Βασική Εκπαίδευση Σκύλων

Με τον όρο Βασική Εκπαίδευση Σκύλων εννοούμε την διαδικασία κατά την οποία ο σκύλος σας θα αποκτήσει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για την μεταξύ σας επικοινωνία καθώς και θα διδαχθεί τους απαραίτητους κανόνες που θα σας οδηγήσουν σε μια εύρυθμη συμβίωση.

βασικη εκπαιδευση σκυλωνΠαράλληλα κατά το πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης εσείς θα μάθετε να κατανοείτε τις αφετηρίες των συμπεριφορών του και πως να λύσετε προβλήματα που ίσως παρουσιαστούν κατά την διάρκεια της κοινής σας ζωής.

Έτσι λοιπόν όσον αφορά στο κομμάτι της επικοινωνίας, ο σκύλος σας θα διδαχτεί την σημασία λέξεων και εκφράσεων όπως το:

Έλα (επιστροφή σε εμάς από όπου και εάν βρίσκεται ή ότι και να κάνει)

Κάτσε ( Η πρώτη στάση αναμονής του σκύλου μας)

Κάτω (Ξάπλωσε – Η δεύτερη στάση αναμονής του σκύλου μας)

Μείνε (περίμενε σε αυτό το σημείο μέχρι να επιστρέψω ή να σε φωνάξω)

Μη (σταμάτα αυτό που κάνεις)

Στη θέση σου (που σημαίνει την παραμονή του σε μια συγκεκριμένη θέση που έχουμε δημιουργήσει μέσα στο σπίτι και συνήθως ταυτίζεται με το σημείο που κοιμάται)

Στο πλαίσιο των κανόνων που διέπουν την κοινή σας ζωή θα πρέπει να γνωρίζει:

-Την σωστή συμπεριφορά κατά την διάρκεια της βόλτας (να περπατάει σωστά δίπλα μας και να μην δημιουργεί κανένα πρόβλημα με την συμπεριφορά του τόσο σε εμάς όσο και σε όσους πιθανότατα βρεθούν στο δρόμο μας).

-Να μην λερώνει μέσα στο σπίτι.

-Να υποδέχεται ήρεμος τους καλεσμένους μας, χωρίς να ανεβαίνει επάνω τους και να μην δημιουργεί οποιουδήποτε είδους αναστάτωση όσο εκείνοι παραμένουν στο χώρο μας.

-Να μην γαβγίζει χωρίς λόγο, ειδικά κατά την απουσία μας από το σπίτι όπου δεν υπάρχει και κανείς για να τον αποτρέψει.

-Να μην κάνει ζημιές.

-Να γνωρίζει τα όρια του παιχνιδιού μαζί μας και να μην τα ξεπερνάει ποτέ. Σημάδια που προειδοποιούν για το αντίθετο είναι συνήθως, τα αθώα δαγκωματάκια στην αρχή που όσο περνάει ο καιρός σοβαρεύουν ή η κτητικότητα σε παιχνίδια όπως το μπαλάκι του που συνήθως εμφανίζεται στα πρώιμα στάδια με μικρογρυλίσματα στην προσπάθειά μας να το πάρουμε.

Παράλληλα εσείς θα διδαχθείτε την λογική του τρίπτυχου υγεία, ασφάλεια, ευφυΐα που αποτελεί την βάση της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού μοντέλου που χρησιμοποιώ και το πως θα το εφαρμόζετε ώστε να εντοπίζετε σωστά τους λόγους που οδήγησαν στην δημιουργία ενός προβλήματος και φυσικά να το λύνεται.

Η βασική εκπαίδευση πραγματοποιείται με επισκέψεις στον χώρο σας και μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που το κουτάβι σας έρχεται στο σπίτι. Εάν το πρόγραμμα ξεκινήσει πριν από την ολοκλήρωση των απαραίτητων εμβολίων – συνήθως στο διάστημα δυόμιση έως τρεισήμισι μηνών – διαμορφώνεται έτσι ώστε να δοθεί βάρος στην συμβίωση σας εντός του σπιτιού. Παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι το χρόνο μέχρι ο μικρός μαθητής να μπορεί να βγει πλέον με ασφάλεια από το σπίτι, αποκτάτε γνώση για τα δεδομένα του τριπτύχου Υγεία – Ασφάλεια – Ευφυΐα. Σε αυτή την περίπτωση τα μαθήματα είναι πιο αραιά και μπαίνουμε πιο ήπια σε κάθε ζητούμενο της εκπαίδευσης.

Στην περίπτωση που ο σκύλος σας έχει ολοκληρώσει τα εμβόλια του – συνήθως στην ηλικία των 4 μηνών – τότε το πρόγραμμα μπαίνει κατευθείαν σε όλα τα ζητούμενα της Βασικής Εκπαίδευσης με πιο τακτά μαθήματα.

Η Βασική Εκπαίδευση σκύλων ολοκληρώνεται εφόσον εσείς θεωρήσετε ότι όλοι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί.

Επίσης, από το πρώτο κιόλας μάθημα, θα αντιληφθείτε ότι σκοπός και άξονας του προγράμματος είναι να εξοπλίσει εσάς και τον σκύλο σας με τις απαραίτητες γνώσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα, στο πλαίσιο βέβαια που αυτές οι γνώσεις θα πατούν σε στέρεο έδαφος.

Ο αριθμός μαθημάτων που χρειάζονται σε εβδομαδιαία βάση βασίζεται στις ανάγκες και τις δυνατότητες σας. Επίσης, στην αρχή του προγράμματος τα μαθήματα είναι πυκνά και αραιώνουν κατά την διάρκεια του καθώς εσείς μετατρέπεστε σιγά σιγά στον μοναδικό εκπαιδευτή του σκύλου σας. Ο χρόνος διάρκειας των μαθημάτων δεν είναι οριοθετημένος αλλά καθορίζεται από την σπουδαιότητα του αλλά και την πλήρη επίτευξη των ζητουμένων του.

Στο σημείο αυτό και με δεδομένο ότι η υπηρεσία Βασική Εκπαίδευση Σκύλου διαφέρει ανάλογα με την φιλοσοφία που διέπει κάθε εκπαιδευτή ή σχολή εκπαίδευσης σκύλων θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω τα εξής με βάση τα δεδομένα που εγώ ακολουθώ:

Δεν υπάρχει Βασική Εκπαίδευση Σκύλου που μπορεί να ολοκληρωθεί σε 15 μαθήματα.

Αναλαμβάνοντας ένα κουτάβι 3 ή 4 μηνών θεωρώ αδιανόητο τον ισχυρισμό ότι μερικά μαθήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πληρότητα των γνώσεων που ένας κηδεμόνας οφείλει να έχει για την συμπεριφορά του σκύλου του. Παράλληλα με δεδομένο ότι η σχετική σταθεροποίηση της συμπεριφοράς ενός σκύλου έρχεται με τη ενηλικίωση του θεωρώ ότι η “Βασική Εκπαίδευση” καλείται να “παρακολουθήσει” όλο αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να διασφαλίσει και να σταθεροποιήσει τα αποτελέσματα της.

Το φαινόμενο της επανεκπαίδευσης σκύλων που ενώ είχαν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης παρουσίασαν “ξαφνικά” ζητήματα συμπεριφοράς είναι συχνό στον χώρο της εκπαίδευσης. Έτσι ο μικρότερος χρόνος εκπαίδευσης ενός σκύλου που κατά την άποψή μου είναι αναγκαίος είναι οι τρεις μήνες, ενώ στην συνέχεια ο σκύλος και οι κηδεμόνες παρακολουθούνται σε σταθερή βάση για διάστημα ενός χρόνου. Επίσης εάν παραστεί ανάγκη κατά την διάρκεια της ζωής του σκύλου σας η εκπαιδευτική παρέμβαση μου είναι δεδομένη οποιαδήποτε χρονική στιγμή ως υποχρέωση μου απέναντι στον σκύλο και τους κηδεμόνες που εκπαίδευσα.

– Ο σκύλος στο σπίτι αισθάνεται ασφαλής και συνεργάζεται.

Η εκπαίδευση στο σπίτι συνήθως βάλλεται από επαγγελματίες που ουδέποτε την έχουν ασκήσει ή την άσκησαν με παλαιού τύπου μεθοδολογίες. Σύνηθες επιχείρημα είναι ότι ο σκύλος στον χώρο του δεν συνεργάζεται. Ευτυχώς ποτέ στην πορεία μου δεν μου έχει συμβεί έστω να παρατηρήσω κάποια τέτοια ένδειξη. Αντιθέτως όταν η εκπαίδευση βασίζεται στην θετική παρότρυνση ο σκύλος “αγωνιά” να έρθει η ώρα του μαθήματος. Ο εκπαιδευτής επίσης αντιμετωπίζεται από τον σκύλο πάντα με χαρά. Ακόμα και η εκπαίδευση στο σπίτι όμως δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη διότι καμία μεθοδολογία δεν έχει το αλάνθαστο.

Οι επισκέψεις λοιπόν σε οργανωμένους χώρους εκπαίδευσης είναι πολλές φορές αναγκαίες. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μάθει να διαχωρίζουμε τα πράγματα μέσα από το σωστό και το λάθος αυτό μας μετατρέπει σε οπαδούς μιας άποψης ή μιας μεθόδου αποκλείοντας έτσι την σύνθεση που οδηγεί στην πληρότητα την διαδικασία εκπαίδευσης ενός σκύλου. Η δική μου επιλογή να εκπαιδεύω στο σπίτι ήρθε μέσα από την απόλυτη πίστη μου για την αναγκαιότητα επίλυσης των όποιων προβλημάτων στον χώρο που δημιουργούνται. Στο σημείο αυτό σαφέστατα η εκπαίδευση στο σπίτι υπερέχει.

Με δεδομένο όμως ότι δεν αρνούμαι σημεία που οι οργανωμένοι χώροι υπερέχουν σε ένα πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης έχω εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνεργασίες ώστε να προσφέρω κάτι ολοκληρωμένο. Στο πλαίσιο αυτό φροντίζω με προσοχή για τα όσα αναφέρονται στις δύο επόμενες παραγράφους.

Πρώτοι εσείς.

Ολόκληρο το πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης είναι δημιουργημένο ώστε ο σκύλος σας να μην συσχετίσει την εκπαίδευση μόνο με τον εκπαιδευτή ή τους χώρους που εκπαιδεύεται. Ο τρόπος που πραγματεύομαι θέλει πρώτο στα μάτια του σκύλου τον κηδεμόνα του και όχι εμένα. Έτσι τα ηνία της εκπαίδευσης, στην αντίληψη του σκύλου σας, τα αναλαμβάνω μόνο όταν υπάρχει η αναγκαιότητα ενός δεδομένου που δεν μπορεί να επιτύχει κάτω από τις οδηγίες μου ο κηδεμόνας.

Στο ίδιο πλαίσιο υπάρχουν και μαθήματα που ο σκύλος σας δεν θα καταλάβει καν την παρουσία μου εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία.

– Κοινωνικοποίηση – Εκπαίδευση με άξονα το σπίτι και όχι εκπαίδευση στο σπίτι.

Είναι αλήθεια ότι η μονοδιάστατη εκπαίδευση στο σπίτι ή στην περιοχή σας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλειπή κοινωνικοποίηση. Αυτό το έχω λάβει σοβαρά υπόψιν. Έτσι μέσα από επισκέψεις σε οργανωμένους χώρους ο σκύλος σας θα μπορεί να μείνει ελεύθερος να τρέξει να παίξει και να κοινωνικοποιηθεί σε ελεγχόμενο πλαίσιο.

Παράλληλα θα πραγματοποιήσουμε μαθήματα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας όπου κινούνται σκύλοι που αρκετές φορές έχουν συμπεριφορές που δεν συναντούνται σε σχολές εκπαίδευσης (αφού δεδομένα οι σκύλοι μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης τους είναι διαφορετικοί στις αντιδράσεις τους.

Για τον ίδιο λόγο άλλωστε υπάρχουν και κέντρα εκπαίδευσης σκύλων που κατα την εφαρμογή ενός προγράμματος βασική εκπαίδευσης δεν μένουν στα στενά όρια της ασφάλειας του χώρου τους). Έτσι επιτυγχάνεται κοινωνικοποίηση σε πραγματικά δεδομένα και όχι μόνο σε ελεγχόμενες συνθήκες. Στην πραγματικότητα λοιπόν μιλάμε για εκπαίδευση με άξονα το σπίτι και όχι για εκπαίδευση στο σπίτι.

– Εκπαιδεύω με βάση τις αρχές που περιγράφονται στα κείμενά μου και δεν υπάρχουν “εκπλήξεις”.

Τα κείμενα μου περιγράφουν με σαφήνεια τις απόψεις μου για την μεθοδολογία που χρησιμοποιώ. Έχω επιλέξει αυτά που θεωρώ τα καλύτερα κομμάτια κάθε σύγχρονης μεθόδου εκπαίδευσης σκύλων προσθέτοντας ένα βασικό παράγοντα που διαμορφώνει την συμπεριφορά και δεν είναι άλλος από την διατροφή. Άξονας μου είναι πάντα η θετική παρότρυνση του σκύλου ώστε να διαμορφώσει μια συμπεριφορά ενώ το υπόβαθρο στοχεύει πάντα στην συνεχή ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του.

Παράλληλα δεν απορρίπτω την τιμωρία μέσα σε σαφέστατα πλαίσια ηθικής που αποκλείουν την άσκηση βίας. Για το τι εννοώ τιμωρία μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μου “Ασφάλεια και Κανόνες”.

– Εβδομάδα αξιολόγησης

Υπάρχει μια πρώτη αξιολόγηση συμπεριφοράς του σκύλου σας η οποία γίνεται στην αρχική μας επαφή όπου και ενημερώνεστε για οποιοδήποτε δεδομένο θέλετε, είτε για την συμπεριφορά του σκύλου σας, είτε για την διαδικασία εκπαίδευσης. Η έναρξη όμως της συνεργασίας μας μπορεί να υπάρξει μόνο μετά από την αξιολόγηση της συμπεριφοράς του σκύλου σας στο διάστημα μια εβδομάδας όπου θα λειτουργήσετε στα πλαίσια ενός καθημερινού προγράμματος σύμφωνα με γραπτές υποδείξεις μου.

Αυτό το εφαρμόζω για τρεις λόγους.

1. Ο σκύλος σας δεν θα συσχετίσει τις πρώτες αλλαγές στην καθημερινότητα του με εμένα αλλά με εσάς. Έτσι αναδεικνύεται ο δικός σας ρόλος και όχι ο δικός μου.

2. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ευδιάκριτη η δυνατότητα μας να έχουμε μια καλή συνεργασία. Επίσης σας δίνει την δυνατότητα να αξιολογηθώ ως επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων βλέποντας τα αποτελέσματα μέσα από την πρακτική και όχι την περιγραφή των απόψεών μου πριν αποφασίσετε εάν θα συνεργαστείτε μαζί μου.

3. Βασικά προβλήματα που συνήθως και οδηγούν στην αναζήτηση εκπαιδευτή για την βασική εκπαίδευση ενός σκύλου αρκετές φορές επιλύονται στην εβδομάδα αξιολόγησης. Ενώ έχετε την δυνατότητα με αυτό τον τρόπο να αντιληφθείτε πως πολλές φορές αφετηρία των όποιων προβλημάτων είναι οι λανθασμένες αντιλήψεις των κηδεμόνων για τον σκύλο τους…και όχι ο χαρακτήρας του!

Μετά το τέλος της εβδομάδας αξιολόγησης μου αποστέλλετε τα αποτελέσματα και τις όποιες αλλαγές στην συμπεριφορά του σκύλου σας και εγώ πλέον είμαι σε θέση να σας ενημερώσω με απόλυτη σαφήνεια για την διάρκεια το κόστος και την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε. Φυσικά και σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας βρισκόμαστε σε επικοινωνία!

Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης

Με βάση την εβδομάδα αξιολόγησης μας δίνεται ακόμα μια μεγάλη δυνατότητα. Επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός πλήρους και εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης για το σκύλο σας που βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία. Η εβδομάδα αξιολόγησης είναι έτσι δομημένη ώστε να “αναδείξει” και να “υποδείξει” τις πραγματικές αναγκές σας που δεν εντοπίζονται σε μια απλή συζήτηση αλλά και να μας αποκαλύψει όλες τις δυνατότητες του σκύλου σας.

Σας εύχομαι Καλή Δύναμη!

Εκπαιδευτής Σκύλων
Χρήστος Κούτσης