Δωρεάν Εκπαίδευση Υιοθετημένων Αδέσποτων Σκύλων – Paw it Forward!

Είναι μεγάλη η ευτυχία να κάνεις στη ζωή σου αυτό που ονειρεύτηκες. Κι όταν σου συμβαίνει αυτό, δεν μπορείς παρά να το επιστρέψεις, χωρίς αντάλλαγμα, σε αυτόν που το οφείλεις. Στη δική μου περίπτωση αυτός είναι ο Σκύλος.

Δωρεάν Εκπαίδευση Υιοθετημένων Αδέσποτων Σκύλων

Πριν τρία χρόνια, περίπου, βρέθηκε μπροστά μου ο Teddy, αυτό το μικρό σκυλάκι που μοιάζει με λούτρινο, αλλά έχει καρδιά λύκου, και μου άλλαξε τη ζωή. Μου άλλαξε τον τρόπο που βλέπω τον κόσμο ολόκληρο. Ένας δάσκαλος 4 μηνών ξύπνησε ξανά μέσα μου το συναίσθημα που είχα σαν παιδί, αγγίζοντας τον πρώτο σκύλο.

Τα παιδιά βλέπουν όλον τον κόσμο σαν ένα… δεν έχουν προλάβει να αναπτυχθούν μέσα τους όρια και αποστάσεις με ό,τι υπάρχει γύρω τους. Όταν αυτό το συναίσθημα στο ξαναχαρίζει η ζωή, τότε ο μοναδικός σκοπός που μπορεί να έχεις είναι να το μοιραστείς: Χωρίς Αντάλλαγμα. Δύο λέξεις τόσο ισχυρές που φωτογραφίζουν τον κόσμο που θα ήθελε ο άνθρωπος να ζει… έναν κόσμο που θα μοιραζόμαστε τα πάντα, χωρίς ανταλλάγματα!

Pay it Forward… μια απίστευτα δυνατή φράση και είμαστε πολύ μακρυά από αυτό τον κόσμο, αλλά μπορούμε όλοι μας να κάνουμε αργά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το δικό μου βήμα είναι το Paw it Forward και θα προσφέρω χωρίς αντάλλαγμα την όποια γνώση μου σε ανθρώπους που υιοθετούν έναν σκύλο, αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να τον εκπαιδεύσουν.

Εγώ βάζω όσα ξέρω κι εσείς, από την πλευρά σας, δεν έχετε παρά από 1η Σεπτεμβρίου να σώσετε κάποιον σκύλο από το πεζοδρόμιο και να του προσφέρετε την ευκαιρία να ζήσει μια όμορφη ζωή. Εκείνος μπορεί να σας προσφέρει την ευκαιρία να ξαναδείτε τον κόσμο διαφορετικά, να ξανανιώσετε τι είναι πραγματικά σημαντικό και με την σειρά σας να καλέσετε τον επόμενο σε αυτό το μονοπάτι.
Να θυμάστε όταν ένας σκύλος υιοθετείται από το δρόμο, ένας άνθρωπος “σώζεται”.

Ας δούμε όμως τα δεδομένα για το πως κάποιος σκύλος μπορεί να ενταχθεί στην συγκεκριμένη υπηρεσία.

δωρεάν-εκπαίδευση-υιοθετημένων-αδέσποτων-σκύλωνΠοιοί μπορούν να ενταχθούν στην υπηρεσία δωρεάν εκπαίδευσης υιοθετημένων αδέσποτων σκύλων!

Η διαδικασία ξεκινάει πριν την υιοθεσία κάποιου σκύλου με δεδομένο ότι στόχος της υπηρεσίας είναι να δώσει κίνητρα σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ένα σκύλο αλλά δεν έχουν σκεφτεί το ενδεχόμενο μιας υιoθεσίας κάποιου αδέσποτου.

Μια ομάδα συνεργατών μου ελέγχουν καθημερινά τις αγγελίες υιοθεσίας που εμφανίζονται στα social media και επιλέγουν με βάση συγκεκριμένα δεδομένα τους σκύλους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αφού κάποιος σκύλος επιλεγεί τοποθετείται στην φωτογραφία του το λογότυπο της υπηρεσίας όπως βλέπετε στην φωτογραφία και δημοσιεύεται στα σχόλια μαζί με την περιγραφή της υπηρεσίας.

Από εκείνη τη στιγμή όποιος υιοθετήσει το σκύλο έχει την δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα για δωρεάν εκπαίδευση σκύλων χωρίς άλλη συνενόηση. Μοναδικές προυποθέσεις είναι η τοποθέτηση chip στο σκύλο, η στείρωση του εφόσον είναι σε ηλικία που επιτρέπεται και η τήρηση των υποχρεώσεων ευζωίας του σκύλου. (σωστή διατροφή, διαμονή εντός σπιτιού και πλήρης κτηνιατρικός έλεγχος). Τέλος υπογράφεται ένα συμβόλαιο τήρησης των σωστών δεδομένων της συνεργασίας εκπαιδευτή και κηδεμόνων ώστε να μην απαξιώνεται η διαδικασία επειδή παρέχεται δωρεάν.

Η εκπαίδευση είναι πλήρης!

Η εκπαίδευση των σκύλων που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της υπηρεσίας είναι για πρώτη φορά πλήρης και όχι μερική ή μια διαδικασία απλών κατευθύνσεων. Μοναδική διαφορά από το πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης που υλοποιώ είναι ότι η εκπαίδευση γίνεται στο χώρο μου και όχι και με επισκέψεις στο σπίτι. Το πρόγραμμα διαρκεί κατά μέσο όρο 3 μήνες με δύο μαθήματα την εβδομάδα και  οι δικαιούχοι έχουν ισότιμο δικαίωμα συμμετοχής στα ομαδικά μαθήματα που πραγματοποιώ όπως και οι υπόλοιποι πελάτες μου.

Βασική Εκπαίδευση και διόρθωση συμπεριφοράς!

Στο πλαίσιο του προγράμματος μπορούν να ενταχθούν τόσο σκύλοι που χρειάζονται απλά την βασική εκπαίδευση όσο και σκύλοι που έχουν συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα.

Στόχος είναι οι ενδιαφερόμενοι κηδεμόνες να αιστανθούν ασφάλεια ώστε να προχωρήσουν στην υιοθεσία γνωρίζωντας ότι στο πλευρό τους θα υπάρχει επαγγελματική υποστήριξη απέναντι σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Το μόνο που διαφοροποιείται στην επίλυση κάποιου προβλήματος συμπεριφοράς είναι ο αριθμός των μαθημάτων και ο συνολικός χρόνος υλοποίησης του προγράμματος με δεδομένο ότι δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα αντιμετωπίσω ώστε να τα καθορίσω εκ των προτέρων.

Αυτά για την ώρα, στο μέλλον θα προστεθούν και άλλες πληροφορίες με βάση ερωτήσεις που θα προέλθουν από εσάς σχετικά με το πρόγραμμα. Καλή δύναμη!

Χρήστος Κούτσης
Εκπαιδευτής Σκύλων