Καταρχήν πρέπει να γνωρίσουμε ποιες είναι οι επικρατούσες “θεωρίες” γύρω από την διατροφή σκύλου, αλλά και τι πρεσβεύει η κάθε μια.
Ξηρά Τροφή
Αποτελεί την συνήθη επιλογή λόγω ευκολίας αλλά και οικονομίας.
Επιχείρημα: περιέχει συμπυκνωμένα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον σκύλο.
Barf ή Ωμή διατροφή
Παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ραγδαία άνοδο.
Επιχείρημα: είναι η φυσική διατροφή του σκύλου, λαμβάνοντας υπόψιν την ανατομία, την ιστορία του είδους, αλλά και το γεγονός ότι όταν η τροφή δεν μαγειρεύεται δεν καταστρέφονται από την θερμοκρασία ένζυμα και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Μαγειρεμένη Τροφή
Είναι η πιο συνήθης επιλογή μαζί με την ξηρά τροφή.
Επιχείρημα: Μέσα από το μαγείρεμα προφυλάσσεται ο σκύλος και ο άνθρωπος από τοξικά φορτία που περιέχουν οι τροφές. (από την μόλυνση του περιβάλλοντος και τις μεθόδους εκτροφής και καλλιέργειας). Επίσης δεν υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών που αποδίδονται σε μη τήρηση των κανόνων υγιεινής που είναι απαραίτητοι όταν επιλογή είναι η barf.
Vegan
Αστείο ή όχι ήδη υπάρχουν διατροφικές σχολές που υποστηρίζουν ότι ο σκύλος μπορεί να είναι υγιέστατος μόνο με “πράσινη” ωμή διατροφή. Αποτελεί φυσικά την μειονότητα ως επιλογή διατροφής και κατά την άποψή μου εκφράζει μια ακραία τάση. Η εξελικτική διαδικασία στην φύση έχει πιο αργούς ρυθμούς από την ανθρώπινη λογική και ηθική και εάν αυτό δεν το αντιληφθούμε τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.
Παρόλα αυτά σέβομαι την φιλοσοφία όσων για λόγους ηθικής επιλέγουν την χορτοφαγική διατροφή για τον σκύλο τους και ομολογώ ότι έχω συναντήσει σκύλους εξαιρετικά υγιείς και χωρίς την πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης. Το εγχείρημα όμως απαιτεί γνώση και όχι απλά ιδεολογικές κραυγές.
Ποια είναι λοιπόν η σωστή επιλογή;
Πίστεψέ με δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύπλοκο για να απαντηθεί, στην συμβίωση σου με τον σκύλο, από το τι πρέπει να τρώει. Ως γενική αρχή θα σου πω ότι σωστή επιλογή είναι η απαλλαγμένη από τεχνητούς παράγοντες διατροφή και αυτή που έχει υποστεί την λιγότερη δυνατόν επεξεργασία … και φυσικά αυτή η επιλογή πρέπει να στηρίζεται στην βάση ότι ο σκύλος ακόμα είναι σαρκοφάγο.
Υπάρχει, όμως, ένας κανόνας που πρέπει να ακολουθήσεις εάν θέλεις να έχεις έναν υγιή σκύλο…
“Ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να γίνεις οπαδός μιας συγκεκριμένης θεωρίας”. Θα χρειαστώ λοιπόν την υπομονή σου τώρα για να ξεκαθαρίσουμε το πλαίσιο Σκύλος και Διατροφή.
Η φύση γνωρίζει!
Τόσο εμείς όσο και ο σκύλος είμαστε εξοπλισμένοι με ένα “σύστημα” που εντοπίζει στο σώμα τις πιθανές ελλείψεις από κάποιο συστατικό και μέσα από την όρεξη ή την γεύση μάς κατευθύνει στις τροφές που το περιέχουν. Ο σημερινός τρόπος ζωής μας με δεδομένο ότι βασίζεται στην “γνώση” έχει οδηγήσει αυτό το σύστημα σε ατροφία.
Πως έχει γίνει αυτό;
Όταν αυτό που διαβάζεις έχει πλέον μεγαλύτερη δύναμη από το ίδιο σου το ένστικτο τότε το ένστικτο που αγνοείς “ατροφεί”. Έτσι, εάν βασίσεις την διατροφή σου μόνο σε όσα σου λένε οι διατροφολόγοι τότε καταλαβαίνεις ότι η εσωτερική καθοδήγηση ή ένστικτό θα περάσει σε δεύτερο πλάνο. Φαντάσου τώρα τι συμβαίνει στην περίπτωση του σκύλου που δεν έχει καν την δυνατότητα να εκδηλώσει επιθυμία ή να διεκδικήσει την τροφή του με βάση αυτή την καθοδήγηση.
Παρουσιάζεις αυτό το ένστικτο ως αλάνθαστο, αλλά εάν ήταν έτσι τότε γιατί πολλές φορές μας κατευθύνει σε τροφές που δεν είναι “υγιεινές” όπως τα γλυκά ή οι επεξεργασμένες έτοιμες τροφές; Ο σκύλος ας πούμε γιατί δείχνει να του αρέσει η σοκολάτα ενώ είναι τοξική γι’ αυτόν;
Σε αυτό το σημείο λοιπόν είμαστε στην καρδιά του ζητήματος που αφορά στην διατροφή, τόσο την δική μας, όσο και του σκύλου.
Ίσως θα έχεις ακούσει για κάποιες “ουσίες” στον εγκέφαλό μας οι οποίες ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Αυτές οι ουσίες αντλούν τα στοιχεία που τις δημιουργούν από τις τροφές. Κάποιοι από αυτούς τους νευροδιαβιβαστές εμπλέκονται άμεσα με το συναίσθημα της ευχαρίστησης.
Δώσε λίγο την προσοχή σου τώρα… Στην φύση υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν με εξαιρετικά άμεσο τρόπο αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, άρα όπως καταλαβαίνεις προκαλούν και άμεσα το συναίσθημα της ευχαρίστησης.
Μια από αυτές τις τροφές είναι η ζάχαρη. Μια άλλη είναι η σοκολάτα. Η φύση όμως είναι απίστευτα ευφυής. Οι καρποί του κακάο από τους οποίους προέρχεται η σοκολάτα εάν τους δοκιμάσεις έχουν έως και οδυνηρή γεύση. Εάν βέβαια τους επεξεργαστείς μπορείς αυτή την χαρακτηριστική πικρίλα να την περιορίσεις ακόμα και εξαφανίσεις.
Επίσης εάν θέλεις να κάνεις ένα προϊόν ακαταμάχητο τότε δεν έχεις παρά να προσθέσεις λίγη ζάχαρη. Έτσι έχεις δύο πράγματα που προκαλούν άμεση παραγωγή ευχαρίστησης σε ασυναγώνιστη γεύση. Τώρα απάντησε μου ποιος έκανε λάθος; Το ένστικτο που καθοδηγεί τον σκύλο σε κάτι τοξικό ή η επεξεργασία ενός πικρού καρπού που τον μετάτρεψε σε κάτι εξαιρετικά γευστικό που μάλιστα προκαλεί και μια εσωτερική ευεξία;
Δεν είναι απίστευτο να έχεις μια τέτοιου είδους δύναμη; Να μετατρέπεις μια τροφή που θα ήταν αδιάφορη σε ελκυστική; Εάν παράλληλα με την τέχνη της χημείας αρχίσεις να παράγεις και νέες ουσίες που κάνουν ότι θέλεις γευστικό, αλλά και το συντηρούν για όσο θέλεις, ώστε εάν δεν αγοραστεί να μην χρειαστεί να το πετάξεις, τότε καταλαβαίνεις την στρέβλωση που προκαλείς στο ένστικτο που σε καθοδηγεί μέσα από την επιθυμία;
Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αρχίσει να γίνετε αντιληπτό και γι’ αυτό εμφανίζονται τεράστια ρεύματα ενάντια στην επεξεργασμένη τροφή, αλλά παράλληλα βλέπεις και τόσο αντιφατικές τάσεις, τόσο στην δική μας διατροφή, όσο και στου σκύλου.
Είναι ακόμα πιο τραγικό όταν αντιληφθείς ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν από κάποια παγκόσμια εμπορική συνωμοσία, αλλά επειδή πάντα ο άνθρωπος βιαζόταν να υμνήσει τις ανακαλύψεις της σκέψης.
Τότε η απάντηση στο τι πρέπει να τρώει ο σκύλος είναι απλή … πρέπει να τρώει ότι θα έτρωγε στην φύση, χωρίς επεξεργασία.
Όχι η απάντηση δεν είναι απλή. Καταρχήν γιατί δεν υπάρχει τίποτα το οποίο είναι χωρίς επεξεργασία.
Το κρέας προέρχεται από την εκτροφή ζώων που τρώνε επεξεργασμένες τροφές ενώ εμβολιάζονται με χημικά. Τα λαχανικά ακόμα και τα βιολογικής καλλιέργειας ευδοκιμούν σε έναν πλανήτη που τα φυτοφάρμακα έχουν μολύνει το χώμα και το νερό του. Έτσι στην καλύτερη περίπτωση μπορούμε απλά να μιλάμε για την κατά το δυνατόν μικρότερη επεξεργασία.
Έστω και έτσι λοιπόν μιλάμε για τροφές στην πρώτη τους μορφή;
Πάλι δεν είναι εύκολη η απάντηση. Οι τεχνικές που ανέπτυξε ο άνθρωπος για την παραγωγή των αγαθών του, οδήγησαν στην δημιουργία προιόντων τα οποία όμως είναι άδεια από χρήσιμα στοιχεία. Έρευνες δείχνουν μια ραγδαία ελάττωση των βιταμινών και των χρήσιμων στοιχείων που εμπεριέχονται στα προϊόντα που καταναλώνουμε τα τελευταία χρόνια.
Αυτό οδήγησε εμάς στην αναγκαιότητα της λήψης συμπληρωμάτων και τον σκύλο στην αναγκαιότητα κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών που τουλάχιστον περιέχουν συμπυκνωμένα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.
Άρα ξηρά τροφή;
Θυμήσου τον κανόνα με τον οποίο ξεκινήσαμε την συζήτηση μας. “ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να γίνεις οπαδός μιας συγκεκριμένης θεωρίας που αφορά τη διατροφή του σκύλου”.
Υπάρχουν πράγματι ξηρές τροφές στο εμπόριο οι οποίες τηρούν προδιαγραφές «καθαρότητας» του περιεχομένου τους και είναι απαλλαγμένες από συστατικά άχρηστα ή και επικίνδυνα για τον σκύλο, ακόμα και εδώ όμως υπάρχει πρόβλημα.
Η χρόνια λήψη μιας επεξεργασμένης τροφής προκαλεί ανεπάρκεια σε κομμάτια του συστήματος της πέψης.
Για να λειτουργήσει σωστά η πέψη έχει ανάγκη, τα ένζυμα (τα οποία προμηθευόμαστε κυρίως από τα λαχανικά), αλλά και μια σωστή εντερική χλωρίδα αποτελούμενη από τα λεγόμενα προβιοτικά.
Τα προβιοτικά είναι κάποιοι χρήσιμοι μικροοργανισμοί που βοηθούν στην σωστή διαδικασία της πέψης. Στις ξηρές τροφές προκειμένου να βοηθηθεί ο μεταβολισμός, υπάρχουν μέσα τόσο ένζυμα όσο και τέτοιου είδους προβιοτικά. Έτσι, όπως είναι λογικό, εάν δίνουμε για χρόνια ξηρά τροφή και αρχίσουμε ξαφνικά να δίνουμε μη επεξεργασμένη τροφή ο οργανισμός δεν θα μπορεί να κάνει σωστά την διαδικασία, διότι θα έχει συνηθίσει να του παρέχονται έτοιμα τα μεταβολικά υλικά. Έτσι θα καταλήξουμε να έχουμε ένα συνεχώς πεινασμένο σκύλο ανεξάρτητα από της ποσότητες φαγητού που καταναλώνει. Άρα όπως καταλαβαίνεις ο σκύλος θα έχει αποκοπεί από το «φυσικό».
Όλα αυτά ακούγονται βουνό!
Προσπαθώ απλά να σου μεταφέρω την πραγματικότητα και εσύ θα αποφασίσεις για τον δρόμο που θα ακολουθήσεις. Επίσης αμέσως μετά θα αναλύσουμε το γιατί η διατροφή του κάθε σκύλου είναι ένας απόλυτα άλλος κόσμος και δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να βάλουμε όλα τα σκυλιά κάτω από μια και μόνο φιλοσοφία διατροφής. Ας ανακεφαλαιώσουμε όμως μέχρι εδώ.
α. Το ένστικτο της επιθυμίας μπορεί να ξεγελαστεί όταν μιλάμε για τροφές που προκαλούν “διέγερση” στους νευροδιαβιβαστές.
β. Οι χωρίς επεξεργασία τροφές έχουν τα τελευταία χρόνια μειωμένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, ενώ λόγω της μόλυνσης του πλανήτη περιέχουν τοξικά φορτία ακόμα και εάν μιλάμε για κρέατα ελευθέρας βοσκής ή βιολογικές καλλιέργειες.
γ. Η μακροχρόνια λήψη μόνο επεξεργασμένων τροφών, ακόμα και υψηλής ποιότητας οδηγεί σε ατροφία ή εξάρτηση το μεταβολικό σύστημα.
Στο σημείο λοιπόν αυτό θα πρέπει να έχεις ήδη καταλάβει ότι δεν μπορείς να γίνεις οπαδός κάποιας σχολής εάν θέλεις πραγματικά έναν υγιή σκύλο.
Ακούγετε σαν αδιέξοδο…
Το ξέρω κάπως έτσι ένιωσα και εγώ όταν άρχισα να καταλαβαίνω τι συμβαίνει γύρω μας. Υπάρχει όμως διέξοδος εάν κρατήσεις το μυαλό σου ανοιχτό και δεν ψάξεις απλά μια εύκολη λύση. Το ξέρω ότι είναι ευκολότερο να αποφασίσεις ότι το σωστό είναι η ξηρά τροφή ή η barf ή η απλά μαγειρεμένη τροφή αλλά το σωστό είναι να αποκτήσεις τις αναγκαίες πλέον γνώσεις, για να σε οδηγούν πάντα στο να έχεις την δυνατότητα της σωστής επιλογής, που θα έρχεται σε συμφωνία με τις ανάγκες του σκύλου σου αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες σου.
Κάποτε αυτή η γνώση δεν ήταν απαραίτητη σήμερα είναι προκειμένου να ξεμπλέξουμε το κουβάρι που εμείς δημιουργήσαμε.
Για να καταλάβεις την σοβαρότητα τις διατροφής θα σου αναφέρω δύο παραδείγματα αυτά των βιταμινών και των Ω3.
Ας δούμε λοιπόν τι κάνουν αρχικά όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία που λέμε ότι βρίσκονται μέσα στις τροφές, επεξεργασμένες ή όχι.
Διατροφή Σκύλου – ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ!
Ποια είναι η χρησιμότητα των βιταμινών;
Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες, κυριολεκτικά, για δεκάδες χιλιάδες διαφορετικές χημικές αντιδράσεις στο σώμα του σκύλου σας ενώ παράλληλα το προστατεύουν από τις περιβαλλοντικές τοξίνες. Συχνά, λειτουργούν σε συνδυασμό με τα μέταλλα και τα ένζυμα για να διασφαλίσουν τη φυσιολογική πέψη, την αναπαραγωγή, τη μυϊκή και οστική ανάπτυξη και λειτουργία, το υγιές δέρμα και τρίχωμα, την υγεία του νευρικού συστήματος, την πήξη του αίματος και την χρήση των λιπαρών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων από το σώμα.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη βιταμινών;
Ναι. Οι βιταμίνες γενικά, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το πώς αποθηκεύονται στο σώμα, τις λιποδιαλυτές και τις υδατοδιαλυτές. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αποθηκεύονται στο συκώτι και στο λιπώδη ιστό.
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν:
Βιταμίνη Α
Βιταμίνη D
Βιταμίνη Ε
Βιταμίνη K
Οι υδατοδιάλυτες βιταμίνες, από την άλλη πλευρά, αποθηκεύονται από το σώμα σε πολύ μικρές ποσότητες. Χρειάζεται να λαμβάνονται καθημερινά και το πλεόνασμα τους αποβάλλεται από το σώμα.
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν:
Βιταμίνη C
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
Βιταμίνη Β3 (νιασίνη)
Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ)
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)
Βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλμίνη) και Φολικό
Οξύ
Βιοτίνη
Ας δούμε όμως που βρίσκονται οι βιταμίνες στις τροφές, αλλά και τι σημαίνει μια πιθανή έλλειψή τους.
ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Βιταμίνες | Συνιστώμενη ημερήσια δόση | Τοξική Δόση* | Πηγές | Ενδείξεις Έλλειψης |
Α | 2272 ΙU/lb αφυδατωμένης τροφής | 113,600 ΙU/lb αφυδατωμένης τροφής | Συκώτι, ιχθυέλαιο, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα | Κακή νυχτερινή όραση, καθυστέρηση στη ανάπτυξη, κακάς ποιότητας δέρμα και τρίχωμα |
D | 227 IU/lb αφυδατωμένης τροφής | 2272 ΙU/lb αφυδατωμένης τροφής | Ηλιοφάνεια, γαλακτοκομικά προϊόντα, ιχθυέλαιο | Ραχίτιδα, κακή οδοντοφυΐα των μόνιμων δοντιών |
E | 23 IU/lb αφυδατωμένης τροφής | 455 ΙU/lb αφυδατωμένης τροφής | Φυτικά έλαια ψυχρής έκθλιψης, κρέας, ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά | Αναπαραγωγική ανεπάρκεια, σύνδρομο brown bowel |
K | Συντίθεται από το σώμα | καμία | Φύκια, αλφάλφα, κρόκος αυγού | Αυξημένος χρόνος πήξης, αιμορραγία |
*Αυτή η δόση θα πρέπει να λαμβάνεται για μήνες, προκειμένου να δημιουργήσει τοξικότητα.
**1lb= 1lb=0.45359237 kgr
ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Βιταμίνες | Συνιστώμενη ημερήσια δόση | Πηγές | Ενδείξεις Έλλειψης |
Βιταμίνη | Δεν είναι απαραίτητη, συντίθεται στο συκώτι των υγιών σκύλων | Εσπεριδοειδή και λαχανικά | Αργή ανάρρωση, αυξημένη ευαισθησία σε αρρώστιες |
Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη) | .01 mg/lb | Φυτά, φρούτα, λαχανικά, γάλα, κρέας | Απώλεια όρεξης, απώλεια αντανακλαστικών, απώλεια νευρικού έλεγχου, αδυναμία |
Νιασίνη | .12 mg/lb | Κρέας, υποπροϊόντα κρέατος | Απώλεια όρεξης και βάρους, ερεθισμένα ούλα, αιμορραγική διάρροια |
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) | .05 mg/lb | Οργανικά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα | Ελλιπής ανάπτυξη, ανωμαλίες όρασης, καρδιακή ανεπάρκεια |
Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) | .1 mg/lb | Κρέατα και λαχανικά | Απώλεια τριχώματος, πρόωρο γκριζάρισμα, διάρροια |
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξύνη) | .01 mg/lb | Περιέχεται στις περισσότερες τροφές, καταστρέφεται κατά την επεξεργασία | Αναιμία, ανεπαρκής ανάπτυξη, δερματικές κακώσεις |
Φολικό οξύ | .002 mg/lb | Οργανικά κρέατα | Υποπλασία μυελού των οστών, μακροκυτταρική αναιμία |
Βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλμίνη) | .00025 mg/lb | Οργανικά κρέατα, ζωικές πηγές | Μακροκυτταρική αναιμία |
Βιοτίνη | .001 mg/lb | Καλαμπόκι, σόγια, μοσχαρίσιο συκώτι | Αδύναμο τρίχωμα, ξηρό δέρμα, διάρροια |
**1lb= 1lb=0.45359237 kgr
Τα Ωμέγα 3
Τι είναι τα Ωμέγα 3;
Την αξία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αναγνώρισε πρώτος ο Βρετανός φυσιολόγος Hugh Sinclair, ο οποίος κατά την δεκαετία του ’40 συνέδεσε πολλά νοσήματα, που μάστιζαν τις δυτικές κοινωνίες εκείνης της περιόδου, με την έλλειψη αυτών των λιπαρών οξέων.
Πηγή αποτελούν και τα ιχθυέλαια όπως της ρέγγας, της σαρδέλας, της αντσούγιας, του κολιού, του σολομού, της πέστροφας κ.α. Επίσης τα θαλασσινά, το tofu (τυρί από γάλα σόγιας), ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια και τα αυγά. Επίσης, πηγές ω-3 λιπαρών οξέων μπορούν να αποτελέσουν και μερικά φυτικά έλαια όπως έλαια από καρπούς, από λιναρόσπορο και ελαιοκράμβη
Ο σκύλος μου χρειάζεται Ωμέγα 3;
Μερικοί σκύλοι χρειάζονται περισσότερα Ω-3 λιπαρά στη δίαιτά τους. Συνήθως, ένας σκύλος που η δίαιτά του δεν περιλαμβάνει δημητριακά, αλλά τρέφεται με βιολογικό κρέας, δε χρειάζεται συμπληρώματα διατροφής. Αλλά αν η μερίδα του λέοντος στη δίαιτα του σκύλου αποτελείται από λιπαρά Ω-6, που προέρχονται από μεγάλα ποσοστά δημητριακών και φυτικά έλαια, τότε για να εξισορροπήσει την αναλογία Ω3 και Ω6 θα πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη των Ω3. Συμπτώματα έλλειψης Ω-3 είναι:
Η εύκολη κόπωση
Το ξηρό τρίχωμα
Το ξηρό, φολιδοειδές, κνησμώδες δέρμα
Τα εύθραυστα νύχια
Οι πόνοι στις αρθρώσεις
Εάν λοιπόν χρησιμοποιείτε κάποια ξηρά τροφή η οποία περιέχει σε μεγάλο ποσοστό δημητριακά, πιθανότατα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο σας, θα πρέπει να αυξήσετε την λήψη των Ω3 στον σκύλο σας.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσω κάποιο ειδικό συμπλήρωμα;
Σύγχρονες έρευνες έχουν βρει ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων ιχθυελαίων σε σύγκριση με την κατανάλωση ψαριών δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική, έτσι ίσως είναι καλύτερη ιδέα να δίνεις στο σκύλο σου ψάρι και όχι ιχθυέλαιο. Όλα αυτά βέβαια επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να τα εξετάσεις σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο σου.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ
Επιστρέφουμε λοιπόν εκεί από όπου ξεκινήσαμε. Αν γίνεις οπαδός οποιασδήποτε διατροφικής θεωρίας τότε ίσως κάποια στιγμή δεν θα καταφέρεις να πάρεις την σωστή απόφαση για τον σκύλο σου. Ας συνοψίσουμε λοιπόν μερικά σημεία άξονες.
1.Η έλλειψη κάποιων διατροφικών στοιχείων όπως οι βιταμίνες μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένεια ή ακόμα και μεταβολή συμπεριφοράς, όταν υπάρξει έλλειψη σε στοιχεία αναγκαία για το νευρικό σύστημα.
2.Τα δημητριακά αλλοιώνουν την αναλογία Ω3 και Ω6 και καλό είναι να αποφεύγονται όταν στις τροφές δεν έχει δοθεί σημασία σε αυτόν τον παράγοντα.
Διατροφή Σκύλου η πρόταση…
Και οι τρεις επιλογές έχουν σαφέστατα κομμάτια στα οποία υπερέχουν έναντι των “ανταγωνιστών” τους. Ο νικητής όμως είναι πάντα η συνεργασία.
Η διατροφή του σκύλου σας πρέπει να είναι μια “ζωντανή διαδικασία γεμάτη από αλλαγές” που θα οδηγούν στο να κερδίζεις τα οφέλη κάθε διατροφικής σχολής χωρίς όμως να επιβαρύνεσαι με τα μελανά της σημεία.
Η ασφαλής επιλογή!
Έτσι σου προτείνω να ξεκινήσεις την ζωή του κουταβιού σου με μια υψηλής ποιότητας ξηρά τροφή που είναι απαλλαγμένη από κάθε τεχνητό χημικό παράγοντα. Επίσης διασφάλισε ότι στην παρασκευή της έχουν χρησιμοποιηθεί συστατικά προορισμένα και για ανθρώπινη κατανάλωση. Επίσης ή θα είναι απαλλαγμένη από σιτηρά τα οποία αυξάνουν τις ποσότητες Ω6 στον οργανισμό χωρίς να αντισταθμίζουν τα Ω3 ή εάν περιέχει σιτηρά θα πρέπει να έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην σωστή αναλογία Ω 3 και 6. Παράλληλα, σε μικρές ποσότητες μέσα στο καθημερινό του γεύμα θα πρέπει να κρατάς την επαφή του με την μη επεξεργασμένη τροφή.
Εάν θέλω να δίνω μόνο μη επεξεργασμένη τροφή;
Τότε οδηγείσαι στην λύση της Barf ή του μαγειρεμένου και στις δύο αυτές επιλογές, όμως, θα πρέπει να μιλήσεις με τον κτηνίατρο σου ώστε να δώσεις παράλληλα κάποια συμπληρώματα. Στην περίπτωση του μαγειρεμένου, βιταμίνες που εξισορροπούν την έλλειψη θρεπτικών στοιχείων για την οποία μιλήσαμε. Ενώ στην περίπτωση της barf θα πρέπει να είναι πλούσια σε συστατικά που είναι γεμάτα ένζυμα ώστε να προωθηθεί ο σωστός μεταβολισμός.
Επίσης και στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να παρέχεις συχνά προβιοτικά ώστε να κρατάς τον εντερικό σωλήνα του σκύλου σου σε υγιή κατάσταση. Αυτά μπορεί να στα εξηγήσει ο κτηνίατρος σου αναλυτικά.
Επίσης όσον αφορά στην παροχή μη επεξεργασμένης τροφής θα πρέπει να δώσεις σημασία στα παρακάτω.
Τα λαχανικά την εποχή που ο σκύλος διαχειριζόταν μόνος την διατροφή του τα λάμβανε τρώγοντας τα εντόσθια των θηραμάτων που ήταν χορτοφάγα.
Αυτό συνέβαινε επειδή η πέψη του δεν μπορεί να διασπάσει ολόκληρα κομμάτια λαχανικών έτσι με αυτό τον τρόπο έπαιρνε έτοιμα και διασπασμένα, τα πολύτιμα για τα ένζυμα τους και τις βιταμίνες τους, λαχανικά. Εσύ τώρα για να μιμηθείς την ίδια διαδικασία θα πρέπει να τα αλέθεις στο μπλέντερ.
Τέλος θα πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν τροφές απαγορευμένες για τον σκύλο όπως η Ζάχαρη και κατ επέκταση τα Γλυκά, το Αλάτι, η Σοκολάτα, τα Μακαντέμια, το Γάλα ( το γιαούρτι λόγω της ζύμωσης είναι εκτός κανόνα αλλά και πάλι μπορεί να δοθεί μόνο σε μικρές ποσότητες), το Σκόρδο(σε πολύ μικρές ποσότητες έχει αντιπαρασιτική δράση), τα Κρεμμύδια και το Αβοκάντο.
Επίσης, αν επιλέξετε την φυσική διατροφή και θέλετε εσείς να ετοιμάζετε το καθημερινό γεύμα για τον σκύλο σας, τότε θα πρέπει να την βασιστείτε στις εξής γενικές αρχές:
Η αναλογία κρέατος και λαχανικών θα πρέπει να είναι 70 – 30 σε κάθε γεύμα γεγονός όμως το οποίο μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες του σκύλου σας ή διάφορες δυσανεξίες που μπορεί να εντοπίσετε.
Μην βάζετε εντόσθια στην τροφή αφού έτσι και αλλιώς παρέχετε τα λαχανικά στην μορφή που έχουμε πει (πολτοποιημένα). Επίσης, μην μαγειρεύετε τα λαχανικά διότι χάνουν τα πολύτιμα συστατικά τους. Φροντίστε όμως να τα πλύνετε καλά και να τα αφήσετε για αρκετή ώρα στο νερό ώστε να φύγουν τυχόν υπολείμματα χημικών.
Μην χρησιμοποιείτε μόνο ένα είδος κρέατος. Αλλάζετε κάθε λίγες μέρες επιλέγοντας ανάμεσα στα: μοσχάρι, γαλοπούλα, χοιρινό, αρνί, κατσίκι και κοτόπουλο.
Τα κόπρανα του σκύλου σας είναι μια ένδειξη για το τι το σώμα του μεταβολίζει καλύτερα, βασιστείτε σε αυτό το δεδομένο ώστε να αποφασίσετε τις βασικές επιλογές σας σε κρέας.
Μια φορά την εβδομάδα μπορείτε να παρέχετε στον σκύλο σας μαγειρεμένο ψάρι (έχοντας καθαρίσει φυσικά πολύ προσεκτικά τα κόκαλα).
Ένα από τα ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι ο σολομός. Τέλος για τον πλούτο τους σε προβιοτικά μπορείτε να δίνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα γιαούρτι ή κεφίρ για να βελτιώνετε την ισορροπία των μικροοργανισμών στο έντερο του σκύλου σας.
Καλύτερα Μαγειρεμένο ή Ωμό κρέας;
Είναι αλήθεια ότι το ωμό κρέας διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά έναντι του μαγειρεμένου, εδώ όμως θα πρέπει να κάνουμε και μια διευκρίνηση. Εάν η επιλογή του προμηθευτή σου σε Barf είναι μια πιστοποιημένη εταιρία η οποία χρησιμοποιεί κρέας που προορίζεται και για ανθρώπινη κατανάλωση τότε οκ. Εάν όμως προμηθεύεσαι μια σακούλα χωρίς καμία ένδειξη ή απόδειξη για το τι είναι αυτό που περιέχεται μέσα, τότε καλύτερα να αναζητήσεις κάτι καλύτερο.
Στην Ελλάδα μας ήδη οι πρώτες σοβαρές εταιρίες Barf κάνουν την εμφάνιση τους. Φρόντισε επίσης να σιγουρευτείς ότι ο προμηθευτής σου είναι γνώστης των αναγκών σε ένζυμα και προβιοτικά και δεν μένει απλά στην “σημαία” του ωμού κρέατος. Επίσης οφείλω να αναφέρω ότι η ξηρά τροφή Belcando έχει εξειδικευμένη τροφή η οποία δίνεται σε συνδυασμό με Barf για την καλύτερη απορρόφηση των συστατικών της ωμής διατροφής.
Υπάρχουν δεδομένα που μπορούν να καθοδηγήσουν την τελική επιλογή μου;
Φυσικά. Το πρώτο είναι ο τρόπος ζωής σου με τον σκύλο σου. Εάν η ζωή σας έχει ως άξονα την “σπιτική ηρεμία” δεν θα κάνεις μια επιλογή που θα σημαίνει υψηλή πρωτεϊνική διατροφή, γιατί έτσι θα καταλήξεις να έχεις και μια σειρά ζητημάτων συμπεριφοράς, αφού ο σκύλος σου δεν θα έχει που να εκτονώσει την περίσσια ενέργεια που του παρέχεις.
Αντιθέτως μια “περιπετειώδης” ζωή απαιτεί μεγαλύτερα πρωτεϊνικά μεγέθη και έτσι στρέφεσαι σε επιλογές όπως η Barf ή μια ξηρά τροφή με μεγάλα ποσοστά πρωτεΐνης.
Επίσης, συγκεκριμένες συμπεριφορές όπως η λαιμαργία, η επιθετικότητα την ώρα που ο σκύλος τρώει ή κάποιες έντονες συμπεριφορές μπορεί να είναι δεδομένα που πρέπει να εξεταστούν αναλυτικά για να φανεί εάν έχουν αφετηρία κάποιο διατροφικό ή μεταβολικό ζήτημα και έτσι να κάνεις την ανάλογη επιλογή. Οδηγός σου εδώ είναι πάντα ένας καλά πληροφορημένος κτηνίατρος σε ζητήματα διατροφής.
Είπες ότι η διατροφή του σκύλου πρέπει να είναι μια ζωντανή διαδικασία γεμάτη με αλλαγές, πότε αλλάζω λοιπόν την διατροφή του;
«Σημάδια» όπως αυτά που είδαμε στον πίνακα με τις βιταμίνες ή και συμπεριφοριστικές αλλαγές μπορούν να είναι αφετηρίες για την αλλαγή της διατροφής του σκύλου σου. Εδώ θα πρέπει να μάθεις να παρατηρείς και να συσχετίζεις θέματα διατροφής με τέτοιου είδους «σημάδια» ώστε να ζητάς την συνδρομή του κτηνίατρου σου έγκαιρα για τις απαραίτητες αλλαγές.
Για να ολοκληρώσουμε όμως θα πρέπει μέσα σε όλα να έχουμε υπόψιν μας κάτι ακόμα.
Η φύση έχει μια μοναδική ικανότητα προσαρμογής. Προκειμένου να επιζήσει ένας οργανισμός κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να έρθει σε αρμονία με το περιβάλλον του. Έτσι εάν ένα είδος βρισκόταν σε ένα μέρος που δεν υπήρχαν ζώα αλλά μόνο φρούτα προκειμένου να επιζήσει πιθανότατα θα άρχιζε να χρησιμοποιεί τους μοναδικούς πόρους που είχε στην διάθεσή του. Στην διαδρομή της εξέλιξης τι πιστεύετε ότι θα γινόταν; Το είδος δεν θα προσαρμοζόταν στην νέα αυτή κατάσταση; Το πεπτικό του σύστημα θα έμενε το ίδιο;
Ο σκύλος σήμερα δεν κυνηγάει, αυτό σημαίνει ότι το να αναζητούμε τι έτρωγε όταν κυνηγούσε, ως πιο σωστό γι αυτόν, είναι τουλάχιστον ατυχές. Το ζώο που τότε κυνηγούσε δεν είναι το ζώο που σήμερα είναι στο σαλόνι μας. Η εξέλιξη δεν έχει εμμονές. Ήδη από το δικό μας είδος είναι σαφές ότι σε μερικές εκατοντάδες χρόνια οι κρεατοφάγοι άνθρωποι θα αποτελούν την μειονότητα στον πλανήτη. Γιατί ευτυχώς εξελισσόμαστε, η ηθική μας ανοίγει τα φτερά της και σιγά σιγά ο οργανισμός μας μπορεί να στηρίξει μια τέτοια επιλογή.
Δηλαδή το ίδιο θα συμβεί και στον σκύλο;
Όχι στον σκύλο θα συμβεί αυτό που θα τον οδηγήσουμε εμείς να συμβεί.
Θέλω να καταλάβεις ότι ζώντας με έναν σκύλο πέρα από τους λόγους που σε οδήγησαν σε αυτόν, είσαι παράλληλα και ενεργό μέρος της εξέλιξης του είδους του. Οι επιλογές σου σήμερα γεννούν τον σκύλο του αύριο…
Χρήστος Κούτσης
Εκπαιδευτής Σκύλων
Το άρθρο είναι ενημερωτικό και σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά τον ρόλο του κτηνιάτρου σας. Μην δίνετε συμπληρώματα διατροφής και μην αλλάζετε την διατροφή του σκύλου σας χωρίς την σύμφωνη γνώμη ή την καθοδήγηση του κτηνιάτρου σας.