Highland White Terrier ή Westy (αλλά και οι περισσότεροι αντιπρόσωποι της ομάδας των Τεριέ), το Pincher, το Shetland Sheepdog, το Σιπερκέ, το Γαλλικό Μπουλντόγκ, το Πεκινουά και το Μίνι Σνάουτσερ.
Ένας σχετικά μικρόσωμος σκύλος που μπορεί να φέρει σε πέρας όλα τα καθήκοντα ενός φύλακα είναι το miniature Bull Terrier και English Staffordshire Bull Terrier ενώ εάν και λίγο μεγαλύτερο το Αγγλικό Μπουλντόγκ μπορεί να γίνει και εξαιρετικός φύλακας και οι ανάγκες του για δραστηριότητα είναι ελάχιστες γεγονός που το καθιστά ιδανικό για ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλους χώρους ή δεν είναι οπαδοί της δράσης.
Τα Pit bull δεν είναι καλοί φύλακες;
Σε αντίθεση με όσα πολλοί πιστεύουν τα Πιτ Μπούλ είναι εξαιρετικά φιλικά προς το άνθρωπο και αυτό γιατί στο παρελθόν οι υπάνθρωποι που τα χρησιμοποιούσαν σε κυνομαχίες είχαν ως κανόνα οι αντίπαλοι να πλένουν ο ένας τον σκύλο του άλλου (φοβόντουσαν μήπως ο αντίπαλος έχει βάλει ηρεμιστικό ή και δηλητήριο στο δέρμα του σκύλου). Με αυτόν τον τρόπο τα Pit Bull διδάχθηκαν να δέχονται χωρίς επιφύλαξη το ξένο άγγιγμα και το χαρακτηριστικό αυτό μεταφέρθηκε στους απογόνους τους.
Τα Pit Bull με σωστή εκπαίδευση γίνονται εξαιρετικοί φύλακες, που όμως σε λάθος χέρια ή με λάθος εκπαίδευση διαιωνίζουν τον μύθο του επικίνδυνου σκύλου. Εδώ εάν θέλουμε να είμαστε τίμιοι απέναντι στην ζημιά που έκανε το είδος μας σε αυτήν την εξαιρετική φυλή θα πρέπει να προσέχουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα συνεχίζει να δίνει αφορμές για την συντήρηση της λανθασμένης εικόνας. Διαφορετικά κάθε τόσο θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε τίτλους ή θα βλέπουμε εικόνες ,που είναι μπορεί να είναι η μειονότητα αλλά συντηρούν τον μύθο. Φυσικά υπάρχουν και άλλες φυλές που κατα καιρούς έχουν δεχθεί κατηγορίες, χωρίς όμως να κουβαλούν το στίγμα που έχει συνδεθεί με τα Πιτ Μπουλ και για ευνόητους λόγους δεν θα αναφέρω τα ονόματα τους. Εάν είσαι μελλοντικός κάτοχος ενός Πίτ Μπούλ να μην ξεχάσεις ποτέ ότι η δική σου συμπεριφορά καθορίζει σε μεγάλο μέρος το μέλλον αυτής της υπέροχης φυλής. Ας μην είναι και η Ελλάδα μας μια από της χώρες που θα απαγορευτούν Ράτσες τύπου Bull.
Υπάρχει λόγος να διαλέξω μακρύτριχο ή κοντότρυχο σκύλο;
Ναι υπάρχει. Εάν προορίζεις τον σκύλο σου για να φυλάσσει ή απλά να ζεί σε εξωτερικό χώρο εννοείται ότι τα μακρύτριχα σκυλιά έχουν μεγαλύτερες αντοχές στο κρύο. Επίσης ένας βασικός παράγοντας είναι η λεισμάνια ή καλα-αζάρ. Όπως ίσως γνωρίζεις το καλαζάρ μεταφέρεται στο σκύλο με το τσίμπημα από ένα συγκεκριμένο είδος σκνίπας. Αυτό σημαίνει ότι σκυλιά που ζουν έξω ή κατοικούν σε περιοχές που υπάρχει μεγάλος αριθμός από τις συγκεκριμένες σκνίπες είναι πιθανό να δεχτούν ένα τσίμπημα. Έτσι όπως καταλαβαίνεις ένα πυκνό και πλούσιο τρίχωμα έχει το ρόλο μιας φυσικής ασπίδας μια που οι σκνίπες θα προτιμήσουν τα γυμνά σημεία ενός σκύλου. Φυσικά αυτό δεν σου εγγυάται ότι ένας μακρύτριχος σκύλος είναι ασφαλής γι’ αυτό και καλό θα είναι να μιλήσεις με τον κτηνίατρο σου προκειμένου να σου εξηγήσει τι άλλες δυνατότητες προφύλαξης υπάρχουν.
Ο σκύλος που θα διαλέξω θέλω να μένει έξω, παίζει ρόλο αυτό στην επιλογή;
Μέρος της απάντησης σου έδωσα πριν, όμως, πρέπει να πούμε μερικά πράγματα ακόμα. Ο σκύλος εφόσον συνηθίσει και δημιουργήσεις και την ανάλογη υποδομή (Στέγαστρο, σπιτάκι) μπορεί να μένει έξω, είναι σημαντικό όμως να θυμάσαι ότι ο σκύλος είναι κοινωνικό πλάσμα. Εάν λοιπόν η ζωή που προορίζεις για το σκύλο φύλακα σου είναι δεκάδες ώρες μοναξιάς ακόμα και σε ένα υπέροχο κήπο, τότε καλύτερα να βάλεις συναγερμό. Εάν όμως ζείτε μια ισορροπημένη ζωή όπου θυμάσαι την ανάγκη του σκύλου να συνυπάρχει και διαθέτεις χρόνο για αυτό τότε η απάντηση μου είναι ναι. Φυσικά ακόμα και για ένα «σκληροτράχηλο» σκύλο υπάρχουν καιρικές συνθήκες οι οποίες είναι απαγορευτικές. Σε αυτό οφείλεις να είσαι προσεκτικός. Επίσης, θεώρησε δεδομένο ότι ένας σκύλος φύλακας που ζει έξω είναι ευάλωτος σε 10δες τεχνικές που έχουν αναπτύξει οι εγκληματίες προκειμένου να παραβιάσουν το χώρο σου ανενόχλητοι…αυτά θα τα δούμε σύντομα. Εάν τώρα ο χώρος στον οποίο αναφέρεσαι είναι ένα μπαλκόνι η απάντηση μου είναι κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει να αποκτήσεις σκύλο.
Η οικογενειακή μου κατάσταση τι σχέση έχει με την επιλογή σκύλου;
Η ερώτηση που αρκετοί εκπαιδευτές κάνουν για το εάν έχεις οικογένεια έχει παρεξηγηθεί. Οι εκπαιδευτές δεν ρωτάνε προκειμένου να σε προφυλάξουν και να μην σου προτείνουν “επικίνδυνες φυλές” για την οικογένεια σου, αλλά προκειμένου να έχουν αίσθηση των υποχρεώσεων σου, άρα και των δυνατοτήτων σου. Έτσι κάποιος που ζει μόνος του έχει μεγαλύτερη ελευθερία διαχείρισης του χρόνου του και μπορεί να ασχοληθεί διαφορετικά από κάποιον που έχει οικογένεια και φυσικά τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται αυτό. Επίσης, όταν υπάρχουν πολλά πρόσωπα υπάρχουν και πολλές απόψεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του από διαφορετικές συμπεριφορές απέναντι του.
Συνήθως λοιπόν η πρόταση που απευθύνεται σε οικογένειες είναι σκύλοι με υψηλό δείκτη αντίληψης που δεν έχουν ανάγκη μεγάλη δραστηριότητα και που «συγχωρούν» λαθάκια στην διαπαιδαγώγηση τους. Μια τέτοια φυλή είναι ο Γερμανικός Ποιμενικός. Επίσης, ο όρος οικογένεια πάντα συνδεόταν με την θηλυκή φύση και όχι άδικα. Έτσι η πιο “ασφαλής” επιλογή για μια οικογένεια αλλά και για κάποιον που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία με τους τετράποδους φίλους μας είναι ένας θηλυκός σκύλος ( Τα αρσενικά σκυλιά έχουν μια πιο ανεξάρτητη φύση και συχνά λειτουργούν ανταγωνιστικά ακόμα και απέναντι στους οικείους τους. Αντίθετα τα θηλυκά είναι πιο προστατευτικά απέναντι στα μέλη της οικογένειας και αναπτύσσουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς. Θα συμφωνήσετε ότι αυτή η εικόνα δεν διαφέρει πολύ και από τη ανάλογη εικόνα στον άνθρωπο. Θεώρησε αυτή απάντηση και στο πιθανό ερώτημα σου για την επιλογή του φύλου που πρέπει να έχει ο σκύλος σου.
Σε ποιά ηλικία πρέπει να είναι ο σκύλος που θα πάρω;
Παρά το γεγονός ότι πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να δομήσεις την σχέση σου με τον σκύλο σου μέσα από το μεγάλωμα του, έχω δει σχέσεις που ξεκίνησαν από την επιλογή απόκτησης ενός ενήλικου σκύλου που πραγματικά τις θαυμάζω. Επίσης, αυτή η επιλογή στην περίπτωση που αναζητάς ένα σκύλο φύλακα, δίνει την δυνατότητα αξιολόγησης σκύλων που ανήκουν στην κατηγορία των ημίαιμων που προαναφέραμε. Είναι δύσκολο να επιλέξεις ένα ημίαιμο σκύλο στην παιδική του ηλικία και να είσαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει φύλακας με δεδομένο ότι είναι πολύ δύσκολο ακόμα και το μέγεθος του να προβλέψεις. Αντίθετα ένας ενήλικος σκύλος ή έστω πάνω από 6 μηνών δίνει αρκετά καθαρή εικόνα σε έναν εκπαιδευτή για να σε καθοδηγήσει στην απόκτηση του. Ακόμα αρκετές σχολές διαθέτουν έτοιμους ενήλικους εκπαιδευμένους φύλακες που μετά από μια σχετικά μικρή περίοδο γνωριμίας σας και δικής σου εκπαίδευσης, μπορεί να αναλάβει άμεσα καθήκοντα στον χώρο σου. Εάν φυσικά η επιλογή σου στραφεί σε ένα κουτάβι φρόντισε να μην βρεθεί στα χέρια σου πριν τους δύο με δυόμιση μήνες διότι εάν αυτό συμβεί σημαίνει ότι αποχωρίστηκε πρόωρα την μητέρα και τα αδέλφια του γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανεπιθύμητων συμπεριφορών όπως θα δούμε σύντομα σε άλλα άρθρα.
Οι παραπάνω απαντήσεις είναι ένας άξονας για την απόκτηση ενός Σκύλου Φύλακα αλλά τα δεδομένα τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την απόκτηση ενός σκύλου συντροφιάς.
Έχω κάποια αναπηρία θα ήθελα ένα σκύλο για συντροφιά πως να επιλέξω;
Ακόμα και εάν ο σκύλος δεν προορίζεται για να εκτελέσει χρέη οδηγού ή βοηθού είναι αναγκαία η εξονυχιστική ανάλυση όλων των δεδομένων που θα οδηγήσουν στην επιλογή της φυλής. Επίσης πέρα από την φυλή είναι αναγκαίο να επιλεγεί το κουτάβι με την κατάλληλη ιδιοσυγκρασία. Δεν θα επεκταθώ διότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και θα ήταν ατυχές να καθοδηγήσω μια επιλογή μέσα από το διαδίκτυο. Έχω υπηρετήσει τον συγκεκριμένο χώρο των ΑμεΑ (Ατόμων με Αναπηρείες) με άλλη ιδιότητα για πολλά χρόνια και γνωρίζω ότι δυστυχώς η απροσεξία που μας διακρίνει σαν είδος έχει ως αποτέλεσμα, αρκετές φορές, να δημιουργούμε πρόβλημα σε εκείνον που θέλουμε να βοηθήσουμε. Δεν θα αναφέρω λοιπόν ούτε παραδείγματα φυλών. Ευχαρίστως, όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου και είμαι πρόθυμος να βοηθήσω χωρίς καμία αμοιβή.
Είμαι ηλικιωμένος και χρειάζομαι ένα σκύλο για συντροφιά.
Θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου τις σωματικές σου αντοχές πριν την επιλογή του σκύλου σου. Ένα πάρα πολύ “νευρικό” ή δυνατό σκυλί εύκολα θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην ζωή σου. Από την άλλη βέβαια εάν ανήκεις σε αυτούς που δεν το βάζουν κάτω…συμφωνώ μαζί σου αρκεί να θυμάσαι ότι ο σκύλος δεν έρχεται μόνο να εξυπηρετήσει μια δική μας ανάγκη αλλά οφείλουμε και εμείς να εξυπηρετούμε τις δικές του. Πολλές φορές αυτό σημαίνει συμπεριλαμβάνει αρκετή δραστηριότητα.
Θέλω ένα σκύλο για μια εξειδικευμένη εργασία.
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να οδηγηθείς σε φυλές που έχουν θητεύσει με επιτυχία στις ανάλογες θέσεις. Ενδεικτικά αναφέρω τον πολυτάλαντο Γερμανικό Ποιμενικό, το Λάμπραντορ, το Golden retriever, το Μαλινουά, τα Αγίου Βερνάρδου και τα Νew Foundland εκπρόσωποι των οποίων έχουν γίνει θρύλοι για τις υπηρεσίες τους σε διάφορους τομείς που ξεκινούν από την βοήθεια σε ψαράδες και φτάνουν μέχρι την ανίχνευση ναρκωτικών την διάσωση ή την ναυαγοσωστική. Με μια απλή αναζήτηση στο google θα μάθεις ποιοί σκύλοι έχουν ειδικευτεί στην κάθε εργασία. Φυσικά όπως καταλαβαίνεις το να βρεθείς με ένα Νew Foundland δεν σημαίνει ότι έχεις και τον προσωπικό σου διασώστη από το Baywatch ούτε και ότι όλοι οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι προικισμένοι με τα χαρακτηριστικά του “Rex”. Επισης, ένα ταλέντο είναι κάτι που αναπτύσεται ακόμα και όταν δεν στηρίζεται σε γονιδιακες καταβολες. Έτσι ωφείλουμε να πούμε ότι ένας τεράστιος αριθμός ημίαιμων σκύλων φέρει καθημερινά σε πέρας δύσκολες εργασίες με την ίδια επιτυχία με τις προαναφερομενες φυλες.
Πίσω από οποιοδήποτε είδος εργασίας από την απλή του σκύλου φύλακα μέχρι την πολύπλοκη ενός σκυλού διασώστη κρύβεται μια σωστή εκπαίδευση. Έτσι όπως θα επιλέξεις έναν σκύλο “ειδικό” στην συγκεκριμένη εργασία με τον ίδιο τρόπο φρόντισε και ο εκπαιδευτής να έχει την συγκεκριμένη ειδικότητα.
Δεν είναι ανήθικο να επιλέξω ένα σκύλο για μια δική μου εργασία;
Όχι και αυτού του είδους η ηθική είναι ψευτοηθική. Ο σκύλος κατέληξε το μοναδικό πλάσμα στον πλανήτη που δεν έχει απολύτως καμία πρόκληση ζωής που θα τον κρατάει σε “ζωντανό” και σε εγρήγορση. Μεγάλο μέρος των σκύλων σήμερα απλά τρώνε και κοιμούνται σε μια καθημερινότητα που αργά η γρήγορα οδηγεί σε ψυχικό βάλτο. Ευτυχισμένος σκύλος δεν είναι αυτός που έχει το καλύτερο “κρεββάτι” αλλά αυτός που έχει ένα σκοπό. Εάν δεις το βλέμμα ενός σκύλου φύλακα που έχει κάνει το καθήκον του θα καταλάβεις τι εννοώ…αυτό το βλέμμα εμένα πριν 10 χρόνια με έκανε να αποφασίσω ότι θα γινόμουν εκπαιδευτής.
Θέλω ο Σκύλος μου να είναι μια αφορμή για να περπατάω περισσότερο.
Με ένα σκεπτικό σύμφωνο στα όσα προαναφέραμε θα οδηγηθείς εύκολα στον σκύλο που σου ταιριάζει. Οφείλω βέβαια να σου πω, ότι ακόμα και με την σωστή επιλογή σκύλου έχεις ισάριθμες πιθανότητες, τόσο να αρχίσεις πράγματι να περπατάς περισσότερο όσο και να καταλήξεις να βαριέσαι να κινηθείς αγκαλιά με τον σκύλο σου. Εάν αυτό που χρειάζεσαι είναι περισσότερη γυμναστική τότε μαζί με την απόκτηση του σκύλου σου φρόντισε να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή ώστε να σε εντάξει σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης προσαρμοσμένο στο στόχο σου.
Ζω μόνος εργάζομαι πάρα πολλές ώρες και θέλω ένα σκύλο που δεν χρειάζεται να ασχολούμαι πολύ μαζί του.
Ο σκύλος είναι κοινωνικό ζώο. Η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του είναι σημαντικό συστατικό για την νοητική του ισορροπία. Εάν λοιπόν ξεπερνάς κατά πολύ τα δεδομένα μιας 8ωρης εργασίας θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά τα παρακάτω.
Η μοναξιά δυστυχώς οδηγεί σε συμπεριφορές που αργότερα εσύ ο ίδιος θα χαρακτηρίσεις “προβληματικές”. Η αλήθεια είναι ότι ίσως δεν καταλάβεις πότε ότι αυτό που οδήγησε σε αυτές τις συμπεριφορές είναι ο δικός μας προβληματικός τρόπος ζωής. Δεν υπάρχει λοιπόν τέτοιου είδους σκύλος. Ειλικρινά στο λέω ότι αυτό που φαντάζεσαι ότι θα κέρδιζες από την συγκατοίκηση με τον σκύλο διατηρώντας το ίδιο μοτίβο ζωής δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως κάτι σημαντικό εδώ…εάν είσαι έτοιμος να δεχτείς το ρίσκο για αλλαγές στον τρόπο που ζεις τότε πράγματι υπάρχει εκεί έξω ένας σκύλος, μόνο για σένα, έτοιμος να σε οδηγήσει σε αυτό που διαισθάνεσαι ήδη ότι μπορεί να σου προσφέρει.
Έχω πάρα πολύ άγχος και έχω διαβάσει έρευνες που αναφέρουν ότι ένας σκύλος μπορεί να με βοηθήσει. Πως μπορώ να κάνω σωστή επιλογή;
Εδώ δυστυχώς θα πρέπει να αμφισβητήσω την επιστήμη. Μεγάλο μέρος από αυτές τις έρευνες αποσκοπούν απλά στην προώθηση του εμπορικού κομματιού που αφορά στον σκύλο. Το να αποκτήσεις έναν σκύλο σημαίνει ότι επιφορτίζεσαι την ευθύνη μιας ακόμα ζωής. Σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσεις, ειδικά κατά το μεγάλωμα του, συνηθισμένα προβλήματα όπως ζημιές, λέρωμα και πολλά άλλα που μπορούν να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο το άγχος σου. Τέλος, μην ξεχνάς το οικονομικό σκέλος της κηδεμονίας ενός σκύλου. Έτσι πρώτα από όλα θα πρέπει να αναρωτηθείς σε τι πιστεύεις ότι θα μπορούσε να σε βοηθήσει ένας σκύλος; Εάν αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα κίνητρο για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα σου και να αλλάξεις την ζωή σου τότε διάβασε εδώ και θα χαρώ να επιλέξουμε μαζί το σκύλο σου. Εάν όμως πιστεύεις ότι η σχέση με έναν σκύλο αποτελείται μόνο από εικόνες ηρεμίας και σπιτικής θαλπωρής μάλλον θα πρέπει να αναζητήσεις αλλού την λύση. Τώρα, εάν επιμένεις και θέλεις η επιστροφή σου στο σπίτι να βρίσκει κάποιον που θα τροφοδοτεί την χαλάρωση σου, τότε ίσως η λύση να είναι σε έναν ενήλικο σκύλο που θα έχει ήδη μια εξειδικευμένη εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σου.
Ποιά φυλή σκύλων είναι η πιο έξυπνη;
Για να απαντήσει κάποιος σε ένα τέτοιο ερώτημα θα πρέπει να δώσει πρώτα από όλα ένα ορισμό στην έννοια έξυπνος. Επίσης, ακριβώς όπως εάν ρωτήσεις 10 ανθρώπους για το τι σημαίνει έξυπνος θα πάρεις 10 διαφορετικές απαντήσεις με τον ίδιο τρόπο διαφοροποιούνται οι απαντήσεις και για το ποιος είναι ο ευφυέστερος σκύλος. Αρκετοί μιλούν για το Βorder Coley, το Labrator, to Golden Retriever ή τον Γερμανικό Ποιμενικό και σίγουρα αξιοπρόσεχτη είναι και η ευφυΐα των Βέλγικων Ποιμενικών. Η απάντηση όμως-κατά την δική μου πάντα άποψη-είναι μακριά από την απλή υπόδειξη κάποιας φυλής. Ο πιο έξυπνος σκύλος δεν είναι αυτός που απομνημονεύει ευκολότερα μια άσκηση ή ανταποκρίνεται γρήγορα σε ένα παράγγελμα. Έξυπνος σκύλος είναι αυτός που η σκέψη του έχει διδαχτεί να λύνει γρίφους…αυτό δεν φωτογραφίζει καμία φυλή αλλά αντίθετα απεικονίζει την σημασία μιας σωστής εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης.
Διαλέγοντας την αλλαγή
Ελπίζω ότι τα προηγούμενα κάλυψαν ένα μεγάλο φάσμα ερωτήσεων που αφορούν σε επιλογές που πράγματι ο τρόπος σκέψης και οι γνώσεις ενός εκπαιδευτή είναι αναγκαίες. Τώρα εάν εσύ δεν ανήκεις σε καμία από τις προαναφερόμενες κατηγορίες, αλλά είσαι από εκείνους που θα απαντούσαν ότι τον σκύλο τον βλέπεις σαν κάποιον που μπορεί να σηματοδοτήσει μια ριζική αλλαγή στη ζωή σου, ξέχασε ότι διάβασες και έλα να δούμε τα πράγματα από την αρχή.
Στο ξεκίνημα αυτής της επιλογής είναι σημαντικό να ξεχάσεις όλα όσα ξέρεις ή νομίζεις ότι ξέρεις για τον σκύλο. Εάν βρεθείς απέναντί του κουβαλώντας όσα κλισέ προωθούνται από τον κινηματογράφο, τα βιβλία και τα social media τότε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τον γνωρίσεις πραγματικά ποτέ. Για να γνωρίσεις πραγματικά κάποιον πρέπει να ξεκινάς από το μηδέν και πίστεψέ με αυτό θα κάνει το ταξίδι σας ακόμα πιο μαγικό. Ξέχασε τα πάντα λοιπόν, κάθε τι που συνοδεύει μέσα σου την λέξη σκύλος ακόμα και εάν αυτό είναι η εμπειρία σου από κάποιον προηγούμενο. Εάν προσεγγίζεις τον σκύλο μέσα από μια συγκεκριμένη εικόνα, είτε αυτή είναι η δική σου μαζί του σε μια παραλία να κολυμπάτε ανέμελα, είτε η εικόνα κάποιου που θα σε αγαπήσει μέχρι απαρνήσεως του εαυτού του, τότε θα σου πω απλά ότι δεν πρόκειται να σχετιστείς με τον σκύλο αλλά με τις πεποιθήσεις για αυτόν. Εάν πάρεις αυτό το δρόμο ετοιμάσου για μεγάλες απογοητεύσεις.
Ο σκύλος σου μπορεί ποτέ να μην κολυμπήσει, μπορεί να δείχνει ότι αγαπάει περισσότερο τους ξένους από εσένα. Ξέρεις οι αληθινές φιλίες κερδίζονται κανένας δεν είναι φίλος σου επειδή η γενετική το επιβάλλει. Ξέχνα λοιπόν ακόμα και το “ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου”και μείνε για την ώρα μόνο σε αυτό που αισθάνεσαι να σε ελκύει σε αυτό το πλάσμα.
Το πρώτο βήμα
Υπάρχουν δεκάδες φιλοζωικές που περιμένουν να σε υποδεχτούν σαν τον μεσσία αλλά εάν επιμένεις σε μια καθαρόαιμη φυλή μπορείς να επισκεφτείς μια έκθεση μορφολογίας. Πηγαίνοντας στην μια ή στην άλλη εκδοχή άφησε τον εαυτό σου να παρασυρθεί από την εικόνα και το συναίσθημα που νιώθεις για κάθε σκύλο που βλέπεις. Εμπιστέψου αυτό που σου λέει η φωνή μέσα σου. Αυτός θα είναι ο δικός σου σκύλος και μπορεί να τον επιλέξει μόνο ο σκύλος που κουβαλάς μαζί σου…μέσα σου. Όταν βρεθείς μπροστά στο σκύλο σου πίστεψέ με δεν θα υπάρχει ούτε μια αμφιβολία, κάθε κύτταρο σου θα φωνάζει “αυτός είναι”. Δώσε απλά λίγο χρόνο στον εαυτό σου να βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για μια απλή παρόρμηση. Εάν περάσουν μερικές μέρες μετά από αυτή την πρώτη συνάντηση και η εικόνα του είναι ριζωμένη μέσα σου σημαίνει ότι είσαι έτοιμος.
Το Δευτερο Βήμα
Εάν ο “έρωτας” έλαβε χώρα σε μια φιλοζωική τα πράγματα είναι εύκολα, άφησε τους ανθρώπους της να σε καθοδηγήσουν στα βήματα που είναι απαραίτητα για την απόκτηση του.
Εάν επέλεξες μια καθαρόαιμη φυλή θα πρέπει να προμηθευτείς τον σκύλο από έναν σωστό Εκτροφέα…Έλληνα.
Από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος www.koe.gr μπορείς να προμηθευτείς μια λίστα με τους έλληνες εκτροφείς της φυλής της επιλογής σου. Το πως θα αξιολογήσεις έναν σωστό επαγγελματία που αγαπάει αυτό που κάνει θεωρώ ότι δεν είναι ανάγκη να στο πω εγώ. Θα το νιώσεις. Εμπιστέψου το δικό σου κριτήριο, από την αρχή μέχρι το τέλος, σε αυτή την διαδικασία. Να θυμάσαι επίσης ότι ο εκτροφέας θα είναι πάντα ένα είδος δεύτερου πατέρα για το σκύλο σου, δες λοιπόν εάν αυτή η εικόνα ταιριάζει στον άνθρωπο που θα έχεις απέναντί σου. Επίσης, κατά την δική μου άποψη καλό θα ήταν το κουτάβι να το γνωρίσεις όσο πιο άμεσα γίνεται. Δεν πιστεύω σε εκδοχές του τύπου περίμενε έχω σε τρείς μήνες μια γέννα. Σε ένα τέτοιο χρονικό διάστημα εσύ μπορεί να έχεις αλλάξει γνώμη και είναι αναφαίρετο δικαίωμα σου. Αναζήτησε λοιπόν έναν εκτροφέα που έχει ήδη κάνει μια γέννα και από την απόκτηση του σκύλου σου σε χωρίζει το πολύ ένας μήνας. Στο διάστημα αυτού του μήνα ζήτησε από τον εκτροφέα να επισκέπτεσαι τον χώρο του για να παρατηρείς το μεγάλωμα του κουταβιού και να δένεσαι τόσο με αυτό όσο και με τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για την γέννηση του. Θεωρώ ότι αυτή είναι και η μοναδική σωστή διαδικασία για την απόκτηση ενός καθαρόαιμου σκύλου.
Μόνο σε περίπτωση που η φυλή που επέλεξες δεν καλύπτεται από έλληνες εκτροφείς θα πρέπει να απευθυνθείς στο εξωτερικό και πάλι όμως εάν θέλεις την άποψη μου άφησε σε αυτή την διαδικασία να σε κατευθύνει κάποιος έλληνας εκτροφέας ή εκπαιδευτής. Επίσης, να γνωρίζεις ότι σε πολλές από τις εκθέσεις μορφολογίας που προαναφέραμε υπάρχουν συμμετοχές από ξένους εκτροφείς έτσι εκεί μπορείς να προμηθευτείς τα στοιχεία τους.
Τώρα στην περίπτωση που ακολουθήσεις το δρόμο της αλλαγής, υπάρχουν μόνο δύο δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρήσεις για να αποκτήσεις ακριβώς αυτό που ονειρεύτηκες. Ο πρώτος είναι η επιλογή σου να είναι ένα κουτάβι το οποίο να μην ξεπερνά σε ηλικία τους τρείς μήνες. Ο δεύτερος είναι από την πρώτη μέρα που το κουτάβι θα βρεθεί στο σπίτι σου να το υποδεχτείς με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή που θα αναλάβει την υποχρέωση να σας καθοδηγήσει στο ταξίδι στο άγνωστο.
Καλή Τύχη λοιπόν και εάν σε βοήθησα θα χαρώ να λάβω μια φωτογραφία σου με το νέο μέλος της οικογένειας σου.
Χρήστος Κούτσης
Εκπαιδευτής Σκύλων
Το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την απευθείας επικοινωνία με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.