…από το www.petmd.com
Η διατροφή έχει τεράστια επίδραση στην υγεία του σκύλου μας.
Έχετε σκεφτεί, όμως, πως θα μπορούσε να επηρεάσει και τη συμπεριφορά του; Αυτοί είναι τρεις απλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους.
ΓΕΥΜΑΤΑ
Το να ταΐζεις το σκύλο σου μια φορά τη μέρα ή το να αφήνεις το φαγητό διαθέσιμο όλη την ημέρα –γνωστό και ως free feeding-, δε θεωρείται πλέον συνήθης και κοινώς αποδεκτός τρόπος ταΐσματος. Εκτός εάν το συνιστά ο κτηνίατρος για λόγους υγείας. Ο Nan Arthour, ειδικός στη συμπεριφορά σκύλων και ιδιοκτήτης του Whole Dog Training, λέει, «Απλά σκέψου πώς θα ένιωθες αν είχες τη δυνατότητα να φας μια φορά το 24ωρο ή αν τσιμπολογούσες από ένα φαγητό υψηλής θερμιδικής αξίας όλη την ημέρα». Ο Arthur συνιστά να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο, για το αν τα 2-3 γεύματα την ημέρα θα είναι προς όφελος του ενήλικου σκύλου μας.
ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
Τα συστατικά της τροφής μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη συμπεριφορά με διάφορους τρόπους. Ας δούμε το λιπαρό οξύ DHA (decosahexaenoic acid), που κάποιες φορές προστίθεται στις τροφές των κουταβιών και των γατιών. Το DHA φαίνεται να αυξάνει την πνευματική οξύτητα των μικρών ζώων, λέει ο Dr. Larry Huston. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, τα κουτάβια που καταναλώνουν τροφή που περιέχει DHA, εκπαιδεύονται πιο εύκολα. Επίσης, μερικά αντιοξειδωτικά, θεωρούνται εξαιρετική «τροφή για τον εγκέφαλο» των σκύλων και των γάτων. Για παράδειγμα, μια σειρά από έρευνες που έγιναν σε σκύλους, έδειξαν ότι γηραιότεροι σκύλοι, που είχαν μια διατροφή (δίαιτα) εμπλουτισμένη με αντιοξειδωτικά, ήταν ικανοί να μάθουν πιο περίπλοκα πράγματα, με μεγαλύτερη επιτυχία από αυτούς που ακολουθούσαν μια συνηθισμένη διατροφή (ελεγχόμενη ομάδα). Αυτό, κατέληξαν οι ερευνητές, συμφωνεί με την υπόθεση ότι η οξειδωτική βλάβη, συμβάλει στη γήρανση του εγκεφάλου των σκύλων.
Μια άλλη έρευνα που χρησιμοποίησε μια δίαιτα εμπλουτισμένη με αντιοξειδωτικά, βρήκε ότι οι γηραιότεροι σκύλοι (>7) είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπεριφορικές αλλαγές που σχετίζονται με τη νοητική εξασθένηση (πτώση) λόγω ηλικίας, όπως το υπερβολικό γλείψιμο και αλλαγές στο περπάτημα. Επίσης, η ομάδα των σκύλων που είχε την εμπλουτισμένη με αντιοξειδωτικά δίαιτα, αναγνώριζαν ευκολότερα από τους σκύλους της ελεγχόμενης ομάδας, τα μέλη της οικογένειάς τους και τα άλλα ζώα, καθώς επίσης παρουσιάζαν μεγαλύτερη ευκινησία.
ΜΗ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Θέματα τα οποία απορρέουν από τη μη ισορροπημένη διατροφή του σκύλου μπορούν να οδηγήσουν σε πλήθος συμπεριφορικών αλλαγών που σχετίζονται με τη νοητική εξασθένιση λόγω ηλικίας, που φυσιολογικά δε θα αντιμετώπιζες. Για παράδειγμα, ένας σκύλος ή μια γάτα που υποφέρει από μια διαταραχή του ουροποιητικού συστήματος, η οποία προκλήθηκε από κάποια δίαιτα, συχνά είναι ευερέθιστος/ή και αγχωμένος/ή από την ενόχληση που προκαλεί η διαταραχή. Η Kerri Marshall, διευθύνουσα κτηνιατρική σύμβουλος στο Trupanion,εξηγεί, «Το σώμα είναι ένα περίπλοκο οργανικό σύστημα, όπου συντελούνται βιοχημικές αντιδράσεις». Είναι γεγονός πως οι σκύλοι και οι γάτες χρειάζονται περισσότερα από 50 βασικά θρεπτικά συστατικά και το καθένα από αυτά θα πρέπει να υπάρχει στις σωστές αναλογίες στην τροφή του σκύλου.
Πηγές
Milgram NW, Head E, Muggenburg B, et al. Landmark dis- crimination learning in the dog: effects of age, an antioxidant fortified food, and cognitive strategy. Neurosci Biobehav Rev 2002;26:679–695.
Cotman CW, Head E, Muggenburg BA, et al. Brain aging in the canine: a diet enriched in antioxidants reduces cognitive dys- function. Neurobiol Aging 2002;23:809–818.
Ikeda-Douglas CJ, Zicker SC, Estrada J, et al. Prior expe- rience, antioxidants, and mitochondrial cofactors improve cognitive function in aged beagles. Vet Ther 2004;5:5–16.
Milgram NW, Zicker SC, Head E, et al. Dietary enrich- ment counteracts age-associated cognitive dysfunction in canines. Neurobiol Aging 2002;23:737–745.
Dodd CE, Zicker SC, Jewell DE, et al. Can a fortified food affect the behavioral manifestations of age-related cognitive decline in dogs? Vet Med 2003;98:396–408.
Το άρθρο είναι ενημερωτικό και σε καμμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά τον ρόλο του κτηνιάτρου σας. Μην δίνετε συμπληρώματα διατροφής και μην αλλάζετε την διατροφή του σκύλου σας χωρίς την συμφωνη γνώμη ή την καθοδηγηση του κτηνιάτρου σας.