Άξονας του προγράμματος Εκπαίδευση Σκύλου Φύλακα είναι να διδάξει το σκύλο να αποτρέπει εγκληματικές ενέργειες εις βάρος σας και εις βάρος του προσωπικού σας χώρου. Έτσι κατά την διεξαγωγή του ο σκύλος αναπτύσσει δεξιότητες όπως:
– Να αναγνωρίζει τι αποτελεί πραγματική απειλή και τι όχι.
– Να προειδοποιεί για κίνδυνο, αμέσως μόλις αντιληφθεί κάτι ύποπτο ( Γάβγισμα Συναγερμός)
– Να εντοπίζει και να ακινητοποιεί τον δράστη
.
– Να επιτίθεται αλλά και να σταματά την επίθεση εφόσον του το ζητήσετε ή ο δράστης παραδοθεί.
– Να αυτενεργεί εάν δεν είστε παρών ή σε θέση να τον καθοδηγήσετε.
– Να προστατεύει τον εαυτό του κατά την διάρκεια της συμπλοκής.
Επίσης, στην διάρκεια του προγράμματος θα διδαχτείτε και εσείς τεχνικές με τις οποίες θα μπορείτε να συνεργαστείτε με τον σκύλο σας. Δηλαδή να λειτουργήσετε σαν ομάδα κατά την αντιμετώπιση μιας επίθεσης σε βάρος σας. Σύντομα θα μιλήσουμε αναλυτικά για τις ιδιαιτερότητες του προγράμματος που το εντάσσουν στο γενικό πλαίσιο του “Γνώρισε το Σκύλο σου…Άλλαξε τη Ζωή σου”. Για την εκπαίδευση τώρα ενός σκύλου φύλακα – σωματοφύλακα, υπάρχουν κάποια δεδομένα που πρέπει να πάρεις σοβαρά πριν απευθυνθείς σε κάποιον εκπαιδευτή.
Έχεις ανάγκη προστασίας από το σκύλο;
Κατά καιρούς βλέπω ανθρώπους που τόσο οι οικίες τους όσο και οι ίδιοι δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος ότι θα αποτελούσαν στόχο μιας εγκληματικής επίθεσης. Σκέψου λοιπόν πριν αποφασίσεις την ένταξη του σκύλου σου σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Μπορεί απλά να εξυπηρετεί δεδομένα ίσως…ματαιοδοξίας. Εάν δεν έχεις κανέναν πρακτικό λόγο να αισθάνεσαι ανασφαλής παρόλα αυτά εσύ νιώθεις έτσι σίγουρα δεν αναπληρώσει ο σκύλος αυτό το κενό.
Έχεις εξασφαλίσει τον έλεγχο και την ισορροπία της συμπεριφοράς του σκύλου σου;
Κανένας σωστός επαγγελματίας δεν πρόκειται να αποδεχτεί την εκπαίδευση ενός σκύλου φύλακα εάν δεν έχει ολοκληρώσει την βασική του εκπαίδευση. Επίσης ακόμα και τότε οφείλει να ελέγξει εάν η συμπεριφορά του είναι πλήρως ισορροπημένη.
Επειδή λοιπόν δεν υπάρχουν μόνο υπεύθυνοι επαγγελματίες εκπαιδευτές σκύλων!
Φρόντισε πριν απευθυνθείς σε κάποιον για να αξιολογήσει την δυνατότητές του σκύλου σου ως φύλακα, να έχεις πραγματοποιήσει τουλάχιστον την βασική εκπαίδευση.
Επίσης να σε ενημερώσω ότι ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων θα ελέγξει πρώτα την επικοινωνία σου με τον σκύλο. Κατόπιν θα προχωρήσει στην όποια αξιολόγηση των προστατευτικών του ενστίκτων. Εάν δεν το κάνει τότε θα πρέπει να είσαι εξαιρετικά επιφυλακτικός και κατά την άποψή μου δεν πρέπει να επιτρέψεις την συνέχιση της διαδικασίας.
Που μένει ο Σκύλος;
Εάν ο σκύλος σου μένει σε εξωτερικό χώρο και όχι εντός της οικίας σου θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αποτελεί έναν εύκολο στόχο εάν κάποιος σε κρίνει “άξιο ενδιαφέροντος”. Εάν επιλεγείς ως στόχος κάποιου ληστή που θα ρισκάρει να μπει σε ένα σπίτι που σίγουρα έχει υπόψιν του ότι υπάρχει σκύλος…να γνωρίζεις ότι υπάρχουν τρόποι ο σκύλος να ξεγελαστεί. Έτσι ο σκύλος φύλακας χώρου κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να ζει εντός της οικίας. Εκεί κανένας δεν έχει εικόνα των τεχνικών που χρησιμοποιεί ο σκύλος ή των εσωτερικών χώρων που υπάρχουν.
Τώρα επειδή υπάρχουν επιχειρήματα για αναισθητικά σπρέι που χρησιμοποιούν κάτω από τις πόρτες ώστε να βγει εκτός δράσης ο σκύλος.
Σε ενημερώνω ότι ένας επαγγελματίας σκύλος φύλακας ποτέ δεν πλησιάζει την πόρτα. Αντίθετα εάν ζει έξω η παρατήρηση της δράσης του σκύλου δίνει επαρκή στοιχεία για την δημιουργία ενός σχεδίου εισόδου. Εύχομαι να καταλαβαίνεις διότι για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες.
Ποια είναι η ηλικία του σκύλου σου;
Η εκπαίδευση ενός σκύλου φύλακα μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν αυτός έχει περάσει το κατώφλι της ωριμότητας. Τα κουτάβια έχουν ως μοναδικό “καθήκον” το να γνωρίσουν το κόσμο και να κοινωνικοποιηθούν. Φυσικά επίσης φυσικά να διασκεδάσουν απολαμβάνοντας την εποχή της αθωότητας.
Μερικές φορές αρκεί η παρουσία του σκύλου!
Οφείλω να σου πω εάν και είναι “αντιεπαγγελματικό” ότι η ύπαρξη ενός σκύλου δίπλα σου ακόμα και εάν δεν είναι εκπαιδευμένος φύλακας (φυσικά μιλάμε για συγκεκριμένες φυλές), απομακρύνει το ενδεχόμενο να δεχθείς μια προσωπική επίθεση. Εκτός φυσικά εάν ο δράστης είναι υπό την επίδραση ουσιών ή γνωρίζει ότι υπάρχει επάνω σου κάτι που αντισταθμίζει το ρίσκο μιας τέτοιας επίθεσης.Τέλος καταλαβαίνω ότι τα περισσότερα από αυτά ίσως ακούγονται αποτρεπτικά στο να προχωρήσεις σε ένα πρόγραμμα φύλακα. Είμαι υποχρεωμένος όμως να τα αναφέρω ώστε τουλάχιστον να σου δώσω τόσο την δυνατότητα εάν διαφωνείς να μην απευθυνθείς σε μένα. Ακόμα να αντιληφθείς την σοβαρότητα που οφείλεις να αντιμετωπίσεις το συγκεκριμένο θέμα. Τώρα εάν θέλεις να δεις το ζήτημα με “αθλητική διάθεση” υπάρχουν σειρά αθλημάτων που προσομοιάζουν τις πρακτικές ενός σκύλου προστασίας και αποτελούν ενδιαφέρουσα ενασχόληση και για σένα άλλα και για το σκύλο σου. Μπορείς εύκολα να βρεις τους συναδέλφους που ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο αθλημάτων.
Φρόντισε όμως να διαχωρίσεις στο μυαλό σου ότι όσα θαυματουργά θα μάθει να κάνει ο σκύλος σου αφορούν σε ένα τερέν εκπαίδευσης. Το πλαίσιο αυτών των αθλημάτων δεν έχουν τις περισσότερες φορές εφαρμογή σε πραγματικές συμπλοκές…αλλά είπαμε αυτό μπορεί καν να μην το χρειάζεσαι.
Καλή Δύναμη
Εκπαιδευτής Σκύλων
Χρήστος Κούτσης