Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Οι κτηνίατροι ξεκαθαρίζουν: Δεν αρκούν παρατάσεις, οριστική κατάργηση των επίμαχων άρθρων του ν. 4830/21

Σαφή και αμετακίνητη θέση επαναδιατυπώνει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος σχετικά με την υποχρεωτικότητα στείρωσης ή λήψης DNA για τα “ζώα συντροφιάς” (τo dogsmind.gr δεν αποδέχεται τον όρο “ζώα συντροφιάς“), τονίζοντας ότι οι διαδοχικές παρατάσεις εφαρμογής δεν δίνουν λύση σε κανένα από τα βασικά επιστημονικά ζητήματα που έχουν τεθεί.

Όπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος, η νέα τετράμηνη παράταση που ανακοινώθηκε με δελτίο Τύπου «δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας», καθώς οι αρμόδιοι αποφεύγουν να απαντήσουν στα σοβαρά κτηνιατρικά και δεοντολογικά ερωτήματα που συνοδεύουν την καθολική εφαρμογή του μέτρου.


«Δεν κάνουμε βήμα πίσω»

Οι κτηνίατροι επιμένουν ότι η θέση τους δεν είναι συντεχνιακή αλλά αφορά την επιστημονική τους ακεραιότητα και το καθήκον τους να προστατεύουν την ευζωία των ζώων και τη δημόσια υγεία. «Χρέος μας είναι να υπερασπιζόμαστε την υγεία και όχι να γινόμαστε εκτελεστές πρόχειρων τεχνοκρατικών αποφάσεων», σημειώνουν χαρακτηριστικά.


Αναπάντητα ερωτήματα

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει:

  • Η στείρωση δεν μπορεί να είναι τυφλά υποχρεωτική, αφού σε πολλές περιπτώσεις (υπερήλικα, καρδιοπαθή, ζώα με σοβαρά νοσήματα) αντενδείκνυται αυστηρά.
  • Η λήψη DNA έχει πρακτικές και επιστημονικές δυσκολίες: η επιθετική ή μη συνεργάσιμη συμπεριφορά ζώων, η ανάγκη αυστηρής διαχείρισης βιολογικού υλικού βάσει διεθνών πρωτοκόλλων (IATA, WHO) και το ερώτημα αν υπάρχουν πιστοποιημένες εταιρείες στην Ελλάδα για τη σωστή μεταφορά του.
  • Η αξιοπιστία του δείγματος πλήττεται από κενά στη βάση γεννητόρων, υψηλά ποσοστά ενδογαμίας ή ζώα ελληνικών φυλών χωρίς επαρκή γενετική χαρτογράφηση.
  • Το μεγάλο απόθεμα αδέσποτων και η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή δεν αντιμετωπίζονται με ημίμετρα που επιβαρύνουν μόνο τους ιδιοκτήτες.

Διεθνείς πρακτικές και ελληνική πραγματικότητα

Ο Π.Κ.Σ. υπενθυμίζει ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως Σουηδία και Νορβηγία, η στείρωση ιδιόκτητων ζώων απαγορεύεται δια νόμου, εκτός αν συντρέχει κτηνιατρική ένδειξη. Αντίθετα, η υποχρεωτική στείρωση περιορίζεται στα αδέσποτα, όπου και εφαρμόζονται συστηματικά διαχειριστικά προγράμματα.

Για την Ελλάδα, οι κτηνίατροι καλούν την Πολιτεία να εστιάσει σε πραγματική διαχείριση αδέσποτων, δημοτικά κτηνιατρεία, καταφύγια και αυστηρούς ελέγχους σήμανσης — όχι σε πρόστιμα και πρόχειρες υποχρεωτικότητες.


Αποχή και απαίτηση αλλαγής

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Π.Κ.Σ. δηλώνει ότι συνεχίζει την αποχή διαρκείας από κάθε διαδικασία λήψης και δήλωσης δειγμάτων DNA για “ζώα συντροφιάς” και καλεί σε οριστική κατάργηση των επίμαχων άρθρων του ν. 4830/21.

πηγή: www.hva.gr