σκυλος καμπιεςΚάμπιες – Ο κίνδυνος στις ανοιξιάτικες βόλτες με το σκύλο σας!

Ο βαρύς χειμώνας πέρασε και δειλά δειλά η άνοιξη μας χτυπάει τη πόρτα. Μέσα στις πολλές ομορφιές της υπάρχουν όμως παράλληλα και κίνδυνοι. Μιλάμε για τις αλλεργίες κάθε είδους, αλλά κυρίως για την πιο σοβαρή περίπτωση ο σκύλος σας να συναντήσει στο δρόμο του κάμπιες, που αυτή την εποχή έχουν ήδη κάνει αισθητά την εμφάνισή τους.

Σχεδόν όλοι οι σκύλοι θα έχουν την περιέργεια να μυρίσουν, να γλύψουν ακόμη και να καταπιούν αυτά τα περίεργα (για τους ίδιους) πλάσματα και κάπου εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Στις μικροσκοπικές τρίχες με τις οποίες είναι καλυμμένες οι κάμπιες υπάρχει μια ουσία άκρως ερεθιστική για τους μικρούς μας φίλους. Όταν λοιπόν ο σκύλος μας έρθει σε επαφή ή ακόμη εισπνεύσει κάποιες από αυτές τις τρίχες, μπορεί νακινδυνος καμπιες σκυλος συμπτωματα εμφανιστούν συμπτώματα όπως έντονη σιελόρροια, δακρύρροια (λόγω αλλεργικής επιπεφυκίτιδας), εμετός ή τάση για εμετό (αναγούλα), οίδημα (πρήξιμο) στα βλέφαρα αλλά κυρίως στα χείλη και τη γλώσσα. Η τελευταία περίπτωση είναι και η πιο σοβαρή καθώς μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση δύσπνοιας λόγω της έντονης διόγκωσης της γλώσσας. Ο ερεθισμός είναι τόσο έντονος που αναφέρονται ακόμη και περιπτώσεις νέκρωσης της γλώσσας!

Πολλές φορές το ζώο προσπαθώντας να απαλλαχθεί από το πρόβλημα, προσπαθεί με το μπροστινό του πόδι να «βγάλει κάτι από το στόμα του», όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε. Συνήθως δεν υπάρχει κάτι πραγματικά να βγει, είναι η γλώσσα και το εσωτερικό του στόματος που φλεγμαίνει, πονάει και τον κάνει να αντιδρά έτσι.

καμπιες σκυλος κινδυνοςΠρόκειται για σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε μία άκρως ερεθιστική ουσία. Για να βοηθήσετε το σκύλο σας πρέπει να τον προσκομίσετε άμεσα στον κτηνίατρο. Όμως πολλές φορές αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν σε εξοχικά μέρη όπου η άμεση πρόσβαση στον κτηνίατρο μπορεί να είναι δύσκολη. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ώστε να είστε εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα για το ζώο σας κορτικοστεροειδή, καθώς και φυσιολογικό ορό για να πλύνετε τις επιφάνειες με τις οποίες ήρθαν σε επαφή οι κάμπιες. Η σωστή ενημέρωση θα σας βοηθήσει να κερδίσετε χρόνο μέχρι ο σκύλος να μεταφερθεί στον κτηνίατρο, πράξη απαραίτητη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σε περίπτωση που θέλετε να απομακρύνετε κάμπια από το ζώο σας, χρησιμοποιήστε γάντια ή αρκετό χαρτί προκειμένου να μην έρθει το δέρμα σας σε επαφή μαζί της.

Αλεξάνδρα Δέρβα Κτηνίατρος ΑθήναΝα είστε πολύ προσεκτικοί αυτή την εποχή στη βόλτα του σκύλου σας (όπως πάντα άλλωστε!) και να απομακρύνετε το ζώο από περιοχές όπου υπάρχουν κάμπιες.

Καλές κι ασφαλείς ανοιξιάτικες εξορμήσεις!!!

Αλεξάνδρα Δέρβα
Κτηνίατρος DVM, Απόφοιτός ΑΠΘ,Μετεκπαιδευθείσα στην Παθολογική Κλινική της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ
Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση Ιατρείου HEALTHY PETS: Αθήνα – Αδελφών Πιερράκου 41
τηλ. 2107794242 – 6942928817
site: www.healthypets.gr


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το