από το www.dogsnaturallymagazine.com
Εμείς οι άνθρωποι είμαστε τυχεροί γιατί… μπορούμε να πάρουμε τη βιταμίνη D3, όχι μόνο μέσω της διατροφής μας, αλά και από την έκθεσή μας στον ήλιο.
Οι σκύλοι και οι γάτες όμως είναι διαφορετικοί. Τα ποσοστά βιταμίνης που παίρνουν από τον ήλιο είναι ασήμαντα και πρέπει σχεδόν όλη τη βιταμίνη D που χρειάζονται να την παίρνουν από τη διατροφή τους.
Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης D: η βιταμίνη D2 (που προέρχεται κυρίως από φυτικές πηγές) και η βιταμίνη D3 (που είναι και η πιο χρήσιμη για τους σκύλους και προέρχεται κυρίως από λιπαρά κρέατα και συκώτι).
Όταν η βιταμίνη D τρώγεται από το σκύλο σου, πρέπει να πάρει μια χρησιμοποιήσιμη μορφή (που στην πραγματικότητα είναι μια ορμόνη).
Η βιταμίνη D σε πρώτη φάση απορροφάται από τα έντερα, μετά μετατρέπεται στο συκώτι σε 25-υδροξυβιταμίνη D (ή 25VitD). Η ενεργή μορφή βιταμίνης D που χρησιμοποιεί το σώμα είναι 1,25-υδροξυβιταμίνη D, που λέγεται και καλσιτριόλη.
Η βιταμίνη D είναι βασικά υπεύθυνη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το σώμα. Αυτό επηρεάζει μια μεγάλη σειρά λειτουργιών στο σώμα.
Η τοξικότητα της βιταμίνης D είναι αποτέλεσμα μεγάλης ποσότητας βιταμίνης D στη διατροφή. Πολλές τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν προσθέσει πολλή βιταμίνη και έχουν προκαλέσει ασθένειες, ακόμα και θανάτους ζώων που τις κατανάλωναν.
Αν υπάρχει πολλή βιταμίνη στη δίαιτα, μπορούν να προκληθούν απειλητικά για τη ζωή επίπεδα ασβεστίου (υπερασβεσαιμία) και φωσφόρου στον οργανισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σκλήρυνση ή την αποτιτάνωση (ασβέστωση) των ιστών του σώματος, συχνότερα των νεφρών, του γαστρεντερικού συστήματος και των αρτηριών της καρδιάς. Η ανεπάρκεια των νεφρών μπορεί να δημιουργηθεί ακόμα και μέσα σε μερικές μέρες αν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι αρκετά υψηλά.
Πρόσφατα, δόθηκε μεγάλη προσοχή στο τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη βιταμίνης D στους σκύλους μας. Λόγω του ότι η βιταμίνη D ελέγχει το ασβέστιο, η έλλειψή της μπορεί να εμφανιστεί με την παραμόρφωση των οστών (ραχίτιδα) και σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμα και δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτή είναι μια λίστα με μερικές από τις ασθένειες που συνδέονται με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα: http://vdilab.com/pdf/40_VitD%20-%20body%20of%20evidencev7.pdf
Ίσως προσέξατε ότι έξη από αυτές τις μελέτες δείχνουν πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα (ποσότητα 25VitD στο αίμα των ζώων που εξεταστήκαν) και του καρκίνου. Πολλοί ερευνητές έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε αυτή τη σχέση.
Και μια καινούρια έρευνα δείχνει ότι 75% των σκύλων δεν έχουν αρκετή 25VitD.
Αυτός είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί σκύλοι εμφανίζουν καρκίνο στις μέρες μας;
Ας το δούμε…
Η Επιδημία της έλλειψης Βιταμίνης D;
Οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη μέτρησαν τα επίπεδα 25VitD σε 320 σκύλους και τους κατέταξαν σε τρεις κατηγορίες: επάρκεια (αρκετή βιταμίνη D), ανεπάρκεια (όχι αρκετή βιταμίνη D) και έλλειψη (πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D).
Βρήκαν ότι οι περισσότεροι σκύλοι δεν έχουν αρκετή βιταμίνη D και τα αποτελέσματα βρίσκονται πιο κάτω.
Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο εύρος των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα σκύλων που κατανάλωναν ακριβώς τις ίδιες τροφές.
Ας μιλήσουμε λίγο γι’αυτό…
… εν τω μεταξύ, ας δούμε πώς αυτοί οι ερευνητές ορίζουν ποια επίπεδα 25VitD θεωρούνται επαρκή, ανεπαρκή, ή ελλιπή.
Ας το εξετάσουμε αυτό γιατί θεωρώ ότι είναι σημαντικό…
Η Σύνδεση Μεταξύ Βιταμίνης D και Καρκίνου;
Το 2014, οι ερευνητές εξέδωσαν μια έρευνα που έδειχνε ότι τα επίπεδα 25VitD ήταν χαμηλότερα στους σκύλους με διάφορους τύπους καρκίνου. Εδώ είναι τα ευρήματα της μελέτης:
Όπως μπορούμε να δούμε, οι ερευνητές όρισαν ότι οι σκύλοι πρέπει να έχουν 100 με 120ng/ml 25VitD στο αίμα τους, για να είναι προστατευμένοι από τον καρκίνο και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό.
Η Σύνδεση Καρκίνου και Ασθενειών;
Στα έξη χρόνια στο πανεπιστήμιο έμαθα πολλά για κάτι που λέγεται Αίτιο και Αποτέλεσμα, όταν εξετάζουμε έρευνες.
Το κλειδί του αιτίου και του αποτελέσματος είναι να αποδείξουμε ότι τα αποτελέσματα που έχουμε σε ένα πείραμα συμβαίνουν μετά από ένα αίτιο.
Στην περίπτωση της παραπάνω μελέτης, οι ερευνητές θα έπρεπε να αποδείξουν ότι τα χαμηλά επίπεδα 25VitD προκαλούν καρκίνο.
Αλλά αυτό δε συμβαίνει…
Υπάρχει απλά ένας συσχετισμός.
Το αίτιο και το αποτέλεσμα είναι από τις πιο παρεξηγημένες έννοιες στην επιστήμη και συχνά γίνεται κατάχρησή της από τους δικηγόρους, τα μμε, τους πολιτικούς, ακόμα και από τους ίδιους τους επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να προσθέσουν αξιοπιστία στην έρευνα.
Η παραπάνω έρευνα δείχνει μόνο ότι ξέρουμε πως περισσότεροι σκύλοι με καρκίνο έχουν χαμηλότερα επίπεδα 25VitD από τους σκύλους χωρίς. Δε μας λέει ότι τα χαμηλά επίπεδα 25VitD μπορούν να προκαλέσουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.
Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο καρκίνος (και άλλες ασθένειες) μειώνουν την ικανότητα του σκύλου να παράγει 25VitD από τη βιταμίνη D που λαμβάνει μέσω της διατροφής του.
Εδώ έχω μια μελέτη που μπορεί να μας το αποδείξει…
Το 2004, ερευνητές μέτρησαν την 25VitD σε σκύλους με λέμφωμα (μια μορφή καρκίνου), υπερθυρεοειδισμό και νεφρική ανεπάρκεια. Βρήκαν λοιπόν ότι οι σκύλοι με αυτές τις ασθένειες είχαν χαμηλότερα επίπεδα 25VitD από τα υγιή σκυλιά.
Και τώρα το σημαντικό κομμάτι… αρχή του άρθρου, η 25VitD είναι απλά ένας πρόδρομος της χρησιμοποιήσιμης, ενεργής μορφής της βιταμίνης D, που ονομάζεται 1,25-διυδροξυ βιταμίνη.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να μετρήσουν αυτή τη μορφή βιταμίνης D… μπορούν μόνο να μετρήσουν τον πρόδρομό της – 25VitD.
Γιατί είναι σημαντικό να το ξέρουμε αυτό;
Γιατί σε αυτή τη μελέτη, η 1,25-διυδροξυ βιταμίνη δεν είχε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα άρρωστα και στα υγιή σκυλιά.
Μπορούν λοιπόν οι ερευνητές να ισχυριστούν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να θέσουν τους σκύλους σε κίνδυνο για καρκίνο όταν η χρησιμοποιήσιμή της μορφή 1,25-διυδροξυ βιταμίνη είναι ίδια με αυτή των υγιών σκύλων;
Η Κότα Ή το Αυγό…
Εδώ έχουμε ακόμη μια ανατροπή…
Μια διαφορετική ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε το 2011 μια έρευνα στο British Journal Nutrition, έδειξε πως υπάρχει σχέση μεταξύ του ορού 25VitD και της μαστοκυττάρωσης στους σκύλους. Βρήκαν ότι Λαμπραντόρ με μαστοκυττάρωση είχαν λιγότερη 25VitD από τα Λαμπραντόρ χωρίς όγκους.
Αυτό που έκαναν μετά είναι πολύ σημαντικό…
… εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες των σκύλων.
Αυτό που βρήκαν ήταν ότι τα Λαμπραντόρ με καρκίνο λάμβαναν την ίδια ποσότητα βιταμίνης D με τους σκύλους χωρίς όγκους.
Άρα, αν η 25VitD δε φαίνεται στενά συνδεδεμένη με τη βιταμίνη D που λαμβάνεται μέσω της διατροφής και η χρησιμοποιήσιμη μορφή 1,25-διυδροξυ βιταμίνη είναι ίδια και στους υγιείς σκύλους, αλλά και στους σκύλους με καρκίνο και άλλες ασθένειες, πώς μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι σκύλοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D στη δίαιτά τους ή περισσότερη 25VitD στο αίμα τους;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρόπος να αποδείξουμε ότι αυξάνοντας τη βιταμίνη D μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για καρκίνο ή άλλες ασθένειες (παρόλο που μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως ο καρκίνος μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σκύλου να παράγει 25VitD).
Άλλοι παράγοντες στο παιχνίδι
Θα πρέπει να δώσουμε σημασία στα χαμηλά επίπεδα 25VitD που διαπιστώνουμε να έχουν οι σκύλοι;
Νομίζω πως θα πρέπει, γιατί οι έρευνες που έχουν γίνει σε ανθρώπους έδειξαν μια παρόμοια σχέση μεταξύ βιταμίνης D και καρκίνου.
Παρόλα αυτά δε βρίσκουν μια σχέση αιτίου αποτελέσματος, αλλά αξίζει να δώσουμε προσοχή.
Τα χαμηλά επίπεδα 25VitD στους σκύλους μας επίσης αντικατοπτρίζει την κατάσταση στον κόσμο ζουν (και ζούμε).
Εδώ παραθέτουμε μερικούς ακόμα λόγους που είναι γνωστό πως μειώνουν την ικανότητα μετατροπής της βιταμίνης D σε 25VitD:
- Τα πολυακόρεστα λίπη μπορούν να μειώσουν τη βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης D
- Το φθόριο (που περιέχεται σε πολλές τροφές σκύλων και στο νερό) μειώνει το μαγνήσιο, που είναι βασικός παράγοντας για τη βιταμίνη D
- Τα ισχυρά μαγνητικά πεδία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα βιταμίνης D
- Τα PCB (πολυχλωριωμένα διφαινύλια) αυξάνουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας κατά 3%
- Το roundup ( glyphosate, που υπάρχει σε τροφές και στο περιβάλλον) μειώνει τη βιταμίνη D
- Tα επιβραδυντικά φλόγας (που είναι 10 φορές πιο πολλά στους σκύλους από ότι στους ανθρώπους) απενεργοποιούν τη βιταμίνη D
- Το χαμηλό μαγνήσιο στις τροφές
- Η στείρωση (τα στειρωμένα θηλυκά έχουν 10% λιγότερη 25VitD από τα αστείρωτα και τα στειρωμένα αρσενικά έχουν 30% λιγότερη από τα αστείρωτα)
- Οι παθήσεις των νεφρών (εμποδίζουν τη μετατροπή 25VitD σε χρησιμοποιήσιμη βιταμίνη D
- H έκθεση στο DDT και σε άλλα παρασιτοκτόνα
- Ορισμένα φάρμακα (καθώς και το βαλσαμόχορτο και τα ορυκτέλαια) μπορούν να καταστρέψουν ή να μπλοκάρουν τη βιταμίνηD
Oι περισσότεροι σκύλοι, στις μέρες μας, θα επηρεαστούν από τουλάχιστον δύο ή τρεις από τους παραπάνω παράγοντες.
Τι σημαίνει λοιπόν αυτό;
Υπάρχει Αλήθεια Πρόβλημα με τη Βιταμίνη D στους σκύλους;
Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις έρευνες που δείχνουν ότι οι σκύλοι με χαμηλά επίπεδα 25VitD μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για καρκίνο ή άλλες ασθένειες.
Έτσι οι ερευνητές και οι κτηνίατροι μας λένε ότι οι σκύλοι πρέπει να λαμβάνουν περισσότερη βιταμίνηD μέσω της διατροφής τους.
Και αυτό είναι λογικό…
… γιατί οι σκύλοι μας έχουν ένα πρόβλημα που πρέπει να ξεπεράσουν
Τα τελευταία 40 χρόνια, η τροφή των σκύλων μας περιέχει όλο και λιγότερη βιταμίνη D.
Αυτό αποτελεί σίγουρα ένα πρόβλημα… ειδικά όταν ξέρουμε ότι η στείρωση και οι τοξίνες στο φαγητό τους και στο περιβάλλον μειώνουν την ποσότητα βιταμίνης D που έχουν διαθέσιμη!
Σε αντίθεση με τους σκύλους, οι αγελάδες, οι κότες και άλλα ζώα που τρώνε οι σκύλοι, μπορούν να φτιάξουν βιταμίνη D κατά την έκθεσή τους στον ήλιο. Αλλά τα περισσότερα από αυτά τα ζώα μεγαλώνουν σε σκοτεινά κτίρια και εξαιτίας της υπερεκτροφής, των παρασιτοκτόνων και των μεταλλαγμένων τροφίμων, οι τροφές που καταναλώνουν είναι λιγότερο θρεπτικές.
Όπως καταλαβαίνετε, στις μέρες μας περιέχεται λιγότερη βιταμίνη D από ότι στο παρελθόν. Έτσι, θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να σιγουρευτούμε ότι οι σκύλοι μας παίρνουν αρκετή.
Αλλά το καίριο ερώτημα είναι, πόση είναι αρκετή;
Πόση Είναι Αρκετή;
Εδώ υπάρχει πρόβλημα…
Η USDA είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της περιεκτικότητας των τροφών σε βιταμίνη D (και άλλα μικροσυστατικά). Αλλά η βιταμίνη D είναι αλήθεια πολύ δύσκολο να την ερευνήσεις… έτσι οι πληροφορίες είναι ελλείπεις.
Από την άλλη πλευρά, το να εξετάσουμε τους σκύλους μας για την παρουσία βιταμίνης D, είναι επίσης αρκετά δύσκολο.
Μπορούμε να μετρήσουμε μόνο την 25VitεD, που είναι απλά ο πρόδρομος της βιταμίνης D και λέγεται 1,25 διυδροξυ βιταμίνη.
Έτσι, δεν ξέρουμε πραγματικά πόση βιταμίνηD πρέπει να περιέχεται στις τροφές που τρώμε (γιατί η USDA δεν εξετάζει τις ποσότητες βιταμίνης που περιέχονται στα άγρια θηράματα που κατανάλωναν οι πρόγονοι των σκύλων μας και επίσης δεν κάνει και πολύ καλή δουλειά στη μέτρηση των ζώων εκτροφείου).
Δεν ξέρουμε την ιδανική ποσότητα που θα έπρεπε να περιέχεται στο αίμα τους.
Ακόμη και αν την ξέραμε, μπορούμε μόνο να μετρήσουμε την ποσότητα του προδρόμου της, όχι την χρησιμοποιήσιμη μορφή της βιταμίνης D.
Αν ταΐζουμε τους σκύλους μας κροκέτες, θα πρέπει να βασιστούμε στην AAFCO (Association of American Feed Control Officials) για να μας πουν πόση βιταμίνη D πρέπει να έχουν οι τροφές.
Αλλά τα πρότυπα της AAFCO δεν έχουν εφαρμογή σε εμάς που δίνουμε φρέσκες ολόκληρες τροφές. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ποσοστά δεν είναι αρκετά για να προφυλάξουν τους σκύλους μας από ασθένειες.
Τι Ξέρουμε
Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι οι ερευνητές που μετρούν την 25VitD στους σκύλους, βρήκαν ότι οι σκύλοι που η διατροφή τους συμπληρωνόταν με λάδι σολομού, είχαν σημαντικά πιο ψηλά ποσοστά 25VitD από τους σκύλους που έπαιρναν άλλα συμπληρώματα με έλαια ψαριών που θεωρητικά περιείχαν βιταμίνη D.
Παραδοσιακά, ήταν γνωστό ότι όλα τα ψάρια και τα έλαια ψαριών είχαν ψηλά επίπεδα βιταμίνης D. Αλλά μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα.
Σε αυτή τη μελέτη, βρήκαν ότι ο σολομός (όχι εκτροφείου) έχει πολύ περισσότερη βιταμίνη D3 σε σχέση με άλλα ψάρια…
… πολύ περισσότερη!
Άρα, αν ανησυχείς για την ποσότητα βιταμίνης D που παίρνει ο σκύλος σου, το να προσθέσεις σολομό στη διατροφή του, είναι πιθανά ένα λογικό πλάνο.
Αν δίνεις στο σκύλο σου φρέσκες ολόκληρες τροφές, θα χρειαστεί στην καθημερινή του διατροφή, το λιγότερο 125IU βιταμίνης D για κάθε 1000 θερμίδες τροφής και 750IU το περισσότερο.
Έτσι, ένας σκύλος 15 κιλών με κανονική δραστηριότητα θα χρειαστεί 125-750 IU βιταμίνης D στην καθημερινή του διατροφή.
Όπως μπορείτε να δείτε πιο πάνω, 30 περίπου γραμμάρια άγριου σολομού κάθε μια ή δύο μέρες είναι αρκετή, ακόμα και αν η διατροφή του δεν περιέχει καθόλου βιταμίνη D.
Επίσης, το λάδι από συκώτι μπακαλιάρου είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης D… είναι η καλύτερη πηγή που γνωρίζουμε. Αλλά επειδή είναι τόσο ισχυρή πηγή, θα πρέπει να ανησυχούμε για υπερβολική δόση βιταμίνης D (και βιταμίνης Α).
Απλά διαβάστε την ετικέτα και σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος σας παίρνει 125 IU την ημέρα (για κάθε 15 κιλά του ζώου).
Πώς Ξέρεις Αν ο Σκύλος Σου Έχει Αρκετή Βιταμίνη D;
Δεν υπάρχει αμφιβολία για το αν αξίζει την προσοχή μας η έρευνα που δείχνει ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στον καρκίνο και την 25VitD. Και ξέρουμε ότι πιθανά ο σκύλος σου δεν παίρνει αρκετή.
Αλλά πώς μπορείς να είσαι σίγουρος;
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να το ζητήσεις από μια κτηνιατρική κλινική. Συνήθως κοστίζει λιγότερο από 100$ και είναι μια απλή εξέταση αίματος.
Αλλά αν εξετάσεις το σκύλο σου και αποφασίσεις να του δώσεις συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D που δεν παρέχεται από ολόκληρη τροφή όπως ο σολομός , τότε μη θεωρήσεις ότι κάνεις το καλύτερο που μπορείς δια εκείνον…
Πρέπει να σε προειδοποιήσω για κάτι πριν δώσεις στο σκύλο σου βιταμίνη D για να μειώσεις το ρίσκο για καρκίνο.
Η Μελέτη για την Καροτίνη β
Στη δεκαετία του 90, ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με υψηλά ποσοστά καροτίνης β και ρετινόλης (βιταμίνη Α) στο αίμα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στους πνεύμονες, άλλα είδη καρκίνων και θάνατο.
Ακούγεται οικείο;
Έτσι αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια έρευνα και την έκαναν σε ανθρώπους που είχαν πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στους πνεύμονες, όπως καπνιστές και ανθρώπους που δούλευαν με αμίαντο.
Έδωσαν σε αυτούς τους ανθρώπους 30mg καροτίνη β την ημέρα και 25.000 IU ρετινόλης, σκεπτόμενοι ότι αυτό θα μείωνε την πιθανότητα για καρκίνο.
Τα αποτελέσματα σόκαραν τους ερευνητές…
… τα περιστατικά καρκίνου των πνευμόνων έφτασαν στο 28% και αυτά των θανάτων στο 17% και υπήρχαν αυξημένοι δείκτες θανάτων από καρδιακά νοσήματα, συγκριτικά με την ομάδα πλασέμπο.
Η αύξηση του ρίσκου για καρκίνο, ακόμα και θάνατο ήταν τόσο σημαντική που σταμάτησαν την έρευνα νωρίς καθώς και τη χορήγηση βιταμίνης Α.
Ενώ οι πιθανότητες για καρδιακά νοσήματα μειώθηκε αφού σταμάτησε η χορήγηση βιταμίνης Α, το ρίσκο για εμφάνιση καρκίνου παρέμεινε για πέντε χρόνια μετά τη διακοπή της έρευνας.
Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας;
Δεν ξέρουμε αρκετά πράγματα για το πώς οι βιταμίνες και οι συμπαράγοντές τους λειτουργούν στο σώμα.
Αυτό που αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε είναι ότι οι συνθετικές βιταμίνες και τα μέταλλα δεν δρουν στο σώμα με τον τρόπο που νομίζουμε ότι θα έπρεπε.
Δεν είναι τόσο προβλέψιμα όσο τα συμπληρώματα που βασίζονται στην τροφή, γιατί μπορεί να τους λείπουν σημαντικοί συμπαράγοντες ή φυτοθρεπτικά που θα μπορούσαν να τα ρυθμίσουν.
Έτσι αν θα θέλατε να ενισχύσετε τα ποσοστά βιταμίνης D που παίρνει ο σκύλος σας –και πιθανά θα έπρεπε- τότε είναι σημαντικό να το κάνετε μέσω της τροφής και όχι χαπιών βιταμίνης D.
Μια τελευταία έρευνα θα σας βοηθήσει να το δείτε αυτό ξεκάθαρα…
Μια Ακόμα Έρευνα
Ξέρουμε ότι η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδα, μια δυσπλασία της ανάπτυξης των οστών.
Οι ερευνητές εξέτασαν το πώς τα χάπια βιταμίνης D θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτή την ασθένεια. Έτσι, έβαλαν θηλυκά ποντίκια σε διατροφή ελλιπή σε βιταμίνη D… και πολλοί από τους απογόνους τους είχαν ανώμαλη οστική ανάπτυξη (αυτό σημαίνει ραχίτιδα).
Έτσι, έδωσαν συνθετική βιταμίνη D στα θηλυκά ποντίκια και εξέτασαν τους απογόνους τους… το ένα τρίτο από αυτούς είχαν ραχίτιδα.
Μετά οι επιστήμονες έδωσαν στους ποντικούς συκώτι (που είναι πηγή βιταμίνης D από ολόκληρη τροφή). Τώρα το 100% των απογόνων ήταν φυσιολογικά.
Τι Μπορούμε Να Κάνουμε;
Σκέψου την τροφή που τρώει ο σκύλος σου…
… αν τρώει κροκέτες, ή ωμή τροφή με συνθετική βιταμίνη D (θα γράφει βιταμίνη D στην ετικέτα), τότε ξέρεις ότι μάλλον δεν παίρνει αρκετή.
Έχε στο μυαλό σου ότι ακόμα και η ωμές τροφές μπορεί να περιέχουν συνθετική βιταμίνη D. Αν λέει βιταμίνη D, δεν είναι φυσική.
Και θυμήσου, αν οι κατασκευαστές τροφών «μπερδευτούν» και βάλουν λίγη παραπάνω βιταμίνη D στην τροφή, ο σκύλος σου μπορεί να αποκτήσει νεφρικά νοσήματα ή νεφρική ανεπάρκεια ( πολλές από τις τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν σκοτώσει σκύλους εξαιτίας της τοξικότητας της βιταμίνης D).
Αυτός είναι, κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος για να σιγουρευτείς ότι ο σκύλος σου παίρνει αρκετή βιταμίνη D (και άλλες σημαντικές βιταμίνες) στη διατροφή και στο σώμα του.
- Τάϊζε το σκύλο σου ζώα ελεύθερης βοσκή όποτε μπορείς. Θα έχουν περισσότερη βιταμίνη D από ότι τα οικόσιτα.
- Τάϊζε το σκύλο σου ζώα που βόσκουν χορτάρι στα λιβάδια. Θα έχουν περισσότερη βιταμίνη D από τα ζώα που αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους.
- Τάϊζε το σκύλο σου ζώα που τρέφονται με βιολογικές τροφές. Θα έχεις λιγότερες πιθανότητες να έχουν καταναλώσει τροφές με glyphosate και άλλα συστατικά που καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά.
- Μην δίνεις τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο με συνθετική (ψεύτικη) βιταμίνη D. Αν λέει βιταμίνη D στην ετικέτα, δεν είναι βιταμίνη D… είναι ψεύτικη, χημική και δεν θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο (και μπορεί να βλάψει το σκύλο αν είναι πάρα πολλή).
- Συμπλήρωσε τη διατροφή του σκύλου σου με σολομό ή με έλαιο από συκώτι μπακαλιάρου.
- Εξέτασε το σκύλο σου για έλλειψη βιταμίνης D, αν μπορείς να κάνεις όλα τα παραπάνω.