Η ζωή ένα παιχνίδι – Ο σκύλος σου μαλακώνει την ψυχή!

εκπαιδευση σκυλων Χρηστος Κουτσης Dog Project © Maria E Sarris photography 12Ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο μεσημέρι είχα ραντεβού στο Μοναστηράκι με τον Βαγγέλη. Πηγαίνοντας προς το μετρό του Κεραμεικού βλέπω έναν χαμηλό φράχτη και μέσα άπειρα σκυλάκια να κλαψουρίζουν και να γαβγίζουν. Ήταν η Φιλοζωική, που προσπαθούσε να πείσει τους περαστικούς να υιοθετήσουν έναν σκύλο.

Πλησιάζω, για να τα δω καλύτερα. Σιγά-σιγά αυτό το κλαψούρισμα μετατράπηκε σε ένα ηχηρό «Πάρε με σπίτι σου, σε παρακαλώ!». Φεύγω θολωμένη από το σημείο, φτάνω καθυστερημένα στο ραντεβού και λέω στον Βαγγέλη: «Θέλω σκύλο». Εννοείται πως πήγαμε πίσω στο σημείο όπου ήταν τα σκυλάκια. «Μα ποιο να πάρω; Πώς μπορώ να μην πάρω το ένα και να πάρω το άλλο; Όλα θέλουν ένα σπίτι.» η λύση στο πρόβλημά μου έφτασε όταν ένα μικρό ασπρόμαυρο (ή μάλλον μαυρόασπρο) ζωηρότατο κουτάβι ήρθε και μου έγλειψε το χέρι.

Η μικρή Χιονάτη είχε βρεθεί στη μέση της λεωφόρου Πέτρου Ράλλη, όπου και τη μαζέψανε τα άτομα της Φιλοζωικής. Από εκείνη τη στιγμή που την πήραμε άλλαξε η ζωή της Χιονάτης αλλά και η δική μας.

Πολλές φορές σκέφτομαι «Αχ και να ’χες φωνή.» όμως αν κοιτάξεις έναν σκύλο στα μάτια καταλαβαίνεις πως έχει φωνή. Η Χιονάτη νομίζω λέει πολύ συχνά «Σ’ αγαπώ πολύ! Πάμε να παίξουμε!», άλλες φορές με κοιτάζει βαριεστημένα και μου λέει «Καλά, δεν κουράστηκες να δουλεύεις; Πότε θα κοιμηθούμε;». Όταν επιστρέφω μου λέει «Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ! Για να σε μυρίσω να δω πού πήγες!» ή όταν τρώω κάτι λαχταριστό «Κοίτα τι γλυκούλα είμαι! Θα μου δώσεις;». Στη βόλτα ακούω ξεκάθαρα να φωνάζει «Πάμε πιο γρήγορα! Θέλω να τα μυρίσω όλα!»

Ξέρει ακριβώς πού πρέπει να αφήσει το παιχνίδι της για να σε «αναγκάσει» θες δε θες να της το πετάξεις, μα φυσικά πάνω στο πληκτρολόγιο και της αρέσει να περιφέρει κάλτσες μέσα στο σπίτι.

Ναι, το να έχεις σκύλο είναι τεράστια ευθύνη, θα έχεις πρωινά ξυπνήματα για βόλτες και άλλες πρακτικές δυσκολίες. Ο σκύλος όμως σου μαλακώνει την ψυχή. Και πόσο ανάγκη το έχεις αυτό, όταν αυτή η ψυχή πάει να γίνει πέτρα από τις δυσκολίες της ζωής και την κουραστική καθημερινότητα; Ένας σκύλος σου θυμίζει συνεχώς τα σημαντικά πράγματα, τα σκυλιά αποτελούν υπόδειγμα ανθρωπιάς και εγώ χαίρομαι τόσο πολύ που την έχουμε στη ζωή μας!

Η Χιονάτη αποτελεί επίσημο μέλος της οικογένειάς μας και την αγαπάμε πολύ και σε αυτή την οικογένεια όλοι προχωράμε μαζί, μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον, έχοντας υπομονή, βλέποντας τα θετικά και λέγοντας συχνά «Σ’ αγαπώ» , χωρίς ντροπή, όπως τα λέει η Χιονάτη!

Μαρία- Άρτεμις Θ.