Από τον Dr. Baker και το www.healthypets.mercola.com
Οι περισσότερες ράτσες σκύλων έχουν εξελιχθεί ώστε να εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες του ανθρώπου.
Ποιμενικοί, ιχνηλάτες και φύλακες είναι μερικά παραδείγματα.
Ο σκοπός για τον οποίο άρχισε η εκτροφή σκύλων, επηρεάζει τα φυσικά και τα συμπεριφορικά τους χαρακτηριστικά, μέχρι και σήμερα, παρά το ότι οι περισσότεροι σκύλοι δεν έχουν πια να κάνουν «δουλειές» για τους ανθρώπους τους.
Σήμερα οι σκύλοι μένουν μέσα στα σπίτια με τις οικογένειές τους, όπου και αναμένεται να συμπεριφέρονται με «σπιτικούς τρόπους.»
Τα φυσικά ένστικτα των σκύλων βρίσκονται συχνά σε δυσαρμονία με το μοντέρνο τρόπο ζωής.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, εκατομμύρια υπέροχα ζώα να εγκαταλείπονται κάθε χρόνο σε καταφύγια, από ανθρώπους που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διαχειριστούν τις δύσκολες συμπεριφορές των σκύλων, όπως η επιθετικότητα, οι καταστροφές, το να φεύγουν από το σπίτι, το υπερβολικό γαύγισμα και το λέρωμα μέσα στο σπίτι.
Ευτυχώς, υπάρχουν και άνθρωποι που ενδιαφέρονται να μάθουν πώς να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
Η βασική υπακοή είναι ο δρόμος που πολλοί γονείς σκύλων επιλέγουν.
Εν τω μεταξύ, αρκετοί ερευνητές μελετούν το ρόλο που παίζει η διατροφή στη συμπεριφορά των σκύλων και το αν η προθήκη ή η αφαίρεση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή αλλάζει την ιδιοσυγκρασία και τη συμπεριφορά του σκύλου.
Πώς κάποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να βελτιώσουν τη συμπεριφορά των σκύλων;
Η συμπεριφορά των ζώων (συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου) ρυθμίζεται από τους νευροδιαβιβαστές και τις ορμόνες. Αυτές οι ουσίες έχουν τους προπομπούς τους, τις χημικές ενώσεις, που προηγούνται στις μεταβολικές οδούς.
Η βασική θεωρία πίσω από τη διατροφή και την ικανότητά της να μεταβάλει τη συμπεριφορά του σκύλου, είναι ότι καθιστώντας αυτούς τους προπομπούς περισσότερο ή λιγότερο διαθέσιμους, μπορεί να κάνει τη διαφορά στη συμπεριφορά του σκύλου.
Η τρυπτοφάνη, για παράδειγμα, είναι ο προπομπός της σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής). Θεωρείται πως η παρουσία της ή η απουσία της μπορεί να επηρεάσει την επιθετικότητα ή την ανθεκτικότητα στο στρες.
Η τυροσίνη, προπομπός των κατεχολαμίνων (ορμόνες που παράγονται στα επινεφρίδια), μπορεί επίσης να επηρεάσει την επιθετικότητα και την ανθεκτικότητα στο στρες.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά θρεπτικά συστατικά που μελετώνται για τα πιθανά οφέλη που μπορούν να έχουν στη συμπεριφορά των σκύλων.
Τρυπτοφάνη και τυροσίνη
Η τρυπτοφάνη είναι ένα από τα μεγάλα ουδέτερα αμινοξέα (LNAA) που μπορούν να περάσουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου με βάση το πόση ελεύθερη τρυπτοφάνη και άλλα LNAA βρίσκονται διαθέσιμα στο σώμα.
Αυξάνοντας τη διαιτητική τρυπτοφάνη μέσω συμπληρωμάτων, μπορούμε να αυξήσουμε τα ποσοστά σεροτονίνης στον εγκέφαλο, πράγμα που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα ποσοστά επιθετικότητας και βελτιώνει την ανάκαμψη από το στρες σε μερικά ζώα. Παρόλο που η τρυπτοφάνη βρίσκεται σε πρωτεϊνούχες τροφές, περιέχεται σε σχετικά μικρά ποσοστά σε σύγκριση με άλλα LNAA. Στην πραγματικότητα, ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μειώνει την αναλογία τρυπτοφάνης προς τα άλλα LNAA. Για αυτό το λόγο συνιστάται η διατροφική της αναπλήρωση.
Η τυροσίνη, ένα άλλο αμινοξύ, έχει φανεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά το στρες στους ανθρώπους και σε άλλα ζώα.
Σε αντίθεση με την τρυπτοφάνη, η τυροσίνη βρίσκεται σε μεγάλα ποσοστά στα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Δίαιτες με χαμηλά ποσοστά πρωτεΐνης.
Μερικές έρευνες που διεξήχθησαν εκτός του ελεγχόμενου πειραματικού περιβάλλοντος, χρησιμοποιήθηκαν για να μετρηθούν τα αποτελέσματα της διατροφής με χαμηλά ποσοστά πρωτεΐνης σε επιθετικούς σκύλους.
Τα αποτελέσματα δεν ήταν ξεκάθαρα. Παρόλο που μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στις δίαιτες χαμηλών πρωτεϊνών και στη μείωση των ποσοστών επιθετικότητας σε άλλους τύπους ζώων, δεν έχω πεισθεί κατά πόσο αυτή η προσέγγιση είναι χρήσιμη για τα σαρκοφάγα ζώα. Ακριβώς όπως το να εφαρμόζουμε μια ωμοφαγική δίαιτα στο σκύλο δε θα (αντίθετα με αυτό που πιστεύουν κάποιοι) του δώσει τη γεύση του αίματος και κατά συνέπεια θα οδηγηθεί στο να κυνηγά αγελάδες, κοτόπουλα ή πρόβατα, έτσι και εγώ δεν πιστεύω πως μια δίαιτα πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη, θα κάνει το σκύλο πιο επιθετικό.
Ποτέ δε θα συνιστούσα τη μείωση της ποσότητας πρωτεΐνης στη δίαιτα ενός σκύλου, σε μια προσπάθεια να αλλάξω τη συμπεριφορά του.
Η διατροφή του κατοικιδίου σας με μια δίαιτα βασισμένη στα δημητριακά θα προκαλέσει την απελευθέρωση ινσουλίνης ( για την εξισορρόπηση υψηλών επίπεδων σακχάρου στο αίμα μετά την πρόσληψη πολλών υδατανθράκων) και στη συνέχεια απελευθέρωση κορτιζόλης ( για την εξισορρόπηση των χαμηλών επιπέδων σακχάρου). Όπως και στους ανθρώπους που μετά από ένα γεύμα αισθάνονται νωθρότητα (και χρειάζονται έναν υπνάκο), έτσι και οι σκύλοι θα είναι πιο ήρεμοι μετά την πρόσληψη υδατανθράκων.
Ταΐζοντας ένα σκύλο πρωτεΐνη σημαίνει πως αποφεύγω τη νωθρότητα μετά το γεύμα…ένας άλλος τρόπος να το θέσουμε « Δεν είναι απαραίτητος ο υπνάκος! Είναι έτοιμος για παιχνίδι όλεw στις ώρες!» Παρά το ότι η υπερκατανάλωση υδατανθράκων έχει γίνει κοινή τάση στους ανθρώπους, το να φορτώνουμε τους σκύλους με υδατάνθρακες (για να προκαλέσουμε νωθρότητα) δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για μια ισορροπημένη συμπεριφορά, κατά τη γνώμη μου. Η εκπαίδευση και ή άσκηση είναι τα σωστά εργαλεία για την αντιμετώπιση των θεμάτων συμπεριφοράς, όχι το να εφαρμόζουμε μια ακατάλληλη δίαιτα για να έχουμε έναν πιο ήρεμο σκύλο.
Η φυσική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα. Η σεροτονίνη εξισορροπεί την κορτιζόλη και τις άλλες στρεσογόνες ορμόνες. Οι σκύλοι που ασκούνται τακτικά, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς από εκείνους που δεν έχουν συχνά την ευκαιρία για φυσική δραστηριότητα.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων υποτιμούν την άσκηση που χρειάζεται το κατοικίδιό τους και ιδιαίτερα για τις ράτσες που έχουν μεγαλύτερα επίπεδα ενεργητικότητας. Για υγιείς, νέους και μεσήλικες σκύλους, συνιστάται ένα μίνιμουμ άσκησης 45-60 λεπτά, δύο φορές τη μέρα. Από αυτό το χρόνο τα 20 λεπτά πρέπει να είναι αερόβια άσκηση.
Μια πρόσφατη έρευνα για τη μείωση του στρες, που έγινε σε σκύλους καταφυγίου, επιβεβαίωσε ότι ακόμα και μικρής διάρκειας άσκηση (25 λεπτά) και ανθρώπινη επαφή, μείωσε τα επίπεδα κορτιζόλης στα ζώα και βελτίωσε τα αποτελέσματά τους στα τεστ συμπεριφοράς.
DHA
Το Δοκοσαεξενοικό οξύ (DHA) είναι ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ(PUFA) που στους ανθρώπους έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις φλεγμονές και τη μάθηση.
Αυξημένο PUFA στις κυτταρικές μεμβράνες του εγκεφάλου, βελτιώνει τη ροή των νευροδιαβιβαστών ανάμεσα στα κύτταρα.
Έρευνες με τρωκτικά δείχνουν ότι η διατροφή πλούσια σε DHA βελτιώνει την ικανότητα για μάθηση, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με μια διατροφή ελλιπή σε DHA.
Σε μια μεγάλη έρευνα που έγινε σε κουτάβια, η διατροφή τους πριν και μετά τη γέννησή τους, ήταν ενισχυμένη με DHA. Αυτά τα κουτάβια έκαναν λιγότερα λάθη κατά την εκπαίδευση και είχαν υψηλότερο δείκτη απόδοσης από τα κουτάβια που λάμβαναν κανονική ποσότητα DHA.
Αφού μια δίαιτα πλούσια σε ομέγα-3 λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένου και του DHA, έχει τόσα άλλα οφέλη στην υγεία του κατοικίδιου, οποιαδήποτε άλλη επίδραση στη συμπεριφορά του σκύλου είναι «το κερασάκι στην τούρτα.»
Φυτικές ίνες
Μερικές συμπεριφορές που οι ιδιοκτήτες σκύλων βρίσκουν ενοχλητικές είναι το να κλαψουρίζουν και να ζητιανεύουν φαγητό, το να κλέβουν φαγητό, το να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό και άλλες παρόμοιες που δείχνουν να προέρχονται από το αίσθημα της πείνας. Έτσι οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι πιθανώς μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, που προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού στους σκύλους, θα μπορούσε να παίξει ρόλο στον περιορισμό των ανεπιθύμητων συμπεριφορών που σχετίζονται με την ανεύρεση φαγητού.
Διαφωνώ με αυτή τη σκέψη και δε θα ενθάρρυνα ποτέ έναν ιδιοκτήτη σκύλου να εφαρμόσει μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες , ως μέσο αποφυγής αυτών των συμπεριφορών.
Πρώτον, δεν μπορώ ν φανταστώ πώς μεγαλύτερη ποσότητα δημητριακών, υδατανθράκων και αμύλου θα μπορούσαν να στριμωχτούν μέσα στις σύγχρονες τροφές που κυκλοφορούν στην αγορά.
Οι περισσότερες από αυτές τις τροφές είναι ήδη υπερπλήρεις από φυτικές ίνες.
Δεύτερον, οι φυτικές ίνες δεν είναι κατάλληλα τροφή για το είδος των σαρκοφάγων. Οι μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών μπορεί να μπλοκάρουν την απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στο λεπτό έντερο. Λειτουργούν σαν μηχανική φραγή, εμποδίζοντας τις ανόργανες ουσίες, τα ιχνοστοιχεία , τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά, να εισχωρήσουν στα τοιχώματα του γαστρεντερικού συστήματος του κατοικιδίου σας.
Οι πιθανότητες λοιπόν είναι ότι αν ο σκύλος δεν έχει διδαχθεί στο παρελθόν αυτές τις συμπεριφορές (με άλλα λόγια αν έχουν επιβραβευθεί με κάποιο τρόπο), προέρχονται από την έλλειψη πρωτεΐνης σε κυτταρικό επίπεδο. Η χρόνια στέρηση θρεπτικών συστατικών , κατάλληλων για το είδος του ζώου, μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα μια αίσθηση συνεχούς πείνας.
Οι θρεπτικές ουσίες που έχουν στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς θα πρέπει να είναι κατάλληλες για το είδος του ζώου.
Πιστεύω πως η διατροφή του ζώου συντροφιάς επηρεάζει τη λειτουργία του σώματος, όχι μόνο από το λαιμό και κάτω, αλλά και τον εγκέφαλο και μέχρι ένα σημείο και τη συμπεριφορά.
Θεωρώ υπέροχο το γεγονός ότι οι επιστήμονες εξετάζουν τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ του τι τρώνε οι σκύλοι και του πώς συμπεριφέρονται.
Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί στο να μη γίνεται αυτή η έρευνα μόνο με γνώμονα τον ιδιοκτήτη του ζώου και τη βολή του. Συχνά, αυτό που είναι πιο βολικό για τους ανθρώπους, δεν είναι προς όφελος του κατοικίδιου. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η ανακάλυψη των θρεπτικών ουσιών που είναι κατάλληλες για το ζώο, προάγουν την καλή υγεία και την ευημερία του, ενώ παράλληλα βοηθούν στην μείωση των προβλημάτων συμπεριφοράς.
Στην προσπάθειά μας να περιορίσουμε κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές, μέσω της διατροφής –ειδικά αν αυτές προέρχονται από τα φυσικά ένστικτα του σκύλου- θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν συμβάλουμε στην κακή υγεία του ζώου που μας έχει εμπιστευτεί τη φροντίδα του.
Το άρθρο είναι ενημερωτικό και σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά τον ρόλο του κτηνιάτρου σας. Μην δίνετε συμπληρώματα διατροφής και μην αλλάζετε την διατροφή του σκύλου σας χωρίς την σύμφωνη γνώμη ή την καθοδήγηση του κτηνιάτρου σας.