Τι προβλέπει ο νόμος
Οι κτηνίατροι αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο έχουν ξεκινήσει ήδη να συνεδριάζουν και πιστεύοντας ότι είμαι σίγουρος για την απόφασή τους, θεωρώ ότι πρέπει να γράψω τα ακόλουθα.
Ο νόμος προβλέπει ότι κάθε δεσποζόμενος σκύλος εάν δεν στειρωθεί πρέπει να έχει καταχωρισμένο DNA στην επίσημη βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί;;;;;
Για την καταχώριση, οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να επισκεφθούν συμβεβλημένο κτηνίατρο, να πληρώσουν το κόστος της εξέτασης (70 ευρώ για τους απλούς πολίτες, 40 ευρώ μόνο για κυνηγούς), και να διαβιβάσουν το δείγμα μέσω του κτηνιάτρου σε ειδικό κρατικό εργαστήριο.
Η παράλειψη της διαδικασίας συνεπάγεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά ζώο, ενώ η μη συμμόρφωση εντός τριμήνου συνεπάγεται περαιτέρω κυρώσεις
Έχεις δικαίωμα προσφυγής – και είναι κατοχυρωμένο
Το πρόστιμο αυτό δεν είναι τελεσίδικο. Σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999) και την πάγια νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων:
- Κάθε διοικητικό πρόστιμο μπορεί να προσβληθεί εντός 60 ημερών με προσφυγή στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο.
- Αν υπάρχει άμεση οικονομική βλάβη, μπορεί να ζητηθεί και διοικητική αναστολή εκτέλεσης.
Να γνωρίζεις λοιπόν τα δικαιώματά σου και να έχεις βασική υποστήριξη.
Ποια είναι τα επιχειρήματα κατά του προστίμου;
Ο νόμος αυτός έχει σοβαρά προβλήματα συνταγματικής νομιμότητας:
- Παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος):
- Θα σου εξηγήσει ένας νομικός γιατί έχεις δικαίωμα να αμφισβητήσεις εκ παραδρομής την συνταγματικότητα του νόμου.
- Δεν υπάρχει εναλλακτική – ηπιότερη – επιλογή:
- Το DNA προβάλλεται ως η μόνη αποδεκτή ταυτοποίηση, αποκλείοντας άλλες λύσεις (π.χ. μικροτσίπ) των όποιων η εφαρμογή δεν έγινε ποτέ σε πραγματικά πλαίσια από το κράτος ενώ αποτελούσε ενεργό νόμο πριν το Νόμο Άργος.
- Παραβιάζει την αρχή των προσωπικών δεδομένων:
- Επιβάλλει σε κτηνιάτρους συμμετοχή σε κρατική βάση δεδομένων με υποχρεώσεις που δεν έχουν νομοθετικά σταθμιστεί και αφορούν και πρόσβαση σε προσωπικά απόρρητα στοιχεία σου.
- Δεν υπάρχει σαφής νομική και επιστημονική βάση που να οδηγεί στην κατεύθυνση τις υποχρεωτικής λήψη βιολογικού δείγματος:
- Η συλλογή DNA συνιστά περιορισμό ατομικών και περιουσιακών δικαιωμάτων, χωρίς να τεκμηριώνεται αναγκαιότητα ή ηπιότερο μέτρο, αλλά και χωρίς να έχει με σαφή τρόπο διευκρινιστεί η επιστημονική τεκμηρίωση του μέτρου! θυμήσου η επιστήμη που σε αυτή την περίπτωση εκπροσωπείται από τους κτηνιάτρους …είπε και εύχομαι θα πει και σήμερα ΟΧΙ.
Τι πρέπει να κάνεις εάν λάβεις πρόστιμο:
- Ζήτησε επίσημη έγγραφη βεβαίωση του προστίμου.
- Συγκέντρωσε αποδείξεις για την κατάσταση του ζώου σου (π.χ. ιατρικά έγγραφα, δικαιολογητικά εξαίρεσης).
- Κατέθεσε προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο με νομικό ή με τη βοήθεια κάποιας φιλοζωικής/συλλογικής οντότητας.
- Επικαλέσου την αρχή της αναλογικότητας, την οικονομική σου αδυναμία και την απουσία νομιμοποιητικής βάσης για τη συλλογή DNA.
Μην τους αφήσεις να σε φιμώσουν με τον φόβο
Ο νόμος “Άργος” μπορεί να μοιάζει με τετελεσμένο, αλλά δεν είναι ακλόνητος μπορεί να κλονιστεί εάν θυμηθούμε να διεκδικούμε το δίκαιο. Ενημερώσου, κινητοποιήσου, και προστάτεψε τα δικαιώματά σου. Η πρώτη δικαστική νίκη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για όλους. Τελός ναι είναι ρίσκο αλλά η Ελλάδα πλέον χρειάζεται οξυγόνο!
Αν σου έχει επιβληθεί ήδη πρόστιμο ή έχεις ερωτήσεις, επικοινώνησε με νομικό ή ομάδα πολιτών που κινείται νομικά κατά του νόμου. Δεν είσαι μόνος σου.