Αποφασίσατε να μεγαλώσετε την οικογένεια σας! Αν αυτή η απόφαση ήταν αποτέλεσμα ώριμης σκέψης τότε συγχαρητήρια, να σας ζήσει το νέο μέλος!
Για να αρχίσετε ομαλά την κοινή σας ζωή με το νέο σας κατοικίδιο, καλό είναι από πριν να ενημερωθείτε για κάποια βασικά πράγματα, σχετικά με τις προμήθειες που πρέπει να κάνετε αλλά και το πώς θα φροντίσετε το ζωάκι σας.
Σχετικά με τις προμήθειες, απαραίτητα χρειαζόμαστε δύο μπωλ (κατά προτίμηση μεταλλικά ή κεραμικά), ένα για φαγητό κι ένα για νερό. Στα ειδικά καταστήματα με είδη για κατοικίδια θα μπορέσετε να βρείτε το κατάλληλο για το μέγεθος του ζώου σας. Θα χρειαστείτε κατάλληλη για την ηλικία και το μέγεθός του τροφή (καλής ποιότητας ξηρή κατά προτίμηση ή κονσέρβα). Μη δίνετε γάλα (εκτός αν είναι ειδικό υποκατάστατο για ζώα) και τροφές για ανθρώπινη κατανάλωση το πρώτο διάστημα κι έως ότου συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο (αν δεν έχετε και δεν μπορείτε να προμηθευτείτε άμεσα κατάλληλη τροφή, προσωρινά δώστε νερόβραστο κοτόπουλο χωρίς κόκκαλα ή λίπη).
Για τα σκυλάκια απαραίτητο είναι ένα κρεβατάκι ενώ στις γάτες αρέσουν τα μέρη που μπορούν να κρυφτούν-απομονωθούν όταν το θελήσουν, γι’αυτό και θα βρείτε διαφόρων ειδών «φωλιές». Επίσης για τις γατούλες απαραίτητη είναι μια αμμοδόχος («τουαλέτα»), άμμος υγιεινής και φτυαράκι για το καθάρισμά της. Για τα σκυλάκια μπορούμε αρχικά να χρησιμοποιήσουμε υποσέντονα (πάνες) ή εφημερίδες, όπου θα μάθουν να κάνουν τις ανάγκες τους έως ότου αρχίσουν να βγαίνουν βόλτες. Κάποιο κατάλληλο παιχνίδι, κάτι που το ζώο δε μπορεί να τεμαχίσει ή/και να καταπιεί, επίσης θα σας φανεί χρήσιμο. Τέλος, για τις γάτες, ένα ονυχοδρόμιο για να μάθει να ξύνει τα νύχια της, όπως θα έκανε στον κορμό ενός δέντρου αν ζούσε έξω.
Επιλέξτε ένα μέρος όπου θα κοιμάται το ζώο, ένα μέρος για το φαγητό και το νερό (τα δύο αυτά σημεία μπορούν να είναι και κοντά μεταξύ τους) κι ένα άλλο τελείως διαφορετικό κι απομακρυσμένο σημείο για την τουαλέτα του. Προετοιμάστε το σπίτι και υποδεχτείτε το νέο σας φίλο!
Βοηθείστε το ζωάκι (το οποίο μπορεί να έχετε βρει φοβισμένο στο δρόμο ή να το έχετε πάρει από τη μητέρα του) να νιώσει ασφάλεια με το να οργανώσετε το χώρο και το πρόγραμμά του (φαγητό, παιχνίδι, ξεκούραση). Δώστε του χρόνο να εξερευνήσει το χώρο αλλά κι εσάς, ώστε να γνωριστείτε σιγά σιγά. Όταν είναι μόνο του στο σπίτι καλό είναι αρχικά να μένει περιορισμένο σε ένα δωμάτιο ή σε κάποια ειδική κατασκευή (πάρκο για σκυλάκια ή crate) τόσο για τη δική του ασφάλεια όσο και για την αποφυγή καταστροφών στο σπίτι. Αντισταθείτε στον πειρασμό να πάρετε το ζωάκι στο κρεβάτι σας ή στον καναπέ (αν αυτό είναι κάτι που γενικά δε θέλετε να γίνεται) και γενικά υποδείξτε του από την αρχή το χώρο και τις συνήθειες που θέλετε να υιοθετήσει (για να μη του δημιουργηθεί σύγχυση), διότι θα ζήσετε μαζί μια ζωή κι ο σκοπός είναι να συμβιώσετε αρμονικά.
Καλό είναι μόλις πάρετε το ζωάκι να το πάτε στον κτηνίατρο για μια αρχική κλινική εξέταση καθώς κι εσωτερική κι εξωτερική αποπαρασίτωση. Τα εμβόλια ξεκινούν περίπου στην ηλικία των δύο μηνών (στα κουτάβια ακόμη κι από 45 ημερών), με την προϋπόθεση το ζώο να είναι υγιές και να το έχετε τουλάχιστον για μία εβδομάδα υπό παρακολούθηση στο σπίτι. Αναλόγως με το μέγεθος και την ηλικία, στα κουτάβια κάνουμε 2-4 εμβολιασμούς κι ο πρώτος κύκλος εμβολίων ολοκληρώνεται σε ηλικία περίπου 4 μηνών. Ιδανικά έως τότε το ζώο δε βγαίνει βόλτες στο δρόμο και δεν έρχεται σε επαφή με άγνωστα ή ανεμβολίαστα ζώα. Στις γατούλες από δύο μηνών κι έπειτα κάνουμε τουλάχιστον 2 εμβολιασμούς, ίσως και 3 αν η γάτα θα έχει πρόσβαση στο εξωτερικό περιβάλλον οπότε θα πρέπει να εμβολιαστεί για περισσότερες ασθένειες. Τα εμβόλια έπειτα από τον πρώτο αυτό κύκλο επαναλαμβάνονται ανά 1-3 χρόνια (ανάλογα με το εμβόλιο, το είδος του ζώου και τον τρόπο ζωής του). Οι αντιπαρασιτικές θεραπείες δίνονται τακτικότερα (ανά δεκαπενθήμερο αρχικά, ανά μήνα αργότερα) στα νεαρά ζώα κι έπειτα εφ’όρου ζωής χορηγούμε ανά 3-4 μήνες εσωτερική αποπαρασίτωση κι ανά μήνα εξωτερική αποπαρασίτωση.
Καλή συμβίωση!!!
Αλεξάνδρα Δέρβα
Κτηνίατρος DVM, Απόφοιτός ΑΠΘ,Μετεκπαιδευθείσα στην Παθολογική Κλινική της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση Ιατρείου HEALTHY PETS: Αθήνα – Αδελφών Πιερράκου 41
τηλ. 2107794242 – 6942928817
site: www.healthypets.gr