Χρηστος Κουτσης εκπαίδευση σκύλωνΟ Σκύλος είναι ευλογία

Οφείλω να ομολογήσω πως είχα χρόνια την επιθυμία να πάρω σκύλο. Μεγάλωσα στη Λαμια με ένα γερμανικό ποιμενικό , την Ίρμα, με πολλές όμως βασικές διαφορές, εφόσον δεν την είχαμε μέσα στο σπίτι αλλά στην αυλή και επιπλέον δεν ήμουν εγώ υπεύθυνος για την ανατροφή της και την υγεία της. Παρόλα αυτά η αγάπη για τα σκυλιά, και ειδικά τα πιο μεγαλόσωμα, ήταν πάντα εκεί.
Ο συγκάτοικος μου, ο Πάνος, είχε για πολλά χρόνια τη Λιούμπα, ένα αριστοκρατικό Μπορζόι που έφυγε πριν από μερικά χρόνια λόγω ηλικίας.

Ήταν λοιπόν κοινή μας επιθυμία να έχουμε ένα σκύλο και πάλι στο σπίτι. Μπήκα λοιπόν στη διαδικασία και συμμετείχα σε μια σελίδα στο facebook όπου βγαίνουν αγγελίες για σκυλάκια που χαρίζονται. Εκεί λοιπόν είδα στις 28/11/2017 την αγγελία που χαρίζονταν η Bianca μου και τα υπόλοιπα 7 από τα 8 αδελφάκια της. Η επικοινωνία ήταν άμεση και το ίδιο απόγευμα την παρέλαβα και την έφερα σπίτι κυριολεκτικά τυλιγμένη στην αγκαλιά και μέσα στο μπουφάν, εφόσον λόγω μεγέθους τότε μπορούσα να την κουβαλήσω στα χέρια και μέσα στο μπουφάν τυλιγμένη.

Θεωρώ πως εκείνη ίσως να ήταν και η πιο ευτυχισμένη στιγμή μέχρι τώρα, μιας και ένα όνειρο μου γινόταν πραγματικότητα.

Εννοείται πως ακολούθησαν πολλές στιγμές αμηχανίας, εφόσον μόνο προετοιμασμένος δεν ήμουν για τόσο άμεση ενεργοποίηση και δεν είχα ούτε τροφή για να την ταΐσω ούτε και είχα προγραμματίσει τίποτα. Ωστόσο δε θα ξεχάσω ποτέ το ποσό τρομαγμένη ήταν όταν πρωτομπήκε σπίτι, εφόσον είχε καθίσει σε ένα σημείο και δεν κινούνταν και μας πήρε αρκετή ώρα να την ξεγελάσω με παιχνίδια για να μπορέσει να με ακολουθεί μέσα στο δωμάτιο.

Τις πρώτες δυο νύχτες αναγκάστηκα να κοιμηθώ στο σαλόνι για να με νιώθει κοντά της γιατί αλλιώς έκλαιγε ασταμάτητα και φυσικά φοβόταν να έρθει στο υπνοδωμάτιο. Οι μέρες εξελίσσονταν όλο και πιο ενδιαφέρουσες, παρά όλες τις σκανταλιές και τις ζημιές που έκανε (μειώθηκε ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου κατά 10 στολίδια περίπου τα οποία και μάσησε μέσα στη νύχτα) και φυσικά κάθε μέρα και αυτή αλλά και εμείς δενόμασταν όλο και περισσότερο μαζί της. Ένιωθα καθημερινά ότι ξανά περνάω τις πρώτες μέρες που είχα την κόρη μου νεογέννητη και έπρεπε να φροντίζω για όλα. Κουραστικό μεν, αλλά απόλυτα απολαυστικό και ανταποδοτικό εφόσον το καλωσόρισμα στο σπίτι με μια ουρά που κοντεύει να ξεκολλήσει από το κούνημα και μια μουσούδα να έρχεται κατευθείαν για φιλιά μόλις σε βλέπει να περνάς την πόρτα είναι κάτι που δεν ανταλλάσσεται με τίποτα. 

Από εκείνη τη φάση και έως σήμερα έχουμε περάσει από πολλά στάδια, άλλα κουραστικά και άλλα αγχωτικά με ένταση και πολλή αγωνία εφόσον όλη της η φροντίδα έπρεπε να ενταχθεί σε μια ούτως η άλλως έντονη καθημερινότητα και μάλιστα μέσα στο σπίτι και με δεδομένη τη δίκη μου μανία – ιδιοτροπία με την καθαριότητα και την τάξη. Όση όμως και να είναι η ένταση και η κούραση, η ανιδιοτελής αγάπη που εισπράττεις από αυτά τα πλάσματα δε συγκρίνεται με τίποτα στον κόσμο.

εκπαιδευση σκυλωνΜέσα σε αυτό το χρόνο που πέρασε μαζί της έμαθα να μη φρικάρω πλέον αν δεν είναι όλα όπως θέλω στο σπίτι, ξέρω πως είναι εκεί για να με βοηθήσει να χαλαρώσω όταν έχω φορτιστεί υπερβολικά από την καθημερινότητα πηγαίνοντας μαζί της μια βόλτα ή απλά παίζοντας μαζί της με το αγαπημένο της κοκαλάκι. Αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι πως με κάνει συχνά να σκέφτομαι πως πρέπει να συνεχίζω να είμαι καλά για να μπορώ να τη φροντίζω, εφόσον δε μπορεί να το κάνει μόνη της, καθώς και πως δε με αφήνει να πλήξω ούτε να βυθιστώ σε προβληματισμούς καθημερινότητας μιας και γυρνώντας σπίτι πάντα θα μου τραβήξει την προσοχή με τον τρόπο της και θα με κάνει να ξεχαστώ από οτιδήποτε δυσάρεστο.
Τέλος, στα πλαίσια της βελτίωσης της καθημερινότητας μας μαζί της αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και στην εκπαίδευση της, γεγονός που μας δικαίωσε απόλυτα για την επιλογή μας, αφού κάθε μέρα μας εντυπωσιάζει και περισσότερο με το ποσό απροσάρμοστη και έξυπνη είναι και κυρίως διότι μέσα από την εκπαίδευση μάθαμε και εμείς πως να επικοινωνούμε πιο εύκολα μαζί της και αποτελεσματικά.

Το μόνο που έχω να ευχηθώ είναι να έχει πολλά χρόνια ζωής ακόμα και να είναι υγιής για να περάσουμε μαζί της όσα περισσότερα ευτυχισμένα χρόνια μπορούμε. Εννοείται πως δε μπορώ να περιγράψω αλλιώς την κατάσταση της συμβίωσης με ένα σκύλο παρά ως ευλογία και τύχη. Και οποίος προβληματίζεται για το πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τη συμβίωση με έναν σκύλο μέσα στο σπίτι του καλό θα είναι να σταματήσει να το σκέφτεται και να κάνει το επόμενο βήμα και να το τολμήσει. Η αγάπη που θα εισπράξει από αυτά τα υπέροχα πλάσματα θα του μάθουν και τον τρόπο να διαχειριστεί τα προβλήματα. Κανένας δε γεννιέται γονιός. Αντίστοιχα και κανένας δε γεννιέται κηδεμόνας σκύλου. Όλα είναι θέμα διάθεσης και αποθεμάτων αγάπης και προσφοράς που έχει ο κάθε άνθρωπος.

Bianca μας σε ευχαριστώ πολύ για όλα!!!
Θα προσπαθώ να είμαι αντάξιος της αγάπης σου καθημερινά.

Κουκοφίκης Ηλίας