πως να εκπαιδευσω το σκυλο μουΠώς να εκπαιδεύσω το Σκύλο μου;

Η αλήθεια είναι ότι η εκπαίδευση ενός σκύλου έχει δεκάδες παράγοντες οι οποίοι μπορούν να διαμορφώσουν τα δεδομένα της και την τακτική που θα ακολουθήσεις στην πορεία της. Αυτοί οι παράγοντες θα ήταν ανέφικτο να περιγραφούν μέσα σε ένα κείμενο και να σε προετοιμάσουν για κάθε ενδεχόμενο που θα συναντήσεις στην διαμόρφωση της συμπεριφοράς του σκύλου σου.

Ακόμα και ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων θα χρειαστεί να αλλάξει αρκετές φορές το αρχικό του πλάνο στην εκπαίδευση ενός σκύλου. Αντίθετα εκπαιδευτές ή κηδεμόνες που μένουν εγκλωβισμένοι σε συγκεκριμένες μεθόδους ή τυποποιημένα προγράμματα έχουν αποτύχει πριν καν ξεκινήσουν.

Ο σκύλος είναι ζωντανός όπως και εμείς και αυτό σημαίνει ότι το αύριο μας βρίσκει πάντα διαφορετικούς. Οφείλεις λοιπόν κάθε μέρα να γνωρίζεις από την αρχή τον σκύλο σου, να μην θεωρείς τίποτα δεδομένο και τίποτα κεκτημένο στην πορεία σου μαζί του. Τότε η εκπαίδευση του μεταμορφώνεται σε κάτι πραγματικά ζωντανό.

Τα στάδια της εκπαίδευσης ενός σκύλου.

Φυσικά και τα όσα προανέφερα δεν αποτελούν την αποφυγή της απάντησης στην ερώτηση πως να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου. Θα σου περιγράψω λοιπόν τα στάδια αυτής της εκπαίδευσης καθώς και αρχές και τεχνικές που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου και σου εύχομαι καλή επιτυχία και ας μην με χρειαστείς πρακτικά ποτέ.

Η διαδρομή που ακολουθώ στον τρόπο που εργάζομαι με τον σκύλο βασίζεται στους παρακάτω άξονες.

Κατανόηση, Ασφάλεια και Όρια, Γλώσσα Επικοινωνίας, Εφαρμογή και Κοινωνικοποίηση!

Η Εκπαίδευση του Σκύλου

Θα σας περιγράψω τους χρόνους υλοποίησης κάθε άξονα βασιζόμενος στο σενάριο ότι εκπαιδεύουμε ένα κουτάβι το οποίο βρίσκεται στα χέρια σας περίπου δύο μηνών και που δεν παρουσιάζει θέματα συμπεριφοράς που αποκλίνουν από το μέσο όρο. Για οτιδήποτε άλλο η άμεση επικοινωνία σας με έναν εκπαιδευτή σκύλων είναι η μοναδική οδός.

Επίσης οι χρόνοι που αναφέρω είναι ενδεικτικοί και μπορούν να διαμορφώνονται και μεταβάλλονται ανάλογα με την εξελισσόμενη συμπεριφορά του σκύλου σας. Είπαμε ο σκύλος είναι ζωντανός και η εκπαίδευση του δεν μπορεί να είναι “πεθαμένη”. Εύχομαι λοιπόν να μπορείτε να διακρίνετε πότε πρέπει να γυρνάτε πίσω και πότε να προχωράτε μπροστά…όπως εύχομαι να μην κυνηγάτε την ιδέα ενός τέλεια εκπαιδευμένου σκύλου αλλά την ιδέα της απόλυτης επικοινωνίας μαζί του.

Ξεκινάμε;

Παρακάτω έχεις τέσσερα στάδια εκπαίδευσης. Το πρώτο διαρκεί όσο το διάβασμα κάποιων κειμένων και δεν ασχολείσαι ποτέ ξανά μαζί τους τα υπόλοιπά έχουν συγκεκριμένους χρόνους εφαρμογής τους οποίους καλείσαι να τηρήσεις. Η βιασύνη να ξέρεις είναι εχθρός της εκπαίδευσης και η υπομονή ο μεγαλύτερος σύμμαχος.

1. Η κατανόηση ποιος είναι ο σκύλος. Διάβασε

Α. Άνθρωπος και Σκύλος – Συμπεριφορά διαφορές και ομοιότητες
Β. Ο Αρχηγός της αγέλης
Γ. Το Παιχνίδι και το Πρότυπο του Σκύλου
Δ. Προβλήματα  Συμπεριφοράς Σκύλων

2. Ασφάλεια και όρια στην σχέση μου με το σκύλο. Διάβασε Εκπαίδευση Σκύλων Β

3. Δημιουργώντας μια γλώσσα επικοινωνίας με το σκύλο μου. Διάβασε Εκπαίδευση Σκύλων Γ – Σύντομα

4. Κοινωνικοποίηση σκύλου και Εφαρμογή. Διάβασε Εκπαίδευση Σκύλων Δ – Σύντομα

Η συνέχεια και οι σύνδεσμοι του κειμένου Πως να εκπαιδεύσω το Σκύλο μου θα αποστέλλεται τμηματικά σε όσους αποστείλουν email στο info@dogsmind.gr. Το email θα πρέπει να έχει τίτλο “Θέλω να εκπαιδεύσω το σκύλο μου μόνος μου” και να περιλαμβάνει ένα μικρό περιγραφικό κείμενο της καθημερινότητας σας με τον σκύλο σας καθώς και όποια ερώτηση επιθυμείτε να απαντηθεί στα κείμενα που θα ακολουθήσουν.

Καλή Δύναμη

Χρήστος Κούτσης
Εκπαιδευτής Σκύλων

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το