εκπαιδευση-σκυλωνΤο μεγαλείο του σκύλου

 Πάντα ενθουσιαζόμουν ακούγοντας ιστορίες ανθρώπων για τους σκύλους τους και με βιώματα άλλων είχα δημιουργήσει μια “ιδανική” εικόνα για το τι σημαίνει σκύλος. Μέχρι που ήρθες εσύ για να τα ανατρέψεις όλα. Για σένα ήμουν ανοιχτό βιβλίο. Μπόρεσες να δεις μέσα μου κάθε φόβο, κάθε ανασφάλεια και να τα φέρεις στην επιφάνεια. Ανακάλυψες αδυναμίες και ελαττώματα του χαρακτήρα μου που δεν πίστευα πως είχα. Έγινες καθρέφτης του εαυτού μου. Είδες την αγωνία μου να ζήσω σε ένα μήνα όσα άλλοι ζουν σε χρόνια. Και αυτό ήταν το μεγαλύτερο μου λάθος.

Αδυνατώντας να αποδεχτώ ότι έχεις τον δικό σου χαρακτήρα έχτισα άθελα μου ένα τοίχος ανάμεσά μας και έπρεπε κάθε μέρα να παλεύω για να κερδίσω την εμπιστοσύνη σου. Έχασα τον εαυτό μου και πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο στη ζωή μου για την οποία τώρα σε ευγνωμονώ. Μέσα σε αυτό το συναισθηματικό αδιέξοδο συνειδητοποίησα πως είχε φτάσει η στιγμή να ωριμάσω πραγματικά. Αφήνοντας πίσω εγωισμούς, προσδοκίες και λανθασμένες αντιλήψεις αρχίσαμε να δημιουργούμε μαζί τη δική μας ιστορία, μια σχέση μοναδική που δεν την έχει κανένας άλλος. Κάθε μέρα που περνάει βάζουμε από ένα λιθαράκι στη σχέση μας η οποία δυναμώνει όλο και πιο πολύ.

Ηρα-εκπαίδευση-σκύλωνΜε έμαθες να αγαπάω ανιδιοτελώς, να κάνω υπομονή και να σέβομαι τον χαρακτήρα σου. Μόνο όταν μηδένισα το κοντέρ μπόρεσα να δω καθαρά. Δίπλα σου ο χρόνος σταματάει. Όσο δύσκολη και να είναι η μέρα μου μόλις μπαίνω σπίτι και σε βλέπω (ακόμα και όταν με υποδέχεσαι πασίχαρης με την μισοφαγωμένη μου παντόφλα στο στόμα) τα προβλήματα μου στιγμιαία εξαφανίζονται και είμαστε μόνο εγώ κι εσύ. Σ’ ευχαριστώ για όσα με μαθαίνεις κάθε μέρα και που μας επέλεξες για συνοδοιπόρους στη ζωή. Τελικά, αποδείχθηκε πως είχαν εγκαταλείψει ένα κουταβάκι θησαυρό.”

Μετά από δυόμιση χρόνια με την Ήρα στη ζωή μου μπορώ να πω με σιγουριά πως ο σκύλος είναι μια εμπειρία ζωής. Μία σχέση που δεν θα αναπτύξεις με κανέναν άνθρωπο. Αφέσου, ενεργοποίησε όλες σου τις αισθήσεις και σύντομα θα ανακαλύψεις το μεγαλείο του σκύλου. Άσε τον να σε διδάξει, να μπει μέσα στην ψυχή σου και να είσαι σίγουρος πως θα σε κάνει έναν καλύτερο άνθρωπο.

Κυριακή 27 Απριλίου 2016, η ημέρα που η ζωή μου άλλαξε για πάντα.

Λήδα Σανιδά