Αν είστε ο ευτυχής κάτοχος ενός κατοικίδιου πιθανά να έχετε έρθει αντιμέτωπος με το ερώτημα :
Η στείρωση καθιερώθηκε ως ο κατεξοχήν τρόπος αποφυγής ανεπιθύμητων γεννήσεων (αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων), στην πορεία όμως του χρόνου φάνηκε και η επιρροή της χειρουργικής αυτής επέμβασης στη διάρκεια και την ποιότητα ζωής των κατοικιδίων μας (σκύλων και γατών). Πλέον, στα δεσποζόμενα κατοικίδια η ωοθηκυστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση μήτρας κι ωοθηκών) ή η ωοθηκεκτομή (αφαίρεση μόνο των ωοθηκών) για τα θηλυκά και η ορχεκτομή (αφαίρεση των όρχεων) για τα αρσενικά, συνίσταται κυρίως για προληπτικούς λόγους υγείας, καθώς ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης μπορεί να φροντίσει το ζώο του να μην έχει την ευκαιρία να ζευγαρώσει, αν αυτό δεν είναι επιθυμητό.
Μελέτες που έγιναν αναδρομικά σε χιλιάδες ζώα που έχουν στειρωθεί χειρουργικά σε διάφορες ηλικίες και για διάφορους λόγους, έχουν αποδείξει τα οφέλη της στείρωσης. Πιο συγκεκριμένα, οι θηλυκοί σκύλοι που στειρώνονται νωρίς (πριν τον πρώτο οίστρο ή το αργότερο πριν το δεύτερο οίστρο) έχουν εξαιρετικά μικρές πιθανότητες (της τάξης του 3-5%) να παρουσιάσουν στο μέλλον κακοήθεις όγκους στο μαστό, σε σχέση με τα ζώα που δεν έχουν στειρωθεί. Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες που στειρώνονται νωρίς. Επιπλέον, τα στειρωμένα θηλυκά ζώα είναι αδύνατο να παρουσιάσουν πυομήτρα (κατάσταση επείγουσα, απειλητική για τη ζωή του ζώου, πολύ συχνή στα ακέραια θηλυκά από τη μέση ηλικία και μετά, που αντιμετωπίζεται χειρουργικά!) ή/και όγκους της μήτρας και των ωοθηκών, εφ’όσον αυτά τα όργανα έχουν αφαιρεθεί. Οι αρσενικοί σκύλοι απαλλάσσονται από τα προβλήματα που σχετίζονται με τους όρχεις (εμφάνιση φλεγμονών , νεοπλασιών) και είναι σχεδόν απίθανο να παρουσιάσουν προστατίτιδα ή/και καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, ενώ για τις κακοήθεις καταστάσεις που αφορούν στον προστάτη η ορχεκτομή δεν προστατεύει δυστυχώς.
Τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο κάποιος θα μπορούσε να οδηγηθεί στην στείρωση του ζώου του. Αυτό αφορά κυρίως σε αρσενικούς σκύλους (με την συμβουλή εκπαιδευτή και την ταυτόχρονη εκπαίδευση του ζώου) για την καταπολέμηση επιθετικής συμπεριφοράς ή/και υπερβολική εκδήλωση συμπεριφοράς ζευγαρώματος, αλλά και στις γάτες και τους γάτους. Η συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος των γατών είναι πολύ έντονη και μπορεί να φτάσει ως και σε επιθετική, υπάρχει έντονη τάση φυγής και περιπλάνησης για την ανεύρεση συντρόφου με ό,τι κινδύνους αυτό περιλαμβάνει (πτώση από μπαλκόνια, τραυματισμούς από άλλα ζώα ή αυτοκίνητα, απώλεια του ζώου), ενώ υπάρχει κι ο κίνδυνος μόλυνσης της γάτας από σοβαρότατα ανίατα νοσήματα (Felv, Fiv) κατά το ζευγάρωμα ή τις διαμάχες που προκύπτουν την περίοδο αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, αναφερόμαστε στη χειρουργική στείρωση του ζώου κι όχι σε ορμονοθεραπείες, οι οποίες έχουν παροδικό αποτέλεσμα και η συνεχής εφαρμογή τους προδιαθέτει σε κακοήθεις εξεργασίες του μαστού κι εμφάνιση πυομήτρας. Ο καταλληλότερος για να σας ενημερώσει σωστά και να λύσει τις απορίες σας σε κάθε περίπτωση είναι φυσικά ο κτηνίατρός σας. Τέλος, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι η στείρωση αποτελεί σοβαρή παρέμβαση στη φύση του ζώου τους και γι’αυτό την αποφεύγουν, ας έχουμε υπ’όψιν μας ότι η πρώτη και μεγαλύτερη παρέμβαση στη φύση τους ήταν ακριβώς το ότι έγιναν κατοικίδια, ότι δηλαδή δεν έχουν την ευκαιρία να ζευγαρώνουν όπως θα έκαναν αν ζούσαν ελεύθερα στη φύση. Ψάχνοντας λοιπόν τρόπους να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής τους και να παρατείνουμε τη διάρκειά της, η στείρωση (ιδίως για τα θηλυκά ζώα) είναι κάτι που προτείνουμε να σκεφτείτε σοβαρά.
Αλεξάνδρα Δέρβα
Κτηνίατρος DVM, Απόφοιτός ΑΠΘ,Μετεκπαιδευθείσα στην Παθολογική Κλινική της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση Ιατρείου HEALTHY PETS: Αθήνα – Αδελφών Πιερράκου 41
τηλ. 2107794242 – 6942928817
site: www.healthypets.gr