Γιόγκα με το Σκύλο Μου!

Ο ανθρώπινος τρόπος ζωής “θέλει” κάθε τι όμορφο έχει δημιουργηθεί από την ανθρώπινη διάνοια ή την ίδια τη φύση να αποτελεί απλά μια στιγμιαία διαφυγή από την αδιέξοδη πραγματικότητα της μάχης μας για επιβίωση!

Γιογκα-με-το-σκύλο-μουΗ Άσκηση, ο Διαλογισμός, η Διατροφή, η Γιόγκα, ο Χορός ακόμα και ο Σκύλος εμφανίζονται ως “φάρμακα” που θα μας κρατήσουν λειτουργικούς από την νεύρωση που προκαλεί ένας αποτυχημένος τρόπος ζωής στηριγμένος στους αριθμούς, τον καταναλωτισμό και την εξωτερική εικόνα.

Ξεκινώντας πριν δύο χρόνια το πρόγραμμα “Γνώρισε το Σκύλο σου, Άλλαξε τη Ζωή σου” είχα την επιθυμία να προσπαθήσω να αντιστρέψω τους όρους. Η “διαφυγές” πρέπει να πάρουν την θέση της σταθερής πραγματικότητας να γίνουν ο άξονας της ζωής και όχι οι πατερίτσες της.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα άλλο ένα πρόγραμμα του Inside the Dog’s Mind ένα πρόγραμμα που δεν αποτελεί παραποίηση της Yoga ή βασίζεται στην εκμάθηση τρικ που θα παρουσιάζουν το σκύλο να μιμείται κινήσεις.

Αντίθετα Σκύλος και Άνθρωπος θα συνεργαστούν με σκοπό να αποκομίσουν και οι δύο τα ωφέλη της υπέροχης αυτής τέχνης. Για το σκοπό αυτό το πρόγραμμα ξεκινάει με τον άνθρωπο και εντάσσει σταδιακά στο πλευρό του το σκύλο…ξεκινώντας μαζί ένα ταξίδι απόδρασης από τις γκρίζες πραγματικότητες και με προορισμό που ο καθένας θα θέτει για τον εαυτό του!

Τα δεδομένα του προγράμματος “Yoga με το Σκύλο μου”

Η αλήθεια είναι ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν διάφορα προγράμματα που αφορούν την Γιόγκα και συμπεριλαμβάνουν και την παρουσία σκύλου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των προγραμμάτων εάν όχι όλα δεν είναι παρά η εκμάθηση τρίκ στο σκύλο που προσομοιάζουν της κινήσεις της Γιόγκα. Το “Γιόγκα με το Σκύλο μου” δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις πρακτικές. Παραθέτω λοιπόν τις απαντήσεις από ερωτήματα που έχω δεχθεί από αρκετούς ενδιαφερόμενους κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

Εκπαίδευση-Σκύλων-yoga-με-το-σκύλο-μουΜπορεί ο σκύλος μου να κάνει Γιόγκα;

Όχι. Μια από τις βασικές εάν όχι η βασικότερη αρχή της Yoga είναι ο έλεγχος της αναπνοής και ο συνδυασμός της με συγκεκριμένες κινήσεις. Συνειδητή παρέμβαση στην αναπνοή του έχει μόνο ο άνθρωπος. Αυτό και μόνο αρκεί για να απαντήσει ξεκάθαρα στο ερώτημα.

Ποιος ο λόγος να κάνω γιόγκα με το σκύλο μου;

Αφήνω το προφανές έξω από την απάντηση που δεν είναι άλλο από το ότι μοιράζεσαι με το σκύλο σου κάτι ξεχωριστό. Το πρόγραμμα “Γιόγκα με το Σκύλο μου” έχει μελετηθεί έτσι ώστε ο άνθρωπος να αποκομίζει όλα τα οφέλη για το σώμα του αλλά και για την ψυχολογία του χωρίς καμία διαφοροποίηση από ένα κανονικό πρόγραμμα Yoga και παράλληλα ο σκύλος του να συμμετέχει ενεργά υλοποιώντας μια σειρά ασκήσεων συνεργασίας που ανεβάζουν απόλυτα το επίπεδό εκπαίδευσής του. Παράλληλα ο σκύλος συμμετέχοντας μέσα στην ομάδα κοινωνικοποιείται και μαθαίνει να συνεργάζεται με τον κηδεμόνα του αγνοώντας κάθε εξωτερικό ερέθισμα. Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα υλοποιείται σε ομάδες είναι απίστευτα τα οφέλη ειδικά για σκύλους που έχουν κοινωνικοποιηθεί λανθασμένα ή η συμπεριφορά τους είναι πολύ νευρική. Ο σκύλος διδάσκεται την συνεργασία, την υπομονή και την συγκέντρωσή του στα ζητούμενα του κηδεμόνα του γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην συμπεριφορά του και στην υπόλοιπη καθημερινότητα. Τέλος κάτι που για την ώρα δεν μπορώ να εξηγήσω πρακτικά. Παρακολουθώντας τα πιλοτικά προγράμματα που υλοποίησα προκειμένου να δημιουργήσω την συγκεκριμένη υπηρεσία παρατήρησα ότι οι σκύλοι γινόντουσαν αποδέκτες της ηρεμίας και του συναισθήματος που εκπορευόταν από του κηδεμόνες τους. Για κάποιους σκύλους ακόμα και ο ήχος της αναπνοής του κηδεμόνα που είναι χαρακτηριστικός στα πλαίσια ενός μαθήματος Yoga ήταν αρκετός για να αλλάξουν σε λίγα λεπτά συμπεριφορά σαν να κατανοούσαν ότι αυτό που γίνεται είναι σημαντικό. Αυτό το κομμάτι αφήνω όμως να το βιώσετε μόνοι σας όσοι συμμετάσχετε στο πρόγραμμα.

Πως είναι δομημένο το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα ξεκινάει με την εκμάθηση στον σκύλο όλων των δεξιοτήτων που θα χρειαστούν ώστε να μπορεί να συμμετέχει χωρίς προβλήματα. Παράλληλα ο κηδεμόνας κάνει την εισαγωγή του στην Yoga χωρίς την παρουσία του σκύλου του. Αρχικά λοιπόν σε εβδομαδιαία βάση υπάρχει ένα μάθημα μιάμισης ώρας για το σκύλο και άλλο ένα με τον ίδιο χρόνο για τον κηδεμόνα που κάνει τα πρώτα του βήματα στην Yoga. Σε δεύτερη φάση και αφού αποκτήσουμε την απαραίτητη ανταπόκριση του σκύλου μας σε συγκεκριμένες οδηγίες εντάσσεται στο πρόγραμμα και ξεκινάει και για τους δύο σας ένα ταξίδι το οποίο δεν έχει οροφή για το πόσο μακρυά μπορείτε να φτάσετε. Σε αυτό το σημείο τα δύο μαθήματα την εβδομάδα αφορούν και τους δύο με την διάρκειά τους να παραμένει στα ίδια δεδομένα.

Η εκπαίδευση είναι ατομική ή ομαδική;

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε τετραμελής ομάδες. Στην πρώτη φάση της προετοιμασίας βέβαια εφόσον κριθεί αναγκαίο να υποστηριχτεί κάποιος σκύλος ξεχωριστά μπορούν να γίνουν και ατομικά ραντεβού.

Που υλοποιείται;

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε χώρο εκπαίδευσης του Inside the Dog’s Mind ο οποίος διαθέτει τόσο εξωτερικό διαμορφωμένο χώρο για την εκπαίδευση των σκύλων όσο και ειδικά δομημένο εσωτερικό για το μάθημα της Yoga.

Ποιο είναι το κόστος;

Το κόστος ανεξάρτητα από το επίπεδο που κάποιος έχει φτάσει είναι σταθερό και είναι 10 ευρώ άνα μάθημα. Κατά καιρούς βέβαια υλοποιούνται σεμινάρια με προαιρετική συμμετοχή για τα οποία διαφοροποιείται το κόστος.

Ποιοι διδάσκουν;

Το κομμάτι της προετοιμασίας του σκύλου όπως είναι προφανές είναι δική μου ευθύνη ενώ από την πλευρά της Γιόγκα διδάσκουν γνωστοί επαγγελματίες με επιτυχημένη πορεία στο χώρο τους.

Θέλω να εκπαιδεύσω το σκύλο μου στα βασικά μπορεί να γίνει μέσα από αυτό το πρόγραμμα;

Με εξαίρεση τον τομέα της βόλτας ναι, οι δεξιότητες που απαιτούνται από τους σκύλους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ξεπερνούν κατά πολύ αυτές μιας βασικής εκπαίδευσης. Επίσης μπορούν να επιλυθούν αρκετά ζητήματα συμπεριφοράς στα πλαίσια του προγράμματος “Yoga με το Σκύλο μου” με κυρίαρχα αυτά που πηγάζουν από λανθασμένη κοινωνικοποίηση ή απουσία επικοινωνίας με τον κηδεμόνα!

Καλέστε μας λοιπόν σήμερα στο 6948740252 και γίνετε μέλος ενός πρωτοπόρου προγράμματος με απίστευτα οφέλη για εσάς και το σκύλο σας!

Καλή Δύναμη

Χρήστος Κούτσης
Εκπαιδευτής Σκύλων