εκπαίδευση σκύλων Χρήστος ΚούτσηςΓιατί να επιλέξω εσάς για εκπαιδευτή του σκύλου μου;

Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τον ανταγωνισμό μέσα από καταστάσεις συγκρούσεων και διαφοροποιήσεων και όχι μέσα από μια υγιή διαδικασία που μπορεί να μας κάνει καλύτερους στο αντικείμενο μας. Διαβάζω δεκάδες άρθρα που στην προσπάθεια να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα καταλήγουν να μιλούν για την ποιότητα της εργασίας των ανταγωνιστών τους. Αυτό είναι ατυχές και σίγουρα προκαλεί μεγαλύτερο μπέρδεμα στους κηδεμόνες σκύλων από ότι ξεκαθαρίζει ένα τοπίο ώστε να κάνουν μια σωστή επιλογή.

Έτσι το πρώτο που έχω να σας συμβουλεύσω είναι να μην αποτελεί ποτέ κριτήριο για την επιλογή σας ένα κείμενο που μιλάει για το πως “εργάζονται” οι άλλοι παρά μόνο για το πως εργάζεται ο υπογράφων, εκτός φυσικά εάν είναι σαφές ότι το κείμενο κρατάει ίσες αποστάσεις και βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα. Το βιογραφικό μου και η εμπειρία μου βρίσκεται στην διάθεση σας στην ιστοσελίδα οπότε εδώ θα σας καταθέσω τα δεδομένα που θα χαρακτηρίσουν μια πιθανή μας συνεργασία.

1. Εργάζομαι με άξονα το χώρο σας.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επισκεφτούμε μια σειρά οργανωμένων και μη χώρων ώστε να πετύχουμε το πιο ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα για το σκύλο σας. Η επιλογή μου να εκπαιδεύω στο σπίτι αφορά στην πεποίθηση μου ότι μια σειρά προβλημάτων που συνήθως αντιμετωπίζουν οι κηδεμόνες σκύλων μπορούν να λυθούν μόνο εκεί που γεννιούνται. Είναι σημαντικό όμως να υπάρχει η δυνατότητα η εκπαίδευση να μην ταυτίζεται με συγκεκριμένους χώρους και αυτό το διασφαλίζω μέσα από την πρακτική και τις συνεργασίες μου.

2. Δεν ολοκληρώνεται ποτέ ένα μάθημα εάν δεν έχει ολοκληρωθεί το ζητούμενο του.
Δεν υπάρχουν μαθήματα συγκεκριμένης διάρκειας και ποτέ δεν βάζω δύο επισκέψεις κοντά ώστε να πιέζομαι χρονικά να φτάσω σε ένα αποτέλεσμα. Σε κάθε μάθημα έχετε την πλήρη προσοχή μου για όσο αυτό χρειαστεί.

3. Είμαι πάντα εκεί όταν με χρειάζεστε.
Η επικοινωνία είναι μαζί μου εφικτή πάντα. Εάν παρουσιαστεί ένα πρόβλημα ή απλά έχετε μια απορία αυτό δεν δεσμεύεται από δεδομένα ωραρίων.

4. Δεν παύω ποτέ να είμαι υπεύθυνος για την συμπεριφορά του σκύλου σας.
Ακόμα και εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης παραμένω στο πλευρό σας όποτε με χρειαστείτε. Ενώ η επαφή μας συνεχίζεται ακόμα και εάν όλα πάνε καλά.

5. Μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης της συμπεριφοράς του σκύλου σας που διαρκεί μια εβδομάδα έχετε την δυνατότητα να δείτε πρακτικά τα δεδομένα της συνεργασίας μας πριν αυτή ξεκινήσει.

6. Δεν αμείβομαι με το μάθημα αλλά με το τελικό προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία της εκπαίδευσης του σκύλου σας δεν ολοκληρώνεται παρά μόνο εάν είστε εσείς ικανοποιημένοι.

7. Στα μάτια του σκύλου σας πρώτος είστε εσείς.
Η φιλοσοφία που με διακατέχει έχει ως δεδομένο να μετατρέψει εσάς σε απόλυτο εκπαιδευτή του σκύλου σας αλλά και γνώστη της συμπεριφοράς του. Δεν κρατάω ποτέ μυστικά εκπαίδευσης και προσπαθώ πάντα να ανεβάζω το επίπεδο γνώσεων των κηδεμόνων στα επίπεδα ερασιτεχνών εκπαιδευτών.

8. Δεν συνεργάζομαι ποτέ εάν δεν υπάρχει πλήρης ανάλειψη των υποχρεώσεων σας απέναντι στο σκύλο.
Εάν εργάζεστε 12 ώρες και δεν έχετε χρόνο για βόλτες δεν θα βρείτε σε εμένα την απάντηση στις προσδοκίες σας. Εάν όμως είστε πρόθυμοι να αλλάξετε τα δεδομένα της ζωής σας για το σκύλο σας τότε θα σας δώσω όλο μου το είναι σε αυτή την συνεργασία και θα καθοδηγήσω με απόλυτη υπευθυνότητα την διαδικασία των αλλαγών.

9. Ξέρω να δημιουργώ λειτουργικές ομάδες.
Η κατάρτιση μου μου επιτρέπει να διακρίνω και να λύνω προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου σας που προκαλούνται από την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Στα πλαίσια μιας ομάδας που αποτελείται από ανθρώπους και σκύλους είναι αδύνατον να μιλάς για εκπαίδευση εάν δεν καταφέρεις να επιλύσεις οποιοδήποτε πρόβλημα προκαλεί δυσλειτουργία ανάμεσα στις σχέσεις των μελών με αφορμή το σκύλο.

10. Δεν υπάρχουν μεθοδολογικές εκπλήξεις.
Στην μεθοδολογία μου δεν υπάρχουν “μικρά γράμματα”. Δεν εμφανίζομαι ποτέ ως κάποιος που δεν είμαι και δεν χρησιμοποιώ φρασεολογία που δεν συνάδει με τις πρακτικές μου.

11. Δεν βλέπω το σκύλο μέσα από συμπεριφοριστικές πρακτικές.
Αρνούμαι να δω το σκύλο μέσα από το πρίσμα των όποιων ερευνών δημιουργούν μηχανιστική αντίληψη για την ύπαρξή του. Αναλαμβάνω κάθε σκύλο με την διάθεση να τον γνωρίσω και όχι να τον καθορίσω.

12. Δεν πιστεύω σε προβληματικές συμπεριφορές.
Αλλά σε συμπεριφορές του σκύλου που προκαλούνται από την αδυναμία του να ακολουθήσει τον ανθρώπινο τρόπο ζωής. Το πλαίσιο το οποίο καλείται ο σκύλος σήμερα να μας ακολουθήσει γίνεται μέρα με την μέρα πιο ασφυκτικό. Ασφυκτιούμε οι ίδιοι εμείς που το δημιουργήσαμε την ώρα που καλούμε το σκύλο να μας ακολουθήσει. Η εκπαίδευση ενός σκύλου δεν είναι ο συμπεριφορικός ευνουχισμός του αλλά η ανακάλυψη όλων εκείνων των στοιχείων που θα αφήσουν τα ένστικτα και τις δυνατότητες του να “αναπνέουν” ελεύθερα.

Σας εύχομαι καλή τύχη στην αναζήτηση σας…

Εκπαιδευτής Σκύλων
Χρήστος Κούτσης

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το