Η μυοκαρδιοπάθεια είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στον καρδιακό μυ, με αποτέλεσμα η καρδιά να μη δουλεύει όπως θα έπρεπε. Ο όρος σημαίνει «άρρωστος καρδιακός μυς.» από το www.preciouspetz.wordpress.com
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα ταυρίνης μπορεί να σχετίζονται με τη Διατατική Μυοκαρδιοπάθεια. Μεγάλα ποσοστά του βασικού αμινοξέος της ταυρίνης, μπορούμε να βρούμε στο ψάρι, καθώς και στο ζωικό κρέας, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων και των πουλιών. Τα υψηλά επίπεδα ταυρίνης στο μοσχαρίσιο κρέας που του έχουν αφαιρεθεί τα κόκκαλα, στο μοσχαρίσιο συκώτι, καθώς και στο συκώτι πουλερικών και αρνιού, είναι αποδεδειγμένα, σύμφωνα με μια έρευνα του UC Davis που εκδόθηκε στο «Journal of Animal Psychology» το 2003. Η ταυρίνη ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό, μετακινεί το ασβέστιο μέσα και έξω από τα κύτταρα, ρυθμίζει την εγκεφαλική δραστηριότητα και διατηρεί τη σταθερότητα των κυτταρικών μεμβρανών, ακόμα είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η ταυρινη παίζει το ρόλο της στη θεραπεία της Συμφορητικής Καρδιακής Ανεπάρκειας, του διαβήτη και των βλαβών του αμφιβληστροειδή. Η προσθήκη ταυρίνης στη διατροφή του σκύλου σας μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία του, ειδικά αν λαμβάνει μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να παράγει φυσιολογικά το σώμα του.
Η έλλειψη ταυρίνης είναι μια κατάσταση με αργή εξέλιξη και μπορεί να πάρει από μήνες μέχρι μερικά χρόνια για να εξελιχθεί. Οι πιο μεγαλόσωμοι σκύλοι και μερικές ράτσες, όπως οι Newfoundland, Boxer και Cocker Spaniel είναι πιο επιρρεπείς στην έλλειψη ταυρίνης. Η Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια προκαλεί τη σκλήρυνση των καρδιακών τοιχωμάτων, προκαλώντας μείωση στην αποτελεσματικότητα του καρδιακού παλμού. Ευτυχώς αυτό το είδος καρδιακής ανεπάρκειας είναι πολύ σπάνιο στους σκύλους. Η πιο συχνή μορφή στους σκύλους είναι η Διατατική Καρδιομυοπάθεια, που προκαλεί την αύξηση στο μέγεθος των καρδιακών μυών, με αποτέλεσμα τη λέπτυνση των καρδιακών τοιχωμάτων από το τέντωμα (διάταση). Η Διατατική Καρδιομυοπάθεια είναι μια από τις αιτίες τη Συμφορητικής Καρδιακής Ανεπάρκειας.
Οι γονείς των κατοικιδίων θα πρέπει να ξέρουν τα συμπτώματα της Διατατικής Μυοκαρδιοπάθεια. Αν είναι εμφανές κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο σας είναι επιβεβλημένη:
- Απώλεια όρεξης
- Κοφτές αναπνοές
- Βήχας/ αδικαιολόγητο ή υπερβολικό λαχάνιασμα
- Τεμπελιά ή απροθυμία για άσκηση, μαζί με απροθυμία να ξαπλώσει ή αδυναμία να ξεκουραστεί με άνεση
- Πρήξιμο στην κοιλιά
- Εξάντληση και λήθαργος
Όταν μια τροφή σκύλων λέει πως είναι πλήρης, είναι πράγματι πλήρης;
Πίσω στη δεκαετία του 70’ , μερικοί σκύλοι και γάτες πέθαναν μυστηριωδώς από Μυοκαρδιοπάθεια. Διενεργήθηκαν έρευνες και κάποια στιγμή στο 80’ ανακαλύφθηκε ότι το πρόβλημα οφειλόταν στην έλλειψη ταυρίνης. Οι κατασκευαστές τροφών πίστεψαν ότι αφού οι σκύλοι μπορούν να παράγουν μόνοι τους ταυρίνη, μόνο οι τροφές των γάτων χρειάζονται προσθήκη του αμινοξέως. Από τη στιγμή που προστέθηκε ταυρίνη στις τροφές των γάτων, το πρόβλημα εξαφανίστηκε και η έρευνα θεωρήθηκε επιτυχής. Παρόλα αυτά, πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι μερικές ράτσες σκύλων δεν παίρνουν αρκετή ταυρίνη, η οποία βρίσκεται βασικά στην πρωτεΐνη του κρέατος. Ο λόγος της έλλειψης ταυρίνης φαίνεται να συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα δημητριακών που προστίθενται στις τροφές, παράλληλα με το γεγονός ότι η πλειοψηφία των σκυλοτροφών σήμερα, περιέχει πολύ λίγη πρωτεΐνη κρέατος και αποτελείται από φθηνότερα υλικά και τροφές όπως δημητριακά ή πρωτεΐνη σόγιας και γλουτένη.
Οι κατασκευαστές τροφών ξέρουν τα πλεονεκτήματα των τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε κρέας, αλλά αυτό θα αύξανε το κόστος της τροφής και έτσι επιμένουν στην παρασκευή τροφών με χαμηλό κόστος, χρησιμοποιώντας πρωτεΐνη σόγιας ή δημητριακών. Οι γονείς κατοικιδίων πραγματικά πρέπει να αρχίσουν να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφών που αγοράζουν, για να δουν αν υπάρχει προσθήκη ταυρίνης ή τουλάχιστον να βλέπουν σε τι ποσοστό η τροφή αποτελείται από ζωική πρωτεΐνη κρέατος. Οι Ολιστικές Τροφές για σκύλους, προσθέτουν ταυρίνη στις ήδη πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες τροφές τους. Επειδή αυτές οι τροφές είναι πιο εύπεπτες και απορροφώνται πιο εύκολα από το σκύλο σας, θα τρώει μικρότερη ποσότητα, έτσι ακόμα και αν η τροφή είναι πιο ακριβή, θα διαρκέσει περισσότερο, το κατοικίδιο σας θα είναι υγιέστερο, άρα θα μειωθούν και οι επισκέψεις στον κτηνίατρο, αφού θα αρρωσταίνει ποιο σπάνια.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για την Μυοκαρδιοπάθεια, έτσι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να προλάβουμε την έναρξη της ασθένειας, όσο ακόμα ο σκύλος μας είναι υγιής. Από τη στιγμή που ο σκύλος σας διαγνωσθεί με Μυοκαρδιοπάθεια, το μόνο που θα καταφέρει η θεραπεία είναι να κάνει το σκύλο να νιώθει πιο άνετα και να καθυστερήσει την καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό το άρθρο δεν έχει πρόθεση να σας τρομάξει. Στόχος του είναι να συνειδητοποιήσουν οι γονείς κατοικιδίων ότι η τροφή που δίνουν στα ζώα τους μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το παλιό ρητό που λέει «είσαι ότι τρως», είναι αληθινό και τα κατοικίδια μας μπορούν να ωφεληθούν από μια υγιεινή ολιστική διατροφή με προσθήκη ταυρίνης. Μετά την διάγνωση της Καρδιομυοπάθειας, ο γιατρός μπορεί να δώσει αγωγή για την αποβολή των πλεοναζόντων υγρών ή μπορεί να δώσει την ίδια αγωγή που ακολουθούν οι άνθρωποι που έχουν καρδιακά προβλήματα όπως, αναστολείς ΜΕΑ, αποκλειστές διαύλων ή βήτα αποκλειστές , διγοξίνη, μαζί με συμπληρώματα όπως ταυρίνη, COQ10 ή L-καρνιτίνη. Τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων μετά τη διάγνωση της Μυοκαρδιοπάθεια, δεν έχουν αποδειχθεί.
Περισσότερες έρευνες διεξάγονται πάνω στα οφέλη της προσθήκης ταυρίνης στη διατροφή των σκύλων. Είναι αποδεδειγμένο πως αν οι γάτες δε λαμβάνουν αρκετή ταυρίνη θα αναπτύξουν Μυοκαρδιοπάθεια, αλλά αφού οι σκύλοι μπορούν να παράγουν ταυρίνη στο σώμα τους υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η προσθήκη ταυρίνης ή η αύξηση στα ποσοστά ζωικών πρωτεϊνών στις τροφές θα ωφελήσει στην πρόληψη της Καρδιομυοπάθειας. Η προσωπική μου άποψη, βασισμένη στις έρευνες που έχουν γίνει, είναι πως η προσθήκη ταυρίνης δεν βλάπτει, αφού δεν υπάρχει «ανώτατο όριο» ταυρίνης στον οργανισμό και φαίνεται πως η μεγαλύτερη ποσότητα ταυρίνης μπορεί να είναι τελικά ωφέλιμη.
Το άρθρο είναι ενημερωτικό και σε καμμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά τον ρόλο του κτηνιάτρου σας. Μην δίνετε συμπληρώματα διατροφής και μην αλλάζετε την διατροφή του σκύλου σας χωρίς την συμφωνη γνώμη ή την καθοδηγηση του κτηνιάτρου σας.